Передплата 2024 ВЗ

Сальвіні – черговий шрьодер* Путіна

Російський правитель скуповує європейських політиків. Новий «трофей» – віцепрем’єр Італії

На запитання міланських прокурорів помічник віцепрем’єра Італії Джанлука Савоїні, підозрюваний у справі про фінансування Росією італійської партії «Ліга», відповів… мовчанкою. У такий спосіб людина Маттео Сальвіні фактично визнала: скандальні аудіозаписи, оприлюднені американським виданням BuzzFeed, є справжніми. На записах — переговори представників ультраправої «Ліги» з російськими високопосадовцями, які відбулися у московському готелі «Метрополь». Однопартійці Сальвіні, пропутінського глави МВС і віцепрем’єра Італії, просили у Кремля гроші — на виборчу кампанію «Ліги».

Прокуратура Мілана ви­кликала на допит Саво­їні, президента асоціа­ції «Ломбардія-Росія», тому що саме колишній речник Сальві­ні був одним із трьох італійців, присутніх на зустрічі в «Метро­полі». Савоїні до прокуратури прийшов, але свідчити відмо­вився.

Про таємні московські пе­реговори людей Сальвіні, які відбулися торік у жовтні (віцепрем'єр Італії перебував тоді з візитом у столиці РФ), італійське видання L’Espresso повідомило у лютому 2019-го. А нещодавно американське ви­дання BuzzFeed оприлюднило стенограму тих переговорів. На зустрічі, яка тривала понад го­дину, були присутні шість осіб. Серед трьох італійців був і то­дішній речник Сальвіні. «Хоче­мо змінити Європу. Нова Євро­па має бути набагато ближчою до Росії», — говорить Савої­ні на записах, які оприлюднив BuzzFeed. Сторони обговорю­вали умови угоди, за якою ро­сійська нафтова компанія про­тягом року мала продавати італійській нафтовій компанії Eni не менше 3 мільйонів тонн пального — загальною вартістю близько 1,5 мільярда доларів. За розрахунками, які надали BuzzFeed експерти, знижка мо­гла становити 65 мільйонів до­ларів. Ці гроші через посеред­ників мали надійти «Лізі».

Про 3 мільйони тонн пального з РФ, з грошей від продажу яких фінансувалася кампанія партії Сальвіні, першим повідомило італійське видання L’Espresso.
Про 3 мільйони тонн пального з РФ, з грошей від продажу яких фінансувалася кампанія партії Сальвіні, першим повідомило італійське видання L’Espresso.

За «дивним збігом», якраз під час торішнього візиту до Москви Сальвіні заявив: санкції ЄС про­ти Росії, запроваджені за анек­сію Криму й окупацію частини Донбасу, є «економічним, соці­альним і культурним божевіл­лям»… «Записи з „Метрополя“ є першим переконливим дока­зом прихованих спроб РФ фі­нансувати європейські націона­лістичні рухи і співучасті лідерів крайніх правих сил Європи у цих спробах», — констатує BuzzFeed.

Схожий скандал вибух­нув кілька місяців тому в Ав­стрії. Відеозапис, оприлюд­нений німецькими виданнями Suddeutsche Zeitung і Spiegel, розповів: у липні 2017 року то­дішній австрійський віцекан­цлер Гайнц-Крістіан Штрахе і глава парламентської фрак­ції ультраправої Австрійської партії свободи Йоганн Гуде­нус зустрілися на іспансько­му острові Ібіца з «багатою ро­сіянкою». Жінку представили їм як племінницю олігарха з оточення Путіна. Росіянка хо­тіла придбати половину акцій впливової австрійської газети Kronen-Zeitung. Газета мала би після того підтримувати партію Штрахе, а ця політсила, прий­шовши до влади, заблокува­ла би продовження антиросій­ських санкцій ЄС… Скандал завершився виходом право­центристської Народної пар­тії з урядової коаліції з партією Штрахе й призначенням у Ав­стрії дострокових парламент­ських виборів.

А що в Італії? Схоже, «ав­стрійських» наслідків очікува­ти не варто. Звичайно, у пар­ламенті на записи BuzzFeed зреагували: опозиційна Демо­кратична партія хоче, аби Саль­віні дав депутатам роз’яснення. А інший віцепрем’єр, лідер лі­вацько-популістського «Руху 5 зірок» Луїджі Ді Майо, навіть іні­ціював створення парламент­ського слідчого комітету, який повинен розібратися з фінан­суванням «усіх партій». Однак прем’єр-міністр Італії Джузеп­пе Конте переконаний: до роз­паду урядової коаліції скандал за участі Савоїні не приведе. Мовляв, «Савоїні ніколи не мав посади в уряді», тож нікого, крім Савоїні, розслідування на­чебто не стосується… А Сальві­ні тим часом усе вперто запе­речує. Італійський фанат Путіна каже, що не брав у Росії «жод­ного рубля, жодного євро, жод­ного долара чи літра горілки», і обіцяє «судитися».

Конте можна зрозуміти. Якби в Італії зараз відбулися дострокові парламентські ви­бори, то, найімовірніше, впев­нену перемогу на них здобула би «Ліга». І тоді прем’єром став би вже не «технічний» Конте (очолив уряд унаслідок комп­ромісу між «Лігою» і «Рухом 5 зі­рок»), а сам Сальвіні… Вправ­ні демагоги «Ліги» знають, як збільшити партійний рейтинг: у поширенні «брехні» про та­ємну зустріч у московському «Метрополі» у «Лізі» звинува­тили тих, «хто взяв гроші у Со­роса і хоче заполонити Європу мігрантами»… Жорстка антиім­мігрантська позиція «Ліги» ба­гатьом італійцям подобаєть­ся. Тому на травневих виборах до Європейського парламенту саме проросійська партія Саль­віні набрала на Апеннінах най­більше голосів.

* Герхард Шрьодер — екскан­цлер Німеччини, завербований Путіним. Шрьодер очолив газп­ромівський «Північний потік-2» і раду директорів компанії «Рос­нефть».

Схожі новини