Передплата 2024 ВЗ

«Базове медичне страхування в Ізраїлі коштує від 10 доларів»

Як каже лікар Арсен Шпігельман, «за ці гроші пацієнт може отримати безкоштовно всю необхідну медичну допомогу у державній лікарні»

Лікар-ортопед-травматолог вищої категорії, д.м.н., спинальний хірург, заввідділення травм муніципальної лікарні Хайфи Арсен Шпігельман завітав до міста Лева в рамках «Днів ізраїльської медицини на Львівщині». Пан Арсен безкоштовно проконсультував пацієнтів із травмами, захворюваннями суглобів і хребта. «ВЗ» не упустив нагоди поспілкуватися з паном Шпігельманом на тему ізраїльської медицини.

Ізраїль — один із найбільших центрів медичного туризму у світі. Щороку сюди приїздять на лікування близько 65 тисяч іноземних пацієнтів. Один із доказів рівня розвитку медицини — висока тривалість життя. За статистикою ООН, ізраїльські чоловіки живуть у середньому 80 років, жінки — 84 роки.

В Ізраїлі діє загальнообов’язкове медичне страхування. Щороку в розвиток системи охорони здоров’я вкладають великі кошти. Відповідно до Звіту Організації економічного співробітництва та розвитку, медицина в Ізраїлі входить до п’ятірки найкращих у світі, випередивши США (9-е місце) та Німеччину (22-е).

— Читала, щоб стати студентом медичного університету в Ізраїлі, треба бути кращим із кращих…

— Абітурієнт мусить скласти психометричний вступний іспит (єдиний стандартизований тест для всіх вищих медичних навчальних закладів, який дозволяє спрогнозувати шанси на успішне навчання). Максимальна оцінка, яку можна за нього отримати, — 800 балів. Для того, щоб стати студентом, іспит треба скласти на 740−760.

Навчання триває сім років. Далі протягом року молода людина здобуває загальний медичний стаж. Після цього навчається в резидентурі (в Україні це — ординатура.Авт.), по закінченні якої отримує ступінь лікаря вищої категорії за загальною спеціалізацією (хірургією, ортопедією, терапією, комбустіологією — розділом хірургії, що займається лікуванням опіків, тощо). Може залишитися працювати за цією спеціальністю або обрати вужчу.

У такому випадку мусить знову навчатися у резидентурі, складати іспити, але навчання вже буде коротшим. Шлях від студента першого курсу до кваліфікованого лікаря займає приблизно 16 років.

— Мабуть, в Ізраїлі робота лікаря добре оплачується, якщо така кількість молоді хоче здобути цей фах. В Україні лікарі отримують порівняно небагато, і це стимулює їх брати «подяки» від пацієнтів.

— В Ізраїлі праця лікаря оплачується не так добре, як хотілося б, але не можу сказати, що ізраїльським лікарям платять копійки. У нас хороші зарплати, проте мусимо багато працювати — з ранку до вечора. Не маємо інших видів доходів (маю на увазі неофіційну «доплату» до зарплати від пацієнтів).

— Як працює страхова медицина в Ізраїлі? Знаю, що у вас діють чотири лікарняні каси, куди люди роблять внески. Читала, якщо людина — безробітна, також повинна сплачувати щомісяця фіксовану суму.

— Кожна лікарняна каса пропонує різні види страхування. Людина вибирає для себе та своїх близьких ту, за яку готова платити, починаючи від базової до найбільш «просунутої». Базова коштує близько 10 доларів і покриває всі необхідні медичні послуги, які людина може отримати у державній лікарні.

— У багатьох розвинутих країнах світу пацієнти змушені по 2−4 місяці чекати на прийом вузького фахівця. Не хочуть чекати — звертаються у приватну клініку (що дорого) або оплачують той вид страхування, що дозволяє отримати допомогу поза чергою. А як в Ізраїлі?

— Усе залежить від того, для чого пацієнту потрібно потрапити на прийом до вузького спеціаліста. «Просто так» — у цьому немає жодного сенсу. Якщо є певні симптоми, які насторожують сімейного лікаря, якщо ситуація складна, сам скерує свого пацієнта до вузького фахівця.

В Ізраїлі, на відміну від України, люди більше довіряють сімейним лікарям — тим, які знають історію пацієнта, спосіб його життя, відтак можуть спрогнозувати ризики.

До вузьких спеціалістів черги справді великі. Але якщо випадок — невідкладний, чекати не доведеться.

— На форумах люди нарікають: якщо в Ізраїлі викличеш «швидку», бо подумаєш, що у тебе — апендицит, а з’ясується — що просто об’ївся слив, за «хибний» виклик доведеться сплатити кругленьку суму.

— Якщо пацієнт звернеться у приймальне відділення лікарні самостійно, без скерування лікаря, який працює з його лікарняною касою, то не платитиме. Якщо викличе «швидку» і його госпіталізують — не платитиме. Витрати автоматично покриє лікарняна каса. А от якщо викликав «швидку», не маючи на те серйозних підстав, — так, змушений буде заплатити.

— В який спосіб Ізраїль пропагує здоровий спосіб життя серед населення?

— Через соціальну рекламу, яка стимулює людей займатися профілактикою, вчасно проходити діагностичні процедури, через заборону куріння у громадських місцях і відведення спеціальних місць для курців. Існують медичні програми курації вікових пацієнтів, що дозволяють виявляти хвороби на ранніх етапах, коли вони добре піддаються лікуванню, і державні скринінгові програми (жінки, старші за 45 років, раз на три роки роблять мамографію, чоловіки, старші за 50, проходять обстеження в уролога).

— Літні люди в Ізраїлі доживають віку переважно у геріатричних пансіонатах?

— Якщо людина не адекватна психічно, має серйозні проблеми зі здоров’ям, не може самостійно себе обслуговувати, перебуває під наглядом медперсоналу у спеціальних центрах. А якщо ще дає собі раду, виявляє таке бажання і може дозволити це собі фінансово — має змогу оселитися у геріатричному пансіонаті готельного типу. Умови там — як у хорошому готелі. Люди спілкуються зі своїми ровесниками, об’єднуються у клуби за інтересами, грають у бридж.

— Правда, що в Ізраїлі — дорогі ліки, і щоб отримати їх дешевше, потрібно взяти рецепт у лікаря? Це відбиває у людей бажання займатися самолікуванням?

— В Ізраїлі виробляють багато ліків, які відомі на весь світ. Наприклад, препарати, які випускає завод Teva, — один із найбільших наших виробників. Вони не дорогі. Але справді можна суттєво зекономити (навіть до 85% вартості), якщо купувати ліки за рецептом від лікаря, що працює з вашою лікарняною касою, ніж із рецептом, який виписав лікар з приватної клініки. Без рецепта в Ізраїлі мало які медикаменти можна придбати.

Схожі новини