Передплата 2024 ВЗ

У світі вшановують пам'ять жертв Голокосту

  • 27.01.2018, 10:32
  • 1 797

27 січня в усьому світі вшановують пам'ять жертв Голокосту.

Цей день був затверджений Генасамблеєю ООН на засіданні 1 листопада 2005 року, приуроченому до 60-ї річниці визволення в'язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау (Освенцим, Польща), 27 січня 1945 року.

Україна вшановує жертв цієї трагедії з 2012 року (постанова Верховної Ради від 5 липня 2011 р.)

Так, у Києві Президент України Петро Порошенко вже вшанував пам'ять жертв Голокосту.

"У пам'ять про Голокост, ми рішуче заявляємо про неприпустимість повторення подібних злочинів у майбутньому. Україна разом з усім світом підтримує втілення ідеалів людяності, гідності та свободи. Пам'ятаємо та змінюємо світ на краще", - заявив він.

У білоруському Мінську пройшла зустріч єврейських громад, релігійних конфесій та представників дипкорпусу. На згадку про 6 мільйонів загиблих євреїв були запалені символічні шість свічок. І було презентовано проект "Метелик", який присвячений дітям, що стали жертвами Голокосту. За давньою традицією символічні свічки були запалені й на одному з місць Мінського гетто, поруч з єврейським цвинтарем.

У Мілані (Італія) сотні людей відвідали "Меморіал Голокосту". Саме в цьому місці, з 1943 до 1945 року, тисячі євреїв сідали в потяги, що прямували до Аушвіц-Біркенау, Дахау й інших концентраційних таборів.

У Вашингтоні (США) Галина Пібоді, яка пережила цей жах, і посол Європейського союзу в Сполучених Штатах Девід О'Салліван запалили свічки на честь Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту під час церемонії в Музеї пам'яті жертв Голокосту США.

Також пам'ять жертв Голокосту вшанували і в колишньому концентраційному таборі Бухенвальді.

Схожі новини