Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ПАРЄ:"Росія - агресор, який має сидіти під санкціями"

  • 13.10.2016, 17:23
  • 2 576

Після шуму через слова Олланда та обурення промовою президента ПАРЄ асамблея ухвалила документи на підтримку України

У сесійному залі ПАРЄ в середу, 12 жовтня, схвалили дві резолюції. У першій, яку підготувала чеський делегат асамблеї Крістіна Зелєнкова йдеться про політичні наслідки російської агресії в Україні. У другій, яку підготувала німецький делегат Марілуїза Бек, йдеться про порушення прав людини в Криму, "ЛНР" і "ДНР".

Дуже важливо, що ухвалено рішення продовжити покарання для делегації РФ. Таким чином, росіяни, попри бажання президента ПАРЄ Педро Аграмунта, не з'являться в січні на черговій сесії асамблеї.

Що додали в резолюції українці

У документи було внесено ряд поправок за підписами українських делегатів: Володимира Ар'єва, Олексія Гончаренка, Олени Сотник, Мустафи Джемільова, Сергія Кіраля, Сергія Соболєва та Надії Савченко. Зокрема, у назві резолюції Зелєнкової слова "конфлікт в Україні" замінили на "російську агресію в Україні". Абстрактний конфлікт чи саме російська агресія - важлива й принципова різниця.

Також за ініціативи українців у тексті з'явився абзац, який засуджує проведення виборів у Держдуму РФ в окупованому Криму. Він ставить під сумнів легітимність російського парламенту вцілому. Ще одна поправка закликає зберігати санкції як засіб економічного тиску на Росію.

У резолюцію Марілуїзи Бек додали актуальний абзац, який схвалює оприлюднення Спільною слідчою групою попередніх результатів розслідування щодо катастрофи малайзійського "Боїнга".

В українську делегацію входять також опоблоківці Юлія Льовочкіна та Дмитро Шпенов. З їх подачі в резолюції також з'явились деякі правки. В одній із них, зокрема, висловлюється жаль з приводу "регулярного тиску на політичну опозицію та незалежні медіа".

Якщо перекласти на людську мову, йдеться про колишніх регіоналів та їхні ЗМІ, що співають в унісон з Кремлем.

Політичні наслідки російської агресії

Резолюція Зелєнкової починається зі слів про стурбованость ПАРЄ політичними наслідками російської агресії як для самої України, так і для загальної стабільності і безпеки в Європі. Зокрема, згадуються втрати українців з середини квітня 2014 року: 9 300 вбитих, більше 21 500 поранених і майже 1,5 млн людей, які залишили свої будинки в результаті конфлікту. Сотні знаходяться в полоні або вважаються зниклими без вісти.

Асамблея вкотре засудила незаконну анексію Криму. Далі йдеться про те, що РФ, незважаючи на засудження світового співтовариства та санкції, не відмовляється скасувати незаконне рішення та погіршує становище в галузі прав людини на півострові.

Далі перераховуються такі порушення: незаконні вибори в Держдуму в Криму, заборона Меджлісу, заборона доступу на півострів органів з прав людини Ради Європи, дії проти критично налаштованих ЗМІ, залякування і переслідування опонентів, випадки зникнення і загрози викрадення, репресії осіб, що належать до меншин, зокрема, кримських татар.

Щодо окупованого Донбасу, ПАРЄ висловила глибоку стурбованість з приводу порушень режиму припинення вогню, що, у свою чергу, є порушенням Мінських угод. Окремо згадується перешкоджання пересуванню спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ.

ПАРЄ знову закликає Росіювивести свої війська з території України і припинити військове постачання для сепаратистів.

Далі йдеться про умови, без дотримання яких неможливо провести вибори на Донбасі. Це більш високий рівень безпеки, повний доступ спостерігачів ОБСЄ на всій території Донбасу, закриття і взяття під нагляд ОБСЄ кордону, повне виведення російських військ, найманців і зброї, а також безпечне зберігання зброї під міжнародним контролем.

Окрім того, нагадує документ, потрібно забезпечити можливість участі у виборах всім українським партіям, а українським ЗМІ - висвітлювати виборчу кампанію, а громадянам України, які переїхали в інші регіони або в РФ взяти участь у голосуванні.

Далі в документі вітають звільнення з російського полону Надії Савченко, Юрія Солошенка, Геннадія Афанасьєва та інших ув'язнених. Асамблея закликає притягти до відповідальності винних у незаконних вбивствах, насильницьких зникненнях і тортурах по обидві сторони від лінії зіткнення.

Кілька пунктів присвячені актуальній ситуації в Україні: необхідності боротьби з корупцією, гармонізації суспільства, неприпустимості тиску на політичних опонентів та ЗМІ. Згадується про неупереджене розслідування випадків насильства під час демонстрацій на Євромайдані та трагічних подій в Одесі в травні 2014 року.

"Європейський союз повинен винести власні уроки і роздумувати над стратегіями для майбутнього регіону", - йдеться в резолюції.

Порушення прав людини

Окрім важливих, але доволі загальних фраз щодо порушення прав людини в доповіді Марілуїзи Бек є вагомий висновок про неможливість проведення виборів на окупованій території за нинішніх умов. Вона пояснює, що цьому перешкоджає "поточна ситуація в "ДНР" та "ЛНР", яка характеризується відсутністю безпеки, залякуванням і безкарністю, відсутністю свободи слова та інформації".

Ще один важливий нюанс - Росія, яка де-факто здійснює контроль територій "ЛНР" і "ДНР", несе відповідальність за захист місцевого населення. "Тому Росія повинна гарантувати права всіх жителів Криму, а також людей на території підконтрольної "ДНР" та "ЛНР", - написано в документі.

Фактично, це означає, що саме Росія несе відповідальність за вчасні нарахування пенсій та соціальних виплат людям на окупованих територіях та має забезпечити елементарні умови існування тамтешньому населенню.

Перераховуючи порушення прав людини в Криму і окупованій частині Сходу України Марілуїза Бек згадує позасудові страти, викрадення, тортури, нелюдське і таке, що принижує людську гідність поводження, незаконні затримання та непропорційне обмеження свободи слова та інформації.

Доповідачка наголошує, що жертви порушень прав людини не мають у своєму розпорядженні ефективних засобів правового захисту: суди в "ЛНР" та "ДНР" нелегітимні, українські - важкодоступні та не можуть забезпечити виконання своїх рішень на окупованих територіях.

"У Криму українці і кримські татари сильно залякані вищезазначеними порушеннями прав людини, а також тим фактом, що це залишається безкарним. Багато з них були змушені покинути Крим. Паралельно всіх жителів Криму змусили силою отримати російські паспорти і відмовитися свого громадянства України, щоб мати доступ до медичного обслуговування, житла і інших основних послуг", - йдеться в резолюції.

Є абзац у резолюції, в якому чути відлуння так званих "тюрем СБУ": українську владу звинувачують в тому, що вона досі не надала доступ міжнародним спостерігачам до всіх місць утримання під вартою, зокрема, й тих, якими відає СБУ.

Завершується резолюція великим переліком вимог та пропозицій до України, Росії та міжнародного співтовариства. Зрозуміло, що Росія, яка відмовляється виконувати навіть рішення Європейського суду з прав людини, робитиме вигляд, що резолюції ПАРЄ - пустопорожні папірці.

Але насправді оці всі міжнародні документи цеглинка за цеглинкою складають сучасну історію та формують імідж Росії як держави агресора навіки. Так про це і вчитимуть діти майбутнього в школах.

ПАРЄ: "Дії Росії загрожують існуванню кримськотатарської громади"

Парламентська асамблея Ради Європи визнає, що дії проросійської влади у Криму загрожують існуванню кримськотатарської громади.

Про це йдеться в резолюції ПАРЄ, ухваленій у середу, пише УП.

"Кримські татари, після нещодавнього рішення Верховного суду РФ про заборону Меджлісу та його місцевих осередків, втратили своє традиційне демократичне представництво. Татарські ЗМІ і мусульманська релігійна практика татар також опинились під тиском", - зазначається у документі.

"Сукупний ефект цих репресивних заходів є загрозою для самого існування татарської громади як окремої етнічної, культурної та релігійної групи", - вважають у ПАРЄ.

Окрім того того, у відповідності з повідомленнями авторитетних міжнародних неурядових організацій (зокрема, Freedom House, Amnesty International, Human Rights Watch та інші), є свідчення порушень Конвенції щодо неприпустимості расової дискримінації щодо кримських татар.

"РФ не забезпечує право кримських татар на рівність перед законом, а також права на безпеку та захист від насилля з боку держави, права на свободу переміщення, свободу думки та віросповідання, на свободу вираження думки, на об’єднання та на мирне зібрання", - сказано у резолюції.

Такі порушення, на думку членів ПАРЄ, підтверджуються випадками зникнення кримських татар, забороною в’їзду лідерів кримських татар до Криму, втручанням у релігійні практики, забороною кримськотатарських медіа та Меджлісу, визнаного найвищого органу кримських татар.

ПАРЄ закликала Росію вивести свою армію з Донбасу

Парламентська асамблея Ради Європи знову підтвердила, що вважає доведеним присутність російських військ в Україні.

Про це йдеться в доповіді, що була затверджена асамблеєю в середу, 78 голосів за, 11 проти, 13 утрималися.

Назва доповіді була змінена. Початково йшлося про назву "Політичні наслідки кризи в Україні", її змінили на назву "Політичні наслідки російської агресії в Україні"

В документі, проект якого підготувала чеська доповідачка Крістіна Зеленкова, ПАРЄ серед іншого закликає Росію "відкликати твої війська з території України та припинити військове постачання сепаратистів".

ПАРЄ поставила під сумнів повноваження Державної думи через Крим

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала пропозицію української делегації про те, щоби визнати нечинними вибори Держдуми РФ в Криму.

Про це повідомляє зі Страсбургу кореспондент "Європейської правди".

Така поправка внесена в текст резолюції про політичні наслідки конфлікту в Україні.

Своїм рішенням ПАРЄ "засудила незаконні вибори Державної думи, проведені 18 вересня в окупованому Криму". Асамблея "вважає результати (виборів) нікчемними".

При цьому асамблея також погодилася що повноваження всієї Держдуми поставлені під питання.

"Включення частини української території у загальнодержавний федеральний округ... є грубим порушенням міжнародного права та серйозно ставить під сумнів легітимність російського парламенту", - йдеться в затвердженій пропозиції.

Цю поправку члени ПАРЄ підтримали переважною більшістю, 71 голос - за, 24 - проти.

Рішення ПАРЄ: «Економічні санкції проти РФ мають зберігатися»

Парламентська асамблея Ради Європи затвердила поправку до резолюції щодо України, в якій закликала країни-члени ЄС зберігати санкції попри економічні втрати.

Про це повідомляє зі Страсбургу кореспондент "Європейської правди".

"Асамблея зазначає, що економічні наслідки конфлікту є значними не тільки для України та Російської Федерації, але і для Європейського Союзу та деяких країн Європи, які в тій чи іншій мірі постраждали від санкцій проти Російської Федерації та російських контр-санкцій", - визнається в документі.

"Обговорення санкцій розділяє Європейський Союз та загрожує його єдності", - додано в документі.

За пропозицією українських депутатів в рішення було додано також наступне твердження:

"Поза тим міжнародний тиск, включаючи санкції, має зберігатися доти, доки не припиниться російська агресія та не буде повністю відновлено суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах".

71 депутат ПАРЄ проголосував за, 17 — проти.

Страсбург схвалив резолюцію про відповідальність Москви за дії "ДНР" та "ЛНР"

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію, якою визнала юридичну відповідальність російської влади за дії маріонеткових "ДНР" та "ЛНР".

Як повідомляє зі Страсбургу кореспондент "Європейської правди", документ підтримало 87 депутатів, 6 проголосували проти, 11 утрималися, передає УП.

Документ офіційно визнає, що Росія здійснює контроль за Донбасом і де-факто керує режимами "ДНР" та "ЛНР".

"ДНР" та "ЛНР" створені, підтримувані та ефективно контрольовані Російською Федерацію", - йдеться у рішенні Парламентської асамблеї.

Відповідальність Москви за дотримання прав мешканців окупованої частини Донбасу таким чином прирівнюється до відповідальності Росії за події в Криму.

"Відповідно до міжнародного права, Російська Федерація, яка де-факто здійснює контроль над цими територіями, несе відповідальність за захист їхнього населення. Росія, таким чином, повинна гарантувати дотримання прав людини всім жителям Криму та "ДНР" і "ЛНР", - стверджує документ.

Рішення ПАРЄ: «Наразі неможливо проводити вибори на Донбасі»

Парламентська асамблея Ради Європи вважає неможливим швидке проведення виборів на Донбасі, попри вимоги Мінських домовленостей.

Про це, як повідомляє зі Страсбургу кореспондент "Європейської правди", йдеться в резолюції про порушення прав людини на територіях України, не контрольованих українською владою.

Асамблея закликала всі сторони виконати політичні положення Мінську, але констатувала, що мають бути створені необхідні умови для цього.

"Асамблея вважає, що до тих пір, поки поточна ситуація в "ДНР" та "ЛНР", яка характеризується атмосферою небезпеки, залякування і безкарності та відсутності свободи слова та інформації, залишатиметься незмінною, проведення вільних та справедливих виборів в цих регіонах не є можливим", - йдеться в документі, ухваленому переважною більшістю голосів.

Доповідачка Марілуїза Бек пояснила, що під час поїздок до України вона та співдоповідачка Крістіна Зелєнкова отримали підтвердження неприйнятної для проведення виборів безпекової ситуації.

Вони звернулися до СММ ОБСЄ з проханням забезпечити їх проїзд на території, контрольовані "ДНР" та "ЛНР", але отримали відмову.

"Якщо ОБСЄ не може гарантувати безпеку навіть двох доповідачок, то як можна говорити, що будуть створені безпечні умови для проведення виборів?", - обурилася доповідачка.

Схожі новини