Передплата 2024 «Добра кухня»

Європарламент вимагає від Росії негайно звільнити усіх українських політв’язнів

Європарламент вимагає від російського керівництва негайно та безумовно звільнити усіх протиправно утримуваних політичних в’язнів в Росії та в окупованому Криму.

На цьому наголошується в ухваленій у четвер резолюції Європарламенту «Щодо Росії, в особливості щодо справи політичного в’язня Олега Сенцова», повідомляє Укрінформ.

«Європарламент вимагає від російського керівництва негайно і безумовно звільнити Олега Сенцова та інших протиправно утримуваних українських громадян в Росії та на Кримському півострові», — наголошується у документі.

У документі згадані імена усіх загалом більше 70 українських політичних в’язнів, які утримуються в РФ та окупованому Криму, включаючи журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Європарламентарії також висловили солідарність з українським кінорежисером та політичним активістом Сенцовим, нагадуючи що він з 14 травня голодує з вимогою звільнити усіх своїх співвітчизників, протиправно ув’язнених російським режимом.

У резолюції відзначається, що інший український в’язень — Володимир Балух — також голодує з 19 березня.

Також у резолюції висловлюється розчарування діями російської влади, яка ув’язнила українського громадянина Олександра Кольченка; а багато інших українських політичних в’язнів, зокрема Микола Карпюк, Володимир Присич, Олексій Чирній та Євген Панов, зазнали тортур.

Європарламент також звертає увагу на затримання російською владою в окупованому Криму кримських татар.

«Європарламент засуджує порушення міжнародного права в окупованому Криму, включаючи силове застосування російського законодавства, масштабну мілітаризацію Кримського півострова, що становить загрозу регіональній безпеці, а також масові й систематичні порушення прав людини, які стосується насамперед українців і кримських татар», — наголошується у резолюції.

Європарламент закликав спеціального представника ЄС з прав людини звернути особливу увагу на ситуацію з правами людини на Кримському півострові, а також на непідконтрольних уряду територіях на сході України.

Схожі новини