Передплата 2024 ВЗ

Росія готується до звільнення українських моряків

Російська Федерація готується до звільнення 24 українських моряків, які були захоплені Росією 25 листопада 2018 року.

Про це в ефірі «Прямого» заявив адвокат Микола Полозов.

«Ми розраховуємо на те, що російська влада буде виконувати рішення трибуналу, тим більше, що вже був прецедент в справі Arctic Sunrise (арешт Росією нідерландського корабля з екологами з „Грінпісу“ — ред.). Російська влада намагається потягти час, намагається зобразити процес звільнення так, щоб це виглядало як негайне виконання рішення трибуналу, спроба зберегти обличчя. Я думаю, що саме з цієї причини для слідства важливо висунути звинувачення в кінцевій редакції», — розповів він.

Полозов переконаний, що якби російська влада категорично відмовлялась видавати моряків, то навряд чи б вони відправляли відповідну ноту в Міжнародний трибунал та посольство України щодо розслідування справи моряків.

«Ця нота свідчить про те, що необхідність видачі присутня. Інше питання — в якій формі це буде відбуватись і в яких умовах», — зазначив адвокат.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала в Керченській протоці. Він зобов'язав РФ повернути кораблі і відпустити українських моряків на період розгляду справи.

Згодом США підтримали рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення затриманих Росією українських моряків.

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, суд не має права цього вимагати, оскільки інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду.

26 червня Росія таки подала до Міжнародного трибуналу ООН із морського права звіт про виконання рішення щодо звільнення українських моряків і кораблів.

25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС З С України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, прикордонний корабель РФ здійснив таран рейдового буксира. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків. В полоні у росіян опинились 24 українських моряка.

Схожі новини