Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Кубі прощаються з Фіделем Кастро

  • 30.11.2016, 09:43
  • 5 338

На Кубі в останню путь проводжають лідера кубинської революції Фіделя Кастро.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Жалобний мітинг відбувається на площі Революції в Гавані - там зібралося близько 1 мільйона людей.

У церемонії також беруть участь офіційні іноземні делегації.

Про смерть Фіделя Кастро стало відомо ввечері 25 листопада. Він помер на 91-му році життя.

Похорон Кастро призначений на 4 грудня.

Урну з прахом Кастро встановили у Міністерстві збройних сил Куби

Урна з прахом Фіделя Кастро встановлена у залі "Гранма" Міністерства Революційних збройних сил (РЗС) Куби Гавані.

Про це повідомляє ТАСС.

"Урна з прахом Фіделя Кастро встановлена у залі "Гранма" Міністерства Революційних збройних сил (РЗС) Куби в столиці країни. Як повідомило в понеділок кубинське телебачення, там відбулася церемонія прощання з історичним лідером кубинської революції вищого керівництва республіки і Компартії Куби", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що прощання з прахом Кастро очолив його брат Рауль. У церемонії також взяли участь перший заступник керівника Куби Мігель Діас-Канель, міністр РВС Леопольдо Синтра Фріас, другий секретар Компартії Хосе Рамон Мачадо Вентура і голова Національної асамблеї народної влади (парламенту) Естебан Ласо.

Під час церемонії її учасники підписали клятву на вірність ідеям Революції, які виклав Фідель Кастро на мітингу 1 травня 2000 року.

На Кубі триває всенародне прощання з Фіделем Кастро, на початку якого в Гавані і Сантьяго-де-Куба позначив артилерійський салют о 09:00 понеділка. За рішенням влади, поодинокі залпи лунали щогодини до 18:00 за місцевим часом, з 29 листопада по 3 грудня включно вони лунатимуть з 06:00 до 18:00. У столиці головним місцем, де можна вшанувати пам'ять команданте, став меморіал Хосе Марті на площі Революції. Прощання проходить організовано і в спокійній обстановці, якихось особливих заходів безпеки не вживали.

30 листопада прах покійного вирушить у чотириденний шлях з Гавани в Сантьяго-де-Куба тим самим маршрутом, але в зворотному напрямку, яким у січні 1959 року так званий Караван свободи на чолі з Фіделем Кастро переможно йшов у Гавану і скинув режим диктатора Фульхенсіо Батісти. Прах провезуть по 13 з 15 провінцій країни. 3 грудня в Сантьяго-де-Куба на площі Антоніо Масео заплановано масовий мітинг. Церемонія поховання відбудеться 4 грудня о 07:00 за місцевим часом (14:00 за Києвом) на кладовищі святої Іфігенії міста-колиски кубинської революції.

За Фіделем Кастро оголосили 3-денний траур

У КНДР оголосили триденний траур у зв'язку з кончиною Фіделя Кастро.

Про це повідомляє "РИА-новости".

Кабінет міністрів КНДР вирішили з 28 по 30 листопада в центральних установах країни і на місцях підняти траурні прапори.

У неділю північнокорейський лідер Кім Чен Ин направив на Кубу телеграму зі співчуттями.

Фідель Кастро помер у віці 90 років в п'ятницю. Про його кончину повідомив брат, нинішній кубинський лідер Рауль Кастро по державному телебаченню.

Похорон лідера кубинської революції призначені на 4 грудня в Сантьяго-де-Куба.

Сестра Фіделя Кастро, яка живе у США, не поїде на похорон брата

Сестра Фіделя Кастро Хуаніта, що живе в місті Майамі штату Флорида, не поїде на похорон брата на Кубу.

Таку заяву вона зробила іспаномовній газеті El Nuevo Herald, що виходить в Майамі.

Як зазначає видання, Хуаніта Кастро висловила співчуття з приводу смерті брата, проте не збирається відвідувати його похорон, тому що, за її словами, вона "як і раніше ототожнюється з кубинською еміграцією", а також досі "виступає проти диктатури колишнього кубинського лідера, яка була введена на острові після приходу Кастро до влади в 1959 році".

"У зв'язку з хворими чутками про те, що я вирушила на Кубу на похорон, хочу прояснити, що я ніколи не поверталася на острів і не планую цього робити", — повідомила Хуаніта Кастро.

Хуаніта Кастро покинула батьківщину в 1964 році, після того, як її брат прийшов до влади, а в США неодноразово публічно критикувала кубинську владу.

Могеріні, Юнкер та Шульц: "Кастро залишив слід в історії Куби та світової політики"

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та голова Європарламенту Мартін Шульц висловили співчуття з приводу смерті лідера Кубинської революції, багаторічного глави держави Фіделя Кастро.

"Фідель Кастро був рішучою людиною, а також історичною фігурою. Він помер у період великих проблем і невизначеностей, а також істотних змін у його країні", - йдеться в заяві Могеріні.

У своїй заяві вона також нагадала, що навесні минулого року ЄС відкрив нову главу у відносинах з Кубою, та зазначила, що Європейський союз буде продовжувати розвивати взаємодію з Кубою.

"Фідель Кастро був однією з історичних постатей минулого століття і втіленням кубинської революції. Зі смертю Фіделя Кастро світ втратив людину, яка була героєм для багатьох. Він змінив курс своєї країни і його вплив вийшов далеко за її межі.

Помер лідер кубинської революції Фідель Кастро

Про це повідомив його брат, президент Куби Рауль Кастро.

На 91-му році життя помер лідер кубинської революції Фідель Кастро. Про це повідомив його брат, президент Куби Рауль Кастро.

Фідель Кастро народився 13 серпня 1926 року. Він керував Кубою з 1959 року по 2008 рік.

У результаті погіршення стану свого здоров'я Фідель Кастро 31 липня 2006 року передав свої обов'язки і повноваження рідному брату - Раулю Кастро. Офіційна пердача влади відбуласьу 2008 році.

У 1950-х роках він почав боротьбу проти Фульхенсіо Батісти, який прийшов до влади на Кубі шляхом військового перевороту.

У липні 1953 року Кастро і його прихильники спробували захопити казарми Монкада в Сантьяго-де-Куба, штурм провалився, проте ця подія вважається початком Кубинської революції.

За організацію заколоту Кастро відбув 22 місячний термін і поїхав до Мексики, де разом з братом та іншими прихильниками створив революційний «Рух 26 липня».

Учасники руху, яке потім переросло в Повстанську армію, протягом декількох вели партизанську боротьбу на Кубі.

Джерело: УТ

Схожі новини