Передплата 2024 «Добрий господар»

Привид повторного референдуму блукає Британією…

Тереза Мей проти. Але не всі урядовці згодні з її думкою щодо виходу з кризи довкола «Брексіту»

У понеділок, 17 грудня, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей мала виступити у Палаті громад. За даними Reuters, Мей планувала ще раз розкритикувати ідею повторного референдуму щодо «Брексіту» (виходу Сполученого Королівства з ЄС). Тим часом голоси, що закликають до такого референдуму, лунають у Британії усе гучніше.

На думку Терези Мей, повтор­ний референдум щодо «Брексі­ту» зруйнує віру британців у їхню демократію.

Але не всі соратники прем’єр-міністра розділяють цю позицію. Як написала газета The Sunday Times, депутат-консерватор Девід Лідінгтон провів переговори із депутатами від опозиційної Лейбористської партії, намагаючись створити тимчасовий міжпартійний союз за новий рефе­рендум щодо виходу Британії з Євро­пейського Союзу.

Газета також навела слова гла­ви апарату прем’єра Гевіна Барвела, який вважає, що повторний референ­дум — це «єдиний спосіб рухатися впе­ред».

Як раніше повідомляла The Times, більшість членів кабінету Мей не ві­рять, що парламент затвердить Угоду між ЄС і Британією про «Брексіт». Та­кого висновку урядовці дійшли після останнього саміту ЄС, на якому ліде­ри держав-членів євроспільноти ка­тегорично відмовилися переглядати Угоду. За даними газети, п’ять міні­стрів уряду Мей, зокрема міністр пра­ці Ембер Радд і міністр фінансів Філіп Гаммонд, схиляються до підтримки повторного референдуму.

«Напередодні Brexit, до якого за­лишилося трохи більше трьох місяців, Угода Мей — єдина на столі, — конста­тує британське видання The Observer. — Ця Угода настільки ж «добра», як і сам Brexit… дуже далекий від націо­нальних інтересів Великої Британії.

Отже, здоровий глузд, логіка й на­ціональні інтереси вимагають, аби парламентське голосування щодо Угоди відбулося найближчим часом. Якщо, як і очікується, Угоду не за­твердять, Мей має прийняти рішен­ня парламенту… Матиме три варіанти дій: може піти у відставку й дозволи­ти іншим консерваторам спробувати знайти вихід із ситуації, у якій Мей за­знала поразки, оголосити про вихід Великої Британії із ЄС без Угоди, або просити громадськість підтримати її угоду… Відставка Мей нічим не допо­може вирішити кризу Brexit… Другий варіант, вихід без Угоди, буде ката­строфою… Це приводить до висновку, що проведення другого референдуму щодо «Брексіту» — єдиний розумний шлях виходу з болота, в якому застря­гла Британія. У бюлетені повинні бути прості опції: Угода Мей або скасуван­ня Brexit… Існує ризик, що Мей може перемогти на цьому референдумі. Але, щоб вийти з глухого кута… на цей ризик треба піти. Повторний рефе­рендум дасть усім можливість висло­вити свою думку і врятувати країну від катаклізму Brexit".

Схожі новини