Передплата 2024 «Добрий господар»

У Болгарській церкві релігійний розкол через автокефалію для України

Вчора завершилося чергове засідання Синоду Болгарської Православної Церкви, де тема визнання Православної Церкви України була основною.

Про це повідомляє телеканал Прямий .

Прихильники трьох завзятих русофілів — митрополитів Гавриїла Ловчанського, Іоанна Варненського і Данила Відінського — провели перед будівлею Синоду акцію на підтримку позиції Московського Патріархату із закликом засудити дії патріарха Варфоломія.

До промосковського угруповання у Синоді приєдналися митрополити Іоаникій Слівенський, Антоній Західноєвропейський, Серафим Неврокопський і Григорій Врачанський, які подали прохання патріарху і Синоду підтримати позицію Російської православної церкви та її філії в Україні, територіальну цілісність Московського Патріархату, у тому числі і поза межами Російської Федерації, а також оголосити Вселенського Патріарха єретиком.

Однак завдяки позиції патріарха Болгарського Неофіта, який у день своїх іменин обіцяв розглянути питання визнання ПЦУ на останньому засіданні Синоду, прохання митрополитів-русофілів було передано на розгляд канонічної комісії.

Патріарх Неофіт, на відміну від свого сербського колеги, вважає, що у незалежній державі повинна бути і автокефальна церква. Його сторону у Синоді зайняли наступні митрополити: США, Канади та Австралії Йосип, Великотирновський Григорій, Плевенський Ігнатій, Пловдівський Микола, Доростольський Амвросій, Русенський Наум і Старозагорський Кипріян. Таким чином, незважаючи на збільшення чисельності промосковської партії, вона так і не набрала більшості (7 проти 8, включаючи патріарха).

Проведена 22−24 січня сесія Синоду ознаменувалася також появою на засіданні Синоду прем'єр-міністра Болгарії Бойко Борисова, а також міністра фінансів Владислава Горанова. Участь останнього пов'язана з прийняттям нового Закону про віросповідання, за яким все духовенство країни буде отримувати основну зарплату у розмірі 920 левів (близько 450 євро), що виплачується з коштів платників податків. Закон, зокрема, розробляла Робоча група, сформована з представників Міністерства фінансів, Синоду БПЦ та Головного муфтіяту.

Синод також визначив двох митрополитів, які будуть представляти БПЦ на святкуванні десятиліття обрання та інтронізації патріарха Московського Кирила: до Москви відправляться митрополит Кипріян Старозагорський і Данило Відінський. Наступне засідання Синоду заплановано на кінець лютого.

Напередодні засідання до патріарха і Синоду з відкритими листами і зверненнями виступило кілька суспільно-політичних організацій. Зокрема, найстаріша демократична політична організація Болгарії — Болгарський землеробський народний союз, попросив визнати Православну Церкву України, тоді як Національний рух «Русофіли» з одного боку просив знайти Синод канонічне вирішення українського питання, а з іншого — прийняти рішення, «відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів».

Схожі новини