Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Трамп повністю у кишені Путіна»

Американська еліта обурена плазуванням президента США перед російським лідером

Таких масових протестів перед Білим домом не було вже давно. Демонстранти, обурені словами Дональда Трампа на його спільній з Путіним прес-конференції у фінському Гельсінкі, називають президента США «зрадником».

Хвиля критики, що обрушилася на Трампа в Америці, змусила його виправдовуватися. Каже, насправді він довіряє американській розвідці, а на прес-конференції просто обмовився… Але конгресмени цим «відмазкам» не вірять.

Причому після Гельсінкі на Трампа «наїжджають» не лише опоненти з Демократичної партії, а й однопартійці з Республіканської. Сенатори закликають «заслухати американського перекладача, який був присутній під час зустрічі Трампа з Путіним, — аби розкрити, що вони обговорювали в приватному порядку»…

«Виступ Трампа був зрадою»

Іще два роки тому американські спецслужби дійшли висновку: Росія сприяла поразці Гілларі Клінтон на президентських виборах, зокрема, проводила кібер-атаки й кампанії з поширення брехливих новин у соціальних мережах. А просто напередодні саміту в Гельсінкі Департамент юстиції США нарешті назвав 12 офіцерів російських спецслужб, які організовували ті хакерські атаки, зокрема, на виборчі комітети Демократичної партії. Але на прес-конференції у Гельсінкі Трамп, коли його запитали, кому він у справі втручання РФ у вибори в США вірить більше, своїй розвідці чи Путіну, відповів так: «Президент Путін каже, що це не Росія. Я не бачу причин, чому це повинна бути вона». А після цього Трамп за присутності Путіна (!) почав критикувати американське ФБР…

Тепер Трамп каже, це була… обмовка. «Ключове речення мало звучати так: я не бачу жодних причин, чому би це не була Росія. Замість цього прозвучало: я не бачу ніяких причин, чому би це була Росія»…

Цю смішну версію Трамп висунув після того, як у своїй заяві (не узгодженій з Білим домом) директор Національної розвідки США Ден Коатс підтвердив «втручання Росії у вибори 2016 року та її постійні масштабні зусилля, спрямовані на підрив нашої демократії». Очевидно, Трамп злякався звинувачень у зраді, бо заявив іще й таке: «Я повністю довіряю і підтримую американські розвідувальні агентства. Я приймаю висновки нашої розвідки про те, що під час виборів 2016 року мало місце втручання Росії».

Чи Трамп когось в Америці своїми запізнілими «сльозами» переконав? Обурення плазуванням Трампа перед Путіним в американській еліті настільки сильне, що виправдань президента США ніхто не чує.

«Виступ Дональда Трампа на прес-конференції у Гельсінкі… був нічим іншим, як зрадою, — констатутав екс-глава ЦРУ Джон Бреннан. — Справа не тільки в тому, що коментарі Трампа дебільні. Він повністю у кишені Путіна. Республіканські патріоти, де ви?».

«Трамп втратив можливість притягнути Росію до відповідальності за втручання в президентські вибори 2016 року, — заявив сенатор-республіканець Ліндсі Грем. — Така відповідь президента сприйматиметься Росією як слабкість та створить ще більше проблем у майбутньому». Конгресмен-демократ Дон Бейер назвав прес-конференцію Трампа у Гельсінкі «шокуючим проявом слабкості й покірності».

Президент США «лизав Путіну чоботи»

«Трамп завдав відразу кількох серйозних ударів по національних інтересах Америки, — коментує британське видання Financial Times. — Його поведінка в Гельсінкі дала зрозуміти, що своє власне політичне виживання він вважає важливішим за будь-яке верховенство права».

«Ті, хто вважають, що в Путіна немає компромату на Трампа, дивилися якусь іншу прес-конференцію, а не ту, що відбулася у Гельсінкі, — пише у Daily Mirror оглядач Кріс Хьюз. — Замість того, щоб представляти західну демократію і протистояти Путіну, Трамп лизав його чоботи й принижував власні спецслужби. Це було безпрецедентною зрадою». Хьюз нагадує про досьє, складене екс-агентом МІ 6 Крісом Стілом, у якому, зокрема, сказано таке: «Російський режим культивував Трампа, підтримував і допомагав йому не менше п’яти років. Колишній співробітник російських спецслужб каже, після візиту Трампа до Москви у ФСБ достатньо компромату на Трампа, щоб шантажувати його».

«Саміт Трамп-Путін став катастрофою для американських інтересів і для того, як світ сприймає Америку, — написала Мелінда Герінг із Atlantic Council. — Трамп виглядав як невпевнений у собі молодший партнер Росії, і це не рятувала ані яскрава червона краватка, ані його пози, що мали продемонструвати „людину з владою“… До справжнього феєрверку на честь Кремля дійшло, коли журналіст запитав Трампа, у чому, на його думку, винна Росія. Замість того, щоб говорити про втручання РФ у президентські вибори в США, про збиття рейсу MH-17 над Україною і загибель 298 безневинних людей, про незаконну анексію Криму, про вторгнення в Грузію, про війну і окупацію Східної України, або про отруєння екс-шпигуна КДБ у Солсбері, — Трамп відповів, що „ми всі винні“. Неможливо більш віддалитися від істини, аніж це зробив Трамп… Публічно проголосивши індульгенцію Путіну, Трамп дав йому зелене світло на втручання у майбутні вибори не тільки в США, а й скрізь, де тому заманеться».

Чи відмовиться від Трампа верхівка республіканців? Покажуть вибори у Конгрес

Чому ж саме Трамп «вірить» Путіну, коли той говорить, що Росія в американські вибори не втручалася? Можна припустити, Трамп боїться, що розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера рано чи пізно доведе: Трамп добре знав про контакти з Москвою, які підтримували його колишні соратники (зокрема, екс-радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн). І Трамп свого часу погодився прийняти «братню» російську допомогу, — аби тільки перемогти на виборах Гілларі Клінтон… Не факт, що було саме так, можливо, Кремль допомагав Трампу без його відома. Але якщо ні, то справа явно «пахне» імпічментом…

Та найімовірніше, перший президентський термін Трамп у своєму кріслі досидить. Президент США уже заявив, що хоче балотуватися на другий… Чи підтримає його верхівка Республіканської партії?

«Я досить старий, аби пам’ятати, як Ліндон Джонсон і Річард Ніксон брехали на телебаченні: про В’єтнам обидва й про Вотергейт Ніксон, — пригадав у виданні The Atlantic Джеймс Феллоуз, який писав промови екс-президенту США Джиммі Картеру. — Я пам’ятаю обман Білла Клінтона чи Джорджа Буша-молодшого, який призвів до нищівної війни в Іраку. Але я ніколи не бачив, щоб американський президент свідомо, послідовно й публічно ставив інтереси іншої країни вище, ніж інтереси власного уряду і народу».

На думку Феллоуза, захистити Америку, якій шкодить «травмований чоловік, що став президентом», цілком можуть представники республіканської більшості в обох палатах Конгресу, які дотепер не звертали належної уваги на вчинки Трампа. «Кожна година бездіяльності республіканців після шокуючого виступу Трампа в Гельсінкі робитиме їх дедалі більше заплямованими цим чорним моментом в історії американського лідерства», — констатує Феллоуз.

Багато залежатиме від підсумків листопадових проміжних виборів у Конгрес. Якщо гельсінкський «флірт» із Путіним обернеться для «слонів» серйозними втратами у Палаті представників і Сенаті, впливові республіканці нарешті зрозуміють, що робити ставку на «травмованого» Трампа більше не варто.

Схожі новини