Передплата 2024 ВЗ

Виборці показали Путіну «жовту картку»

  • 25.09.2018, 10:46
  • 1 200

Президентська «партія влади» «Єдина Росія» начисто програла другий тур губернаторських виборів у чотирьох регіонах.

Росіяни активно голосували проти провладних кандидатів саме через політику Володимира Путіна. Про це пише Вацлав Радзівінович у Gazeta Wyborcza.

Мешканці 22 російських губерній вибирали керівників регіональних адміністрацій (у ще чотирьох їх призначали локальні законодавчі органи влади). Вислід виявився, як на країну, облаштовану, згідно з принципами «керованої демократії», сенсаційним.

На Далекому Сході, у Приморському та Хабаровському краях, у сибірській республіці Хакасія і у європейському Владімірському окрузі фаворитам Путіна не вдалося здобути у першому турі належних для перемоги 50 відсотків голосів.

Диво над урнами у Приморському краї

Відтак гучним скандалом завершився другий тур у Приморському краї. Там під час переліку голосів, що прибували з дільничних комісій у регіональний центр, зростала перевага комуніста Андрія Іщенка над кандидатом Єдиної Росії, виконувачем обов’язків губернатора (призначив його особисто Путін) Андрієм Тарасенком. Коли крайова комісія обробила 96 відсотків бюлетенів, перевага комуніста над ставлеником Кремля складала 5 відсотків.

І тоді почалися дива над урнами. Електронна система підрахунку голосів (КЭГ), зависла на понад годину. Під приміщенням крайової виборчої комісії, хоч там нічого не горіло, з’явилися пожежні машини. Вогнеборці евакуювали з будинку всіх.

Коли ж КЭГ запрацював і до крайової комісії знову почали надходити протоколи з дільничних комісій, з’ясувалося, що результат порахованих раніше голосів, відданих за Іщенка, дуже змалів. Зате за «людину Кремля» голосували всі.

Масово підтримали його, до прикладу, моряки з якихось місцевих комісіях на суднах, пришвартованих «у порту Уссурійська». То місто акурат не розташоване над морем, жодного порту там немає, а, отже, немає і кораблів.

У результаті людина партії влади випередила опонента. Але фальшування були, навіть з огляду на «керовану демократію», очевидними і примітивними. Бюлетені варто було б порахувати знову і визнати комуністичну перемогу. Але у Москві вирішили скасувати результати другого туру і провести нові вибори (не пізніше 16 грудня).

Люди проти влади

У Хакасії кандидат Єдиної Росії, чинний губернатор Віктор Зімін, віддав другий тур без боротьби. Оцінив, що, хоч і за ним стоїть Путін, який перед тим брав його з собою на риболовлю і прогулянку горами, шансів не має.

Другий тур (7 листопада) стане ареною змагання комуніста Валентина Коновалова, який у першому турі здобув набагато більше голосів, ніж Зімін, і кандидат партії Справедлива Росія Андрій Філагін, який був третім.

До другого туру дійшло у Хабаровському краї і Владімірському окрузі. В обидвох регіонах кандидати «партії влади» зазнали поразки. У Далекосхідному окрузі фаворит Путіна в.о. губернатора В’ячеслав Шпорт зібрав 27,91 відсотка голосів, а його конкурент з партії Володимира Жиріновського — 69,62 відсотки

У Владімірському федеральному окрузі чинний губернатор Світлана Орлова поступилася ЛДПРівцю Володимиру Сіп’ягіну з також катастрофічним результатом: 37,46 проти 57,03 відсотка.

В обидвох регіонах явка виявилася дуже високою, хоча влада усіляко намагалася «відвадити» виборців від голосування.

Наприклад, у Хабаровському краї на перший тур голосування до урн прийшло 31,85 відсотка виборців, а на другий = вже 42,8.

Путін подався. Чи президент Росії втрачає своїх виборців?

Спостерігачі, який по гарячих слідах коментують результати виборів, погоджуються, що люди прийшли голосувати, насамперед, проти кандидатів влади. У такий спосіб вони протестують проти радикального підвищення пенсійного віку, запровадженого Кремлем, і маразматичної політики влади, яка осб уже п\ять років не дає собі раду з економікою.

На думку Григорія Мелколіянца з громадської організації «Голос росіянина», яка захищає інтереси виборців, на перший тур не йшли голосувати, бо звикли, що «все є завчасно вирішено і від них нічого не залежить». Коли ж, однак, побачили, що може бути інакше, то стали активними.

Віктор Шендерович, знаний сатирик і публіцист, вважає, що Кремль «програв куплений матч». Бо після літ витоптаної до битої землі політичної арени, вилучення з поля «всіляких Навальних» і справжніх опонентів, зараз програє спаринг-партнерам, підручним, годованій з руки опозиції, — комуністам і жириновцям. Але ж їх Кремль створив, аби імітувати демократичні процедури.

Переклад з польської

Gazeta Wyborcza

Схожі новини