Передплата 2024 «Добра кухня»

«Антисеміти» проти «антиполоністів»

Ізраїль і Польща знову посварилися — через різні точки зору щодо причетності поляків до Голокосту

Між Ізраїлем і Польщею вибухнув гучний диплома­тичний скандал. Офіційна Варшава відмовилася брати участь у саміті Ви­шеградської четвірки, який мав відбутися у Єрусалимі, а МЗС Польщі викликало «на килим» ізраїльсько­го посла Анну Азарі. Усе через різкі слова Ісраеля Каца, в. о. міністра за­кордонних справ Ізраїлю. Той, зокрема, заявив таке: «Чимало поляків співпра­цювали з нацистами. Як казав Іцхак Шамір (екс-прем'єр Ізраїлю. — Авт.), чийого батька замордува­ли поляки, вони «всмокта­ли антисемітизм із моло­ком матері»… Польський прем’єр Матеуш Мора­вецький назвав ці слова Каца «неприпустимими», а також «расистським анти­полонізмом».

Після відмови Польщі надісла­ти свою делегацію до Єрусали­ма решта членів Вишеградської четвірки (Словаччина, Чехія і Угорщи­на) вирішили, що її саміт відбудеться вже після призначених на 9 квітня до­строкових парламентських виборів в Ізраїлі. Мовляв, перед виборами полі­тики навряд чи вгамуються… Про те, чи варто їхати на саміт до Єрусалима, Моравецький замислився після пу­блікації в ізраїльській газеті Jerusalem Post. Тиждень тому вона написала, що прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Не­таньягу, перебуваючи з візитом у Вар­шаві, заявив: під час Другої світової війни поляки колаборували з німець­кими нацистами у справі знищення єв­реїв.

Спочатку здавалося, що скандал удасться зам’яти. Як розповіла реч­ниця польського уряду Йоанна Ко­нопницька, Моравецький і Нетанья­гу обговорили публікацію у Jerusalem Post. «Глава уряду Ізраїлю підтвер­див, що під час брифінгу для журна­лістів не приписував відповідальності за німецькі злочини Другої світової ані Польщі, ані польській нації, — повідо­мила Конопницька. — І що з його боку не було навіть найменшого припущен­ня такого кшталту».

Але тут слово взяв Ісраель Кац, нещодавно призначений в. о. гла­ви МЗС Ізраїлю (досі обов’язки міні­стра закордонних справ виконував Нетаньягу). «Наш прем’єр висловив­ся ясно, — наголосив Кац. — Я сам є сином тих, хто вижив у Голокості. І як кожний ізраїльтянин і єврей можу сказати: не забудемо і не пробачимо! Чимало поляків співпрацювали з на­цистами. Як казав Іцхак Шамір, чийо­го батька замордували поляки, вони «всмоктали антисемітизм із молоком матері»…

«Не можемо дозволити собі сприй­мати такі расистські виступи, — відре­агував Моравецький. — Будемо бо­ротися за історичну правду, за честь поляків, які з першого до останнього дня Другої світової війни боролися за свободу, за життя усіх польських гро­мадян. Такою є правда історії, і ніхто її не змінить, а певні расистські стерео­типи будемо ламати». Слова Каца Мо­равецький назвав «прикладом расист­ського антиполонізму, з яким напевно не можна погодитися».

У своїй редакційній статті газета Jerusalem Post зазначила: причиною кризи у відносинах Ізраїлю й Польщі залишається польський закон про Ін­ститут національної пам’яті. Газета назвала його «законом про фальшу­вання Голокосту». (Хоча кримінальну відповідальність за твердження про участь поляків у Голокості скасовано, пише видання, можливість притягати за такі твердження до адміністратив­ної відповідальності залишається). Утім, та ж Jerusalem Post опублікува­ла й критичну щодо заяви Каца точку зору. «Кац міг висловитися так: «Де­які поляки, і їх було чимало, колабо­рували з нацистами. З іншого боку, не забудемо тих поляків-праведни­ків, які ризикували життям, аби вря­тувати євреїв», — написав публіцист Jerusalem Post Герб Кейнон. За його словами, такі слова були би «історич­но правдивими» і водночас такими, які міг би «проковтнути» польський уряд. «Ці слова Варшаві не сподо­балися би, але не скасувала би сво­єї участі у саміті Вишеградської чет­вірки».

Чому ж Кац, попри шанс прига­сити конфлікт, пішов на його ескала­цію? Коли лідери Вишеградської чет­вірки говорять про чинник ізраїльської виборчої кампанії, то мають рацію. Відразу після того, як речниця уря­ду Польщі повідомила про телефон­ну розмову Нетаньягу з Моравецьким, на ізраїльського прем’єра накинули­ся його політичні опоненти. «Нетанья­гу знову вибачається перед поляка­ми, а це вони мають вибачатися перед нами: за мільйони євреїв, замордова­них у Польщі під час Голокосту, за до­помогу нацистам», — заявив лідер опо­зиційної партії «Єш Атід» («Майбутнє є») Яїр Лапід, колишній міністр фінан­сів. Аби не давати опонентам підстав для такої критики, у таборі Нетанья­гу вирішили перехопити ініціативу. І з’явилася різка заява Каца…

Схожі новини