Передплата 2024 ВЗ

Меркель заявила, що піде з політики

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель (Angela Merkel) піде з посади голови партії Християнсько-демократичний союз (ХСС), але залишиться на посаді голови уряду до наступних виборів у 2021 році.

Про це вона заявила в понеділок, 29 жовтня, після засідання керівництва ХДС у Берліні, повідомляє DW.

Після закінчення поточної каденції на чолі уряду 64-річна канцлерка збирається повністю піти з політики. За словами Меркель, вона не має наміру висувати свою кандидатуру ані на посаду канцлерки, ані на виборах до Бундестагу. Обіймати інші державні посади політикиня теж не прагне.

При цьому Меркель наголосила, що її рішення є безпрецедентним в історії ФРН". Однак у такому намірі канцлерка вбачає більше шансів, ніж ризиків. Раніше Меркель, яка вже 18 років очолює ХДС і 13 — німецький уряд, завжди наголошувала, що ці дві посади для неї нероздільні.

Канцлерка також підтвердила, що генеральна секретарка ХДС Аннеґрет Крамп-Карренбауер (Annegret Kramp-Karrenbauer) та міністр охорони здоров'я Німеччини Єнс Шпан (Jens Spahn) мають намір балотуватися на посаду голови ХДС. За даними агенції dpa, за цю посаду також хоче позмагатися колишній голова фракції ХДС в Бундестазі Фрідріх Мерц (Friedrich Merz).

Рішення залишити посаду голови партії Меркель ухвалила після провалу ХДС на виборах до земельного парламенту Гессену. Там партія посіла перше місце, але втратила понад 11 відсоткових пунктів у порівнянні з виборами п'ять років тому.

Схожі новини