Передплата 2024 «Добра кухня»

У Росії не хочуть дивитися фільм про смерть Сталіна

Мінкультури РФ відкликало прокатне посвідчення для англо-французької комедії, бо вона «не несе історичної цінності».

За три дні до прем’єри, запланованої на 25 січня, організували перегляд фільму для членів Громадської ради при Міністерстві культури та діячів культури. Стрічка не сподобалась ані російським чиновникам від культури, ані діячам російської культури. Вони розцінили її як образливу, таку, що не має ані історичної, ані культурної цінності.

Одним з ініціаторів цього цензурного перегляду став член Громадської ради Павло Пожигайло, який ще у вересні заявив про необхідність перевірити фільм на предмет «провокації та удару по комуністах». «У стрічці оскверняються наші історичні символи – радянський гімн, ордени та медалі. Маршал Жуков зображений як придурок», - обурювався Пожигайло. Відтак вважає, що «сатирична британська комедія не повинна демонструватися в Росії через ознаки ідеологічної боротьби з нашою країною».

Наразі прем’єру мають намір перенести на півроку, аби не заважати ювілею закінчення битви за Сталінград, а також передвиборчій президентській кампанії.

У путінській Росії це не перший випадок запровадження цензури, але вперше заслін поставили закордонному фільму з суто ідеологічних міркувань. Втім, це типова поведінка авторитарних режимів. Зрештою, Путін не раз говорив, що Сталін - “ефективний менеджер”, по суті, його кумир. Чиновники від культури вловлюють путінські флюїди.

Схожі новини