Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим обнадіяли Надю Савченко?

Точно не міністерським кріслом, про яке йшлося у фейковому листі від президента.

Після того, як 9 березня Донецький суд озвучив дату оголошення вироку у справі Надії Савченко, у багатьох серце йокнуло. 12 діб до вирішального засідання суду — це ж смертній карі рівнозначно! Без відмови від сухого голодування шансів у Надії вижити — жодних. Про це після судилища говорили й адвокати льотчиці. Щоправда, уточнюючи: до Надії можуть застосувати примусове годування. Але, на щастя, сталося те, що ще 9 березня здавалося найменш імовірним: Надя Савченко вирішила припинити сухе голодування. Тимчасово — до винесення вироку.

Вже наступного ранку після судового засідання у Донецьку біля воріт Новочеркаського СІЗО, в якому тримають українську льотчицю, було людно. Поки учасники акції, яку зібрала Віра Савченко, розгортали протестні плакати, раша-«копи» робили обхід, попереджаючи, що світить протестувальникам за несанкціоноване зібрання. Серед вимог, які озвучила Віра Савченко, йшлося, зокрема, про допуск у СІЗО українських медиків. Після тривалої затримки на кордоні до Росії їх таки впустили. Хоча і тут без «рашистського» зубоскальства не обійшлося. У телефонних переговорах з керівником українського Міністерства закордонних справ Павлом Клімкіним (питання про перепустки для медиків довелося вирішувати на рівні МЗС) керманич російського МЗС Сергій Лавров цілу моралізаторську лекцію прочитав про «негідну поведінку» Надії Савченко у суді. Ми, мовляв, до неї з гуманністю, готові були допустити українських медиків ще 9 березня, а вона суддям — середній палець. Судячи зі словесного «проносу» Лаврова, рішенням заборонити рідним побачення з Надією до 21 березня «запальцьовані» судді помстилися Надії.

Не маючи можливості напряму поспілкуватися з Надею, її сестра і мама очікували звістки від адвоката Марка Фейгіна, якого допустили до підзахисної у СІЗО. Він пішов до Надії з одним листом, вийшов з іншим. Що було в обох посланнях, оприлюднив на своїй сторінці у Twitter. Перший лист був для Надії — від президента: із запевняннями, що за неї борються, обнадіянням, що позитивні результати цієї боротьби ось-ось проясняться, і проханням не ризикувати життям, продовжуючи сухе голодування. «Ми вже провели переговори з багатьма лідерами цивілізованого світу, і найближчим часом питання буде вирішено на користь правди, - йшлося у зверненні до Надії Савченко, яке оприлюднив Фейгін. - Ми дуже цінуємо вашу волю і стійкість у боротьбі, але зараз необхідності у голодуванні немає. Хочу, щоб ви почули моє прохання: ми не хочемо погіршення вашого здоров’я. Нам потрібна здорова Надія Савченко, герой України, народний депутат, символ нашої свободи, яка незабаром опинилася б удома, яка змогла б дати приклад іншим. Думаю, що цим ваша діяльність не обмежиться, і хотів би бачити вас у нашому оновленому уряді. 21 березня відбудеться оголошення вироку. Але до цього нами буде проведена величезна робота».

З листа, який Надія передала у відповідь з СІЗО, складалося враження, що оприлюднене адвокатом звернення від президента — це не все. Решту, чого, зі зрозумілих причин, публічно не озвучують, Фейгін, схоже, переказав льотчиці вже у розмові. Що йшлося про можливість її повернення в Україну, очевидно. І, судячи з рішення Надії припинити сухе голодування («До вироку суду зміню сухе голодування на голодування на воді, - написала Надія. - Суд прислухався до моїх вимог і взяв на винесення вироку тиждень (сім робочих днів)... Зроблю все, що зможу, аби зберегти себе для подальшої боротьби»), запевняння, які вона почула від адвоката, не примарні. Варіантів два — обмін або видача Україні після винесення вироку.

Про обмін президент Порошенко говорив на спільній з турецьким колегою прес-конференції у середу. «Я сьогодні вперше наголошую, що як президент України готовий скористатися своїм конституційним правом, обміняти Надію і зробити все для того, щоб вона якнайшвидше повернулася додому», - заявив Порошенко.

Здавалося б, це саме те, що президент у своєму листі до Савченко називав «вирішенням питання на користь правди». Та з’ясувалося, що звернення, яке оприлюднив адвокат льотчиці, жодного стосунку ні до Порошенка, ні до Банкової не має. Вже через дві години після публікації згаданого листа на сторінці Марка Фейгіна з’явився ось такий допис: «Генконсульство України і я стали об’єктами вкрай безпардонної спецоперації». Далі — подробиці: «Щоб дискредитувати Надію у зв’язку з припиненням нею сухого голодування, був переданий підробний лист президента України для Наді. Кремль зайнятий дискредитацією як самої Савченко та її адвокатів, так і держорганів України. І це замість того, щоб вирішувати питання про обмін».

Як «липовий» лист потрапив до адвоката? «У середу ввечері генконсулу України у Ростові-на-Дону Віталію Москаленку надійшов дзвінок з Адміністрації президента України з проханням надати мій номер для передачі листа від Порошенка Надії Савченко. Вказана особа відправила мені лист, який я і передав Надії», - пояснив Фейгін, звинувативши у «конвертній спецоперації» ФСБ.

Якщо вірити у «ФСБшний» слід у цій заплутаній історії (те, що генконсульство і досвідчений адвокат так легко повелися на підробку, не робить їм честі), напрошується лише один висновок: раша-виконавці хитрістю домоглися того, щоб Надія Савченко припинила сухе голодування. Смерть льотчиці з усіма очевидними наслідками Путіну не потрібна. Розрахунок, схоже, був на те, що, навіть дізнавшись про фейк, який видали за лист від Порошенка, Надія не заявить про повернення до сухого голодування. Бо такі хитання, мовляв, її ж і дискредитують.

А тим часом...

Як шість днів сухого голодування позначилися на стані здоров’я Надії Савченко - експертні висновки за медиками. Хоча одіозний раша-міністр Лавров наввипередки діагноз поставив: з Савченко, мовляв, усе гаразд, фізкультурою займається. Тахікардія, набряки, лихоманка, порушення роботи внутрішніх органів — такого «здоров’я» хіба Лаврову і побажаєш.

Фото Ірини РОМАЛІЙСЬКОЇ

Схожі новини