Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після атаки західних коаліціянтів Путін потрапив під вогонь критики співвітчизників

  • 15.04.2018, 09:08
  • 1 528

За те, що «м'який» і ковтає чергову образу з боку Вашингтона

Одразу ж після того, як ракети коаліції впали на цілі у країні, режим якої тримається на багнетах Башара аль Асада, Росія, як те є вже звичним, почала ставити пропагандистські димові завіси, переконуючи, що американсько-британсько-французький удар є фікцією, а фактично перемогу здобула стара, ще радянська військова техніка.

Російський генеральний штаб запевнив, що в атаці точно не брали участі французи. Оголосив також, що сирійська армія, — без допомоги дислокованих у Сирії і оснащених найновішою протиракетною зброєю росіян, — збила «щонайменше 20 з 103» ракет, випущених силами коаліції. Сирійцям вдалося це зробити за допомогою «радянської протиракетної зброї, якій понад 30 років». Говорив про це представник штабу генерал Сєргєй Руцкой, заявивши при цьому, що якби росіяни з їхнім обладнанням долучилися до бою, то без жодних труднощів очистили б небо над Сирією.

Тим часом у Пентагоні запевнили, що всі 105 ракет, серед них і французькі, без перешкод дісталися цілей.

У Москві зітхнули з полегшенням. Однак Путін має проблеми

Офіційні російські ЗМІ наголошують, що американці бояться російської військової потуги і тому їхні ракети оминали російські бази в Сирії. Путін після атаки виступив зі спеціальним зверненням, зауваживши, що Росія «дуже серйозно засуджує напад на Сирію». Москва, наголосив президент, збирає екстрене засідання Ради Безпеки ООН, присвячене обстрілу Сирії (на цей час відомо, що Радбез ООН відкинув російську резолюціюРед.). Однак, у підсумку, в Москві зітхнули з полегшенням. «Вдалося уникнути найгіршого. Конфронтації найвищого рівня, про яку говорили, якої сподівалися останніми днями. Напруга спала», — тішиться Максім Юсін, шеф закордонного відділу газети «Коммерсант».

Однак напад на союзника Росії спричинив для Путіна важку ситуацію. Звичайно, офіційні ЗМІ не говорять про це, однак на інтернет-форумах росіяни знущаються над президентом, різко критикуючи його за те, що, попри войовничі заяви, не може відповісти на виклики, які американці кидають йому знову і знову.

Ось претензії співвітчизників до вождя

«Так, бомбардують і бомбардуватимуть, а Росія, відповідаючи, буде скликати брифінг», «Союзники вдалася до атаки на Сирію. Ми вміємо тільки ляпати язиком», «Розчарований Путіним. Більше за нього не голосуватиму», «Виявився слабким. Він вміє тільки мультики з ракетами показувати», — то лише кілька прикладів з коментарів соціальних мереж під новинами агенції РИА Новости про події у Сирії.

Такі звинувачення виникли не тільки з хвилевих емоцій. Росіяни вже давно мають претензії до господаря Кремля за те, що не зумів «відповісти». Не відреагував рік тому належним чином на ракетний обстріл сирійської авіабази Еш-Шайрат. Проковтнув смерть понад сотні російських найманців, які 7 лютого загинули у Сирії під американськими бомбами.

Це не все: належно не відповів, на думку співвітчизників, на допінговий скандал і позбавлення олімпійської команди права на виступи під національним прапором. А Грігорій Родченков, який розповів про допінговий промисел у російському спорті, живе собі безкарно в Америці. До того ж Вашингтон застосовує проти Росії щораз новіші санкції.

Незадовго перед березневими президентськими виборами підтримка Путіна скандально впала. Соціологи пояснювали це тим, що виборці розчаровані відсутністю «відповіді на приниження Росії». Президент дав собі раду з цим, оголосивши у своєму щорічному зверненні про те, що країна володітиме новою, фантастичною зброєю, яка не має аналогів у світі, а, отже, перетвориться на потугу, перед якою всі тремтітимуть. Правдивість своїх слів доводив, показуючи комп’ютерну анімацію. То власне ці ролики інтернет-користувачі назвали зараз «мультиками».

Як Путін міг би відповісти?

Найгарячіші голови вимагають вогню у відповідь по американцях, якщо знову спробують атакувати цілі у Сирії. Відповіддю, довкола якої дискутують у мережі, є роздмухування війни на Донбасі, — навіть після того, як Москва влаштувала газову блокаду мешканців територій, контрольованих сепаратистами.

На воєнні дії Росія, однак, принаймні до футбольного чемпіонату, не піде. Банальна фраза про те, що спорт сприяє миру, виявилася у цьому випадку правдою.

Санкції, які б Росія могла застосувати проти США, враження на американців не створюють і шкоди їм не спричинять.

Що залишається? Росіяни жартують, що «коли Путін захоче вдарити по Америці, то бомбардуватиме Воронеж». Це абсурдне твердження є відповіддю на абсурдні «закони Ірода», ухвалені колись владою Росії у відповідь на американські санкції.

Згідно з цим документом, американцям заборонено усиновляти російських сиріт. У такий спосіб Москва, караючи Америку, утримує у своїх шорах дітей, позбавляючи їх надії на нормальні родини і нормальне життя.

Щось у стилі «бомбардування Воронежа», або побиття своїх з метою покарання чужих, — вже пропонує віце-спікер Думи Пйотр Толстой. Згідно з ним, Росія заборонить імпорт американських ліків, а її мешканці будуть собі «запарювати дубову кору і пити настоянки глоду».

З тим останнім трохи перебрав. Фальшована, повсюдно споживана настоянка глоду, яку виготовляють із застосуванням метилового спирту, часто виявляється отрутою, від якої гинуть десятки росіян.

Переклад з польської Яків Гловацький

Gazeta Wyborcza

Схожі новини