Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нобелівську премію присудили за дослідження економічної поведінки

Лауреатом Нобелівської премії з економіки за 2017 рік став американець Річард Талер "за внесок в дослідження економічної поведінки".

Ім'я лауреата оголосив комітет Шведської Академії 9 жовтня.

Талер відомий як теоретик в області фінансової та економічної поведінки і автор так званої "теорії підштовхування" ("керованого вибору").

Вчений сформулював поняття "лібертаріанський патерналізм" - стратегію, орієнтовану на те, щоб спонукати людину до оптимального вибору, продиктованого розумом, а не почуттями або миттєвими бажаннями.

Поведінкова економіка вивчає вплив соціальних, когнітивних і емоційних чинників на прийняття економічних рішень окремими особами і установами та наслідки цього впливу на ринки.

Одним із засновників поведінкової економіки вважається психолог Деніел Канеман, з яким разом працював Талер.

У 2002 році Канеман отримав Нобелівську премію з економіки "за застосування психологічної методики в економічній науці, особливо - при дослідженні формування суджень і прийняття рішень в умовах невизначеності".

Нобелівську премію за 2002 рік Канеман розділив з Верноном Смітом, який вважається одним із засновників експериментальної економіки.

Розмір премії у 2017 році становить дев'ять мільйонів шведських крон (1,1 мільйона доларів).

Церемонія нагородження переможців відбудеться 10 грудня.

Премія з економіки не є спадщиною Альфреда Нобеля. Вона була заснована тільки в 1969 році на честь 300-річчя Шведського державного банку і в пам'ять Нобеля, вона є найпрестижнішою премією в галузі економіки.

У Норвегії оголосили лауреата Нобелівської премії миру

Цього року відзнаку отримала Міжнародна кампанія за скасування ядерної зброї, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Організації присудили нагороду за "роботу для привернення уваги до катастрофічних наслідків будь-якого використання ядерної зброї та за його зусилля як першопрохідців, що спрямовані на досягнення домовленостей щодо заборони цієї зброї".

"Важливим аргументом для заборони ядерної зброї є неприйнятні людські страждання, завдані війною. ICAN — об'єднання неурядових організацій близько 100 країн світу. Кампанія є рушійною силою, яка співпрацює з усіма зацікавленими щодо заборони та ліквідації ядерної зброї. На сьогоднішній день 108 держав взяли на себе таке зобов'язання", — йдеться у повідомленні на сайті Нобелівської премії.

У Нобелівському комітеті підрахували, що із 1901 року встигли дати 97 премій миру. Одного разу від цієї нагороди лауреат відмовився.

Це трапилося у 1973 році, коли в'єтнамський політик Ле Дик Тхо, відзначений за досягнення мирних домовленостей у В'єтнамській війні, заявив, що вони все одно не спинили конфлікт.

Відомо також, що за всю історію вручення Нобелівської премії миру, її отримали 16 жінок. Наймолодшим лауреатом стала Малала Юсафзай, яка отримала відзнаку у 17 років спільно з індійським правозахисником Кайлашем Сат'ярті.

А середній вік лауреата становить 62 роки.

Нобелівська премія-2017: комітет оголосив лауреата з літератури

Нобелівську премія-2017 з літератури отримав Казуо Ісігуро — британський письменник японського походження.

У четвер, 5 жовтня, Нобелівський комітет при Шведській академії офіційно оголосив ім'я лауреата.

Ісігуро отримав премію як письменник, "який в романах великої емоційної сили розкрив прірву під нашим ілюзорним почуттям зв'язку зі світом".

Ісігуро народився 8 листопада 1959 року в Японії, однак вже у 1960 році його батьки переїхали до Великобританії.

Літературна кар'єра Ісігуро почалась у 1981 році. Його роман "Залишок дня" (The Remains of the Day), виданий у 1989 році, отримав Букерівську премію, був екранізований (головну роль дворецького Джеймса Стівенса зіграв Ентоні Хопкінс) у 1993 році та отримав 8 номінацій на кінопремію "Оскар".

Іншу його відому роботу, роман "Не відпускай мене", журнал Time включив до списку 100 найкращих англомовних романів з 1923 до 2005 року. У 2008 році Time включив Ісігуро до списку 50 найкращих письменників Великобританії з 1945 року.

У 2016 році лауреатом Нобелівської премії з літератури став американський співак, композитор та поет Боб Ділан — за "створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції". А перед тим, у 2015 році, лауреаткою стала білоруська письменниця Світлана Алексієвич.

Як відомо, Нобелівський тиждень стартував у Стокгольмі 2 жовтня. Першими у понеділок було названо імена лауреатів Нобелівської премії 2017 у сфері фізіології та медицини. Ними стали Джеффрі Хол, Майкл Розбаш та Майкл Янг. Науковці отримають нагороду за "відкриття молекулярних механізмів, які контролюють циркадні ритми" — мова йде про циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язаних зі зміною дня і ночі — так зван "біологічні годинники".

У вівторок Комітет назвав лауреатів Нобелівської премії 2017 з фізики. Ними стали Райнер Вайс, Баррі К. Бариш та Кіп С. Торн за виявлення гравітаційних хвиль детектором LIGO. Існування гравітаційних хвиль 100 років тому передбачив Альберт Ейнштейн, і лише зараз людям вдалося їх виявити.

У середу Нобелівський комітет при Шведській королівській академії наук назвав лауреатів Нобелівської премії 2017 з хімії. Ними стали Жак Дюбоше, Йоакім Франк та Річард Хендерсон. Премію науковці отримали "за розвиток кріоелектронної мікроскопії високої роздільчої здатності для визначення структур біомолекул в розчині".

Власників ще двох премій оголосять пізніше — лауреат премії миру стане відомий уже 6 жовтня, а 9 жовтня нобелівський комітет присудить премію Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

Церемонія нагородження лауреатів у 2017 році відбудеться 9 грудня в Стокгольмі.

Нобелівську премію з фізики дали за виявлення гравітаційних хвиль

Відкриття відбулося у вересні 2015 року.

Нобелівську премію з фізики в 2017 році отримали Райнер Вайс, Баррі Бариш і Кіп Торн за виявлення гравітаційних хвиль детектором LIGO.

Про це оголосили в Шведській королівській академії наук.

Відзначають, що вперше гравітаційні хвилі, які передбачив Альберт Ейнштейн ще 100 років тому, спостерігалися 14 вересня 2015 року.

При цьому про експериментальне підтвердження теорії Альберта Ейнштейна про гравітаційні хвилі оголосили в лютому 2016 року.

Для цього використовували Лазерно-інтерферометричну гравітаційно-хвильову обсерваторію (LIGO). У ній за допомогою лазера вимірювали довжину чотирьох кілометрових тунелів, які зменшувалися і збільшувалися під впливом гравітаційних хвиль.

Нобелівську премію з фізіології та медицини дали за контроль циркадних ритмів

Нобелівську премію з фізіології та медицини у 2017 році дали за дослідження циркадних ритмів групі вчених, серед яких Джеффрі Хол, Майкл Майкл Росбаш і Майкл Юнг.

Премію присудили з формулюванням "за дослідження молекулярних механізмів, які контролюють циркадний ритм".

Джеффрі Хол, Майкл Росбаш і Майкл Юнг проаналізували біологічний годинник людини та з'ясували, як він функціонує, йдеться на сайті відзнаки.

Їхнє відкриття пояснюють, як рослини, тварини та люди пристосовують свій біологічний ритм так, щоб синхронізувати його із змінами на Землі.

Досліджуючи фруктових мушок, лауреати Нобеля виділили ген, який контролює нормальний щоденний біологічний ритм. Вони також довели, що цей ген декодує білок, який накопичується у клітинах організму протягом ночі та деградує вдень.

Потім вони визначили додаткові протеїнові компоненти цього процесу самостійно регулюють "внутрішній годинник" у клітині. Науковці також довели, що біологічні годинники функціонують за тим самим принципом у всіх багатоклітинних організмів, у тому числі й людей.

Регулярна адаптація організму до різних коивань протягом дня називається циркадним ритмом.

Біологічний годинник "працює" у багатьох аспектах фізіології людини.

Значна частина генів людини регулюється біологічним годинником, тому ретельно визначений циркадний ритм пристосовує нашу фізіологію до різних етапів дня.

Сьогодні в Стокгольмі стартує Нобелівський тиждень

Сьогодні, 2 жовтня, в Стокгольмі назвуть лауреата премії у сфері медицини й фізіології.

3 жовтня оголосять лауреата в галузі фізики, 4 жовтня - в галузі хімії.

У п'ятницю, 6 жовтня, назвуть лауреата премії миру, а 9 жовтня оголосять лауреата премії Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

Коли назвуть лауреата премії з літератури, поки невідомо.

Торік лауреатом Нобелівської премії з медицини й фізіології став японський молекулярний біолог із Токійського технологічного інституту Йocінорі Осумі.

Схожі новини