Передплата 2024 ВЗ

Президент провів зустріч з британськими парламентарями

  • 19.04.2017, 16:22
  • 2 474

Президент України закликав лібералізувати візовий режим для українців.

Президент України Петро Порошенко під час офіційного візиту до Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії зустрівся з лідером фракції правлячої Консервативної партії Девідом Лідінгтоном, головою «групи дружби» у зв’язках з Україною у британському Парламенті сером Джеральдом Говартом та Головою Комітету Парламенту у закордонних справах Кріспіном Блантом.

Сторони високо оцінили активний характер міжпарламентського діалогу між Україною та Великою Британією, зокрема контакти по лінії двосторонніх парламентських «груп дружби».

Глава держави позитивно відзначив відвідання Донбасу делегацією Комітету Палати громад Парламенту Великої Британії та підготовлені за підсумками цієї поїздки рекомендації щодо необхідності продовження режиму санкцій проти РФ.

Під час зустрічі були обговорені також питання українсько-британського співробітництва по лінії НАТО та хід реалізації програми структурних реформ в Україні.

Окрему увагу було приділено зміцненню міжлюдських контактів між двома державами та вивченню англійської мови.

Порошенко в Британії: "Успішна Україна забезпечить стабільність регіону"

Глава держави нагадав про виклики, з якими світ нині стикнувся.

Президент Петро Порошенко під час виступу в Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House на тему: «Битва за Україну: лідерство та солідарність проти агресії» подякував присутнім за інтерес до України, за підтримку і солідарність з Українською державою. Він наголосив, що це спільна боротьба не лише проти агресії і повернення в світ неповаги і «навмисних територіальних захоплень», але і за майбутнє Європи та вільний світ, що заснований на «верховенстві закону», а не «права сили».

Глава держави нагадав про виклики, з якими світ нині стикнувся. «Ми кинули виклик багатьом проблемам — чи то тероризм або зростаючий радикалізм, ксенофобія чи міграція, поширення зброї масового знищення або зміни клімату. Автократичні лідери відчувають себе вільно, порушуючи права людини і міжнародне право. Вони проявляють повну неповагу до наших вимог і закликів до миру», - зазначив Президент.

Петро Порошенко підкреслив, що багато хто обирає між цінностями і прагматизмом, сподіваючись, що «осяде пил» і все повернеться в нормальне русло, як було. «Багато хто думає: раз Росія поживиться - і більше не буде загрозою. Я не згоден. У Росії немає проблеми голоду, а є проблема цінностей: вона не вірить в демократію і права людини, а вірить в речі на кшталт «світове панування» і «зони впливу». Вона не грає за правилами. І вірить лише в одне правило: «Росія виграє. Завжди. Незважаючи ні на що», - наголосив Президент. Петро Порошенко додав, що це можна побачити в політиці, в спорті — скандалах пов’язаних із допінгом, у фейковій новинній реальності.

Петро Порошенко наголосив, що Росія веде гібридну війну. «Дезінформація, агресивна пропаганда, навмисні хакерські атаки і брехня — це лише мала частина цього. Москва не тільки відмовляється від світового порядку, а намагається створити альтернативну реальність на основі альтернативних цінностей: тиранія замість демократії, нетерпимість замість поваги, перемога однієї сторони замість взаємної перемоги», - зазначив Президент. Він нагадав, що Росія порушила Будапештський меморандум, учасником якого також є Великобританія, і кожну частину двосторонніх українсько-російських договорів, в яких Москва гарантувала Україні суверенітет і територіальну цілісність, незалежність та недоторканість кордонів.

Глава держави зазначив, що іноді політики запитують, чому вони мають дбати про Україну. Він уточнив, що мова йде не про державного секретаря США Рекса Тіллерсона, бо політична і дипломатична Америка має чітке уявлення про роль України, але про людей на Заході, які іноді купуються на російську пропаганду про Росію, яка «просто хоче бути самою собою» і про зіткнення цивілізацій, в яких «Захід зайшов занадто далеко».

«По-перше , це не «зіткнення цивілізацій», а зіткнення між світом правил і світом тупої сили. По-друге, Україна — це інвестиції в безпеку всіх, в тому числі Росії. Україна не може бути переможеною. Вона може стати успішною тільки за допомогою своїх союзників. Успішна і стабільна Україна означає успішний і стабільний регіон», - зазначив Глава держави. Він додав, що Україна є тестом, чи дійсно, як стверджує Росія, Європейський Союз в занепаді.

За словами Президента, досвід України є безцінним активом в області ядерного нерозповсюдження, адже якщо не виконується Будапештський меморандум, то яким це стане уроком для країн, що розмірковують щодо свого ядерного потенціалу. «І, нарешті, п'яте — Україна боєць. Якщо ви шукаєте когось, хто керується принципом, а не страхом — дивіться на Україну», - зазначив Петро Порошенко. Він нагадав, що українська армія протистоїть російській агресії, в тому числі захищаючи від неї європейців.

«Прагнення Росії до гегемонії не обмежиться Україною. Вчора це було Придністров'я та Грузія. Сьогодні Сирія і Україна. Хто буде наступним?», - сказав Президент.

Президент зустрівся з провідними представниками ділових кіл Британії

Президент запросив британський бізнес інвестувати в Україну.

У ході офіційного візиту до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Президент України Петро Порошенко провів зустріч з представниками ділових кіл країни.

Глава Української держави розповів про впровадження реформ в Україні впродовж останніх трьох років та основні результати, яких вдалось досягти на сьогоднішній день. Значну увагу було приділено створенню інвестиційного клімату, проведенню судової реформи, боротьбі з корупцією, реформі банківського та енергетичного сектору. Президент також поінформував про запуск з початку квітня 2017 року електронного відкритого реєстру відшкодування ПДВ.

Президент наголосив, що вірить в багатообіцяюче майбутнє торговельного та інвестиційного україно-британського партнерства. За його словами, Велика Британія стала одним з найбільших іноземних інвесторів в Україні з більш ніж 2 млрд доларів, створивши десятки тисяч робочих місць. Так, Глава держави відзначив успішну співпрацю українського підприємства «Антонов» і британської компанії Dowty Propellers під час створення транспортного літака Ан-132D.

Президент також привітав інтерес британських компаній в Україні, зокрема, міжнародної компанії Unilever, яка відкрила чайну фабрику в Київській області, і міжнародної компанії Hutchison Ports, яка планує в короткостроковій перспективі вийти на ринок вітчизняних морських контейнерних перевезень. «Успіх цих проектів в нашій країні, безумовно, буде хорошим прикладом для інших інвесторів, а також важливим сигналом довіри українським реформам», - зазначив Петро Порошенко.

Джерело: сайт Президента

Схожі новини