Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Глава Ради українців Казахстану обраний до парламенту республіки

  • 29.03.2016, 10:00
  • 2 702

20 березня відбулися дострокові вибори в нижню палату парламенту Казахстану і депутатів місцевих законодавчих органів усіх рівнів

За партійними списками обрано 98 з 107 депутатів. Ще 9 майбутніх парламентаріїв відповідно до закону висуваються Асамблеєю народу Казахстану, яка є конституційним органом, що представляє інтереси понад 130 етносів (у тому числі й українців), які проживають на території республіки. У ході наступного дня 21 березня позачергової 23-ї сесії Асамблеї обрані 9 депутатів з числа представників 9 різних національностей, ротація яких відбувається під час кожних виборів. Серед них голова Ради українців Казахстану Тімощенко Юрій Євгенович.

Журналістам з України вдалося взяти інтер­в’ю у новообраного депутата від української громади. Юрій Тімощенко зазначив: «Ідентифікують себе як українці на четвертому місці за чисельністю серед усіх етносів, які проживають у Казахстані (після казахів, росіян і узбеків), — понад 300 000 чоловік. Українці — одна з найактивніших діаспор у культурному та суспільно-політичному житті Казахстану. В країні діє два великі республіканські об’єднання — Рада українців Казахстану і Асоціація «Українці Казахстану». Також у столиці Казахстану м. Астані функціонує український культурний центр «Ватра» і суспільне міське об’єднання «Громада українців «Оберіг». Практично у всіх обласних центрах успішно працює безліч українських культурних організацій. Хоча культура і є першим послом у світі, але це не єдиний напрямок. При Асамблеї народу Казахстану існує Асоціація підприємців, яка надає допомогу в налагодженні співпраці етносів і підприємців з їхньою історичною батьківщиною, взаємне залучення інвестицій, робочої сили, бізнес-ідей, технологій, інновацій. Асоціація допомагає усувати адміністративні бар’єри в організації бізнесу. Завдяки цьому, наприклад, діє кілька спільних казахстансько-українських підприємств. У парламенті група від Асамблеї відповідає за державну політику в сфері міжетнічних відносин, серед яких значне місце займають українці».

Глава культурного центру «Ватра» в м. Астані Тарас Чернега підкреслив, що під егідою української діаспори в Казахстані функціонують недільні школи української мови, художня самодіяльність, клуби рукоділля, здійснюються просвітницькі заходи (в період «Шевченківських днів», національних українських свят і т.д.) і навіть з 1994 року регулярно видається республіканська газета «Українські новини».

За результатами голосування, перемогу на дострокових парламентських виборах у Казахстані здобула пропрезидентська партія «Нур Отан», що отримала 82,20% голосів. Демократична партія «Ак Жол» набрала 7,18%, Комуністична партія — 7,14%. Всього у виборах взяли участь шість партій, три з яких не подолали передбачений законодавством 7%-й бар’єр. Явка виборців по країні становила 77%.

«У казахській поезії є мудрий вислів — «Піднести степ, не принижуючи гори». Так і в сучасному Казахстані, незважаючи на те, що казахський етнос чисельно переважає над іншими, ми, представники інших національностей, анітрохи не відчуваємо себе ізгоями ні в політичному, ні в суспільному житті республіки. І вибори, що відбулися, пройшли демократично, прозоро і в режимі здорової конкуренції між кандидатами, що є яскравим тому підтвердженням», — підкреслив Ю. Тімощенко.

Схожі новини