Передплата 2024 «Добрий господар»

У Кремлі готують «велику чистку» силовиків?

Приводом може стати справа хабарника з ФСБ, у якого знайшли аж... 12 мільярдів рублів*

Кабінетами високопоставлених російських чиновників, інформує Антоні Рибчинський на польському порталі tvp.info.pl, ширяться чутки про відставки у керівництві силових відомств, урядових структур і Центрального банку РФ. А також про хвилю арештів функціонерів середньої ланки. Відповідні укази, які вже начебто лежать «на столі» Путіна, той має оприлюднити ось-ось… Чистку російських силовиків може спровокувати справа полковника Чєркаліна з ФСБ, який курирував російські банки. У будинку й офісі цього хабарника знайшли 12 мільярдів рублів, тобто понад 185 мільйонів доларів. Причому слідство підозрює, це лише верхівка айсберга…

Усе почалося наприкінці квітня, коли російська Федеральна служ­ба безпеки (ФСБ) повідомила: співробітники її Головного управління внутрішньої безпеки (ГУВБ) затримали полковника Кіріла Чєркаліна — за під­озрою в отриманні хабарів у особливо великих розмірах. Тоді затримали та­кож двох колишніх офіцерів ФСБ, Фро­лова й Васільєва. 26 квітня суд зааре­штував цю трійцю на два місяці.

Затримані служили в ФСБ в Управ­лінні «К» Служби економічної безпеки (СЕБ), що «опікується» кредитно-фі­нансовою сферою. (Останніми ро­ками саме «кашники» відповідали за оперативні дії у багатьох гучних кри­мінальних справах проти високопо­садовців і бізнесменів). По Чєркаліна його колеги з «внутрішньої безпеки» прийшли до його кабінету на москов­ській Луб’янці. Коли слідчі обшука­ли кабінет і будинок Чєркаліна, а та­кож квартиру, яку той винаймав, то виявили готівку, коштовності, доро­гі годинники, акції та цінні папери. «Це може бути другий Захарченко», — розповіло виданню «Коммерсант» джерело, близьке до слідства. Утім, виявлені кошти, а це аж 12 мільяр­дів рублів, перевищили суму, конфіс­ковану поліцією після затримання у вересні 2016 року полковника полі­ції Дмітрія Захарченка (той працював у… антикорупційному відділі). У За­харченка знайшли «тільки» 9 мільяр­дів рублів.

Але «рекорд» Чєркаліна може вия­витися ще більшим: слідчі підозрюють, що мільярди можуть бути сховані на банківських рахунках підставних осіб і «липових» фірм, які використовували «чекісти», співробітники ФСБ.

Кіріл Чєркалін очолював в Управлінні «К» 2-й відділ, що «ку­рирує» увесь банківський сектор РФ. Впливовий Чєркалін, з яким ра­хувалися російські банкіри й фінан­систи, вважався людиною генерала Ткачова, керівника Управління «К». Ткачов, своєю чергою, є людиною Сє­чіна, глави компанії «Роснєфть», од­ного з найвпли­вовіших людей путінської Росії.

Як з’ясувало слідство, мільяр­ди хабарів від власників росій­ських банків Чєр­калін одержав за «охорону» й до­помогу у вирі­шенні проблем. А тих було чима­ло: внаслідок фі­нансових махіна­цій у банках 120 з них із січня 2017 року по травень 2019-го втратили свої ліцензії. Най­більші махінації зафіксовано у банку «Югра» (на суму близько 100 мільярдів рублів), загальні ж розкрадання у банківському секторі РФ — близько трьох трильйонів рублів.

Уся інформація щодо проблем кож­ного банку надходила у відділ, який в Управлінні «К» очолював Чєркалін. Як саме одержував хабарі? Схема номер один була такою: банкір, який вивів кошти з рахунків свого банку за кор­дон і готувався оголосити банкрут­ство, пропонував Чєркаліну «долю» — аби той заплющив на все очі. «Доля» становила щонайменше 10%. Схема номер два: банкір приходив до Чєрка­ліна вже після того, як у банку відібра­ли ліцензію. У такому випадку хабар за закриття справи міг сягати полови­ни виведеної за кордон суми…

Наразі слідство говорить лише про 850 тисяч доларів, які Чєркалін із жов­тня 2013 року по лю­тий 2015-го одержав від посередника, бізнесмена Назаро­ва. Але це, очевид­но, лише початок. Достатньо подиви­тися на обсяги роз­крадань у банків­ському секторі РФ протягом двох ро­ків і уявити собі, що принаймні 10% від понад 46 мільяр­дів доларів потра­пили до Чєркаліна (і до тих, хто його «да­хував»). Полковнику загрожує 15 років ув’язнення.

На Луб’янці нервують зараз не лише через справу Чєркалі­на. Найбільшу спецслужбу РФ струшують не лише внутрішні кон­флікти. Потужних ворогів ФСБ має і назовні. Роки, коли ФСБ знищувала впливи МВС і Слідчого комітету (СК), минули, і конкуренти переходять у контратаку.

У квітні нинішнього року, крім Чєр­каліна, були заарештовані колиш­ній співробітник Слідчого управлін­ня ФСБ, капітан Колбов, і начальник 7-го відділу того ж управління, майор Бєлоусов. 7-й відділ займається зло­чинами у сфері високих технологій. СК підозрює обох заарештованих че­кістів у вимаганні хабарів на загаль­ну суму 65 мільйонів рублів. Як і нале­жить борцям із високотехнологічними злочинами, хабарі брали… біткойна­ми.

Схоже, справа Колбова й Бєлоу­сова є відповіддю СК на «справу Ні­кандрова». 2017 року ФСБ взяла за корупцію співробітників Слідчого ко­мітету, наближених до його голови Бастрикіна. За ґрати потрапили, зо­крема, глава Управління внутрішньої безпеки С К Максімєнко і перший за­ступник московського управління С К Нікандров. Їхньою справою займав­ся Слідчий комітет ФСБ, де працюва­ли Колбов і Бєлоусов, хоча за законом справою мав займатися сам Слідчий комітет РФ.

Внутрішні конфлікти у силових структурах Росії посилилися саме останніми місяцями, і це може бути пов’язано зі серйозним послаблен­ням путінського режиму. (За дани­ми недавнього дослідження «Левада Центру», лише близько третини росі­ян назвали політиком, якому найбіль­ше довіряють, Путіна). Можна припус­тити, що Путін вирішить «почистити» силовиків, поки ситуація зовсім не ви­йшла з-під контролю.

Прелюдією до «великої чистки» може стати якраз справа Чєркалі­на. Зараз увага російських силови­ків прикута до певної московської адреси, за якою під домашнім аре­штом сидить власник банку «Югра» Хотін. Суд посадив його під домаш­ній арешт 19 квітня, тобто незадовго до затримання Чєркаліна. Подейку­ють, саме зізнання Хотіна дозволи­ли затримати Чєркаліна… Банкрут­ство банку «Югра» — найбільша така справа у російському банківському секторі за останні роки. Хотіна під­озрюють у розкраданні 7,5 мільярда рублів, за це йому загрожує 10 років тюрми. Що ще скаже чи вже сказав Хотін, аби «скостити» собі тюремний строк? Кого саме з хабарників у си­лових структурах «здасть»?

Серед тих, кому пророкують роль жертв «великої чистки», називають двох заступників директора ФСБ Бортнікова, один із яких очолював «внутрішню безпеку» ФСБ. Начеб­то саме ці «чекісти» роками дахували Чєркаліна. Без сумніву, не задурно…

За матеріалами tvp.info.pl

*12 мільярдів рублів — близько 5 мі­льярдів гривень.

Схожі новини