Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Київ представив у Гаазі остаточні клопотання у суді за позовом до Росії

  • 07.06.2019, 14:54
  • 888

У Міжнародному суді ООН тривають слухання за позовом України до Росії про порушення двох конвенцій

У Міжнародному суді ООН у п'ятницю, 7 червня, триває другий раунд усних слухань за запереченнями, висловленими Росією проти позову України. Про це повідомила заступник глави МЗС Олена Зеркаль у Facebook.

За її словами, юрист Гарольд Гонджа Коу, який представляє Україну, заявив про недоречність всіх аргументів Росії з приводу штучності і відсутності предмета спору.

«Заперечення Росії повинні бути відхилені, і ця справа має перейти до слухань по суті. Як ми показали, Росія відкрито взяла на себе зобов'язання заборонити фінансування тероризму. Але вона дозволяє вільно фінансувати кампанію терору з власної території, відмовляючись вживати практичні заходи, навіть коли власні чиновники активно забезпечують тих, хто безжально б'є по українському народові. Росія взяла на себе зобов'язання ліквідувати всі форми расової дискримінації, але підтримує дискримінацію в Криму», — сказав Коу.

Він підкреслив, що Росія, стверджуючи, що виконує свої зобов'язання з Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в Криму, насправді проводить кампанію культурного стирання проти кримських татар і етнічних українців.

«Ці узгоджені зусилля включають зникнення, викрадення, вигнання і переслідування лідерів кримських татар, неприйняття татарських ЗМІ, заборона Меджлісу, культурно значущих українських зборів і україномовних шкіл. Україна обґрунтувала твердження, що ці російські дії порушують п'ять конкретних положень CERD», — заявив він.

Як повідомляє Європейська правда, сама Зеркаль під час слухань заявила, що Росія напередодні намагалася використовувати як аргумент у спорі результат президентських виборів.

«Я шокована тим, що агент Російської Федерації коментує внутрішні справи моєї країни, виступаючи перед Міжнародним судом. Я розумію, що Росію може збивати з пантелику мирна передача влади внаслідок вільних і чесних виборів. Я здивована ставленням Росії», — зазначила Зеркаль.

Вона підкреслила, що на слуханнях у понеділок Росія звинуватила Україну в «насильницькому державному перевороті», а в четвер намагалася використовувати проти України результати виборів.

«Однак дозвольте розвіяти сумніви: я тут за дорученням президента України, з чітким мандатом захисту інтересів України та відновлення справедливості для його народу», — зазначила заступник міністра.

Під час заключного раунду аргументів Зеркаль представила остаточні клопотання України у справі.

Як зазначила на слуханнях Зеркаль, Україна просить суд відхилити попередні заперечення Росії, які вона заявила в поданні від 12 вересня 2018 року.

Україна також просить суд винести рішення і оголосити, що він має юрисдикцію розглядати справу по суті, і перейти до розгляду вимог. Або ж винести рішення та оголосити, що заперечення, представлені РФ, не мають виключно попереднього характеру.

«Україна звернулася в цей суд як в останню інстанцію. Росія може відчувати себе уповноваженою труїти своїх сусідів і сіяти нестабільність у світі. Однак ми не повинні мовчати, коли Росія порушує міжнародні договори. Ми не повинні піддаватися їх маніпуляціям», — зазначила Зеркаль.

Відзначимо, 3 — 7 червня проходили слухання щодо попередніх заперечень РФ (юрисдикції) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

10 — 14 червня Постійний третейський суд у Гаазі проведе перші слухання в арбітражі Україна проти Росії про порушення Москвою міжнародного морського права в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці.

Схожі новини