Передплата 2024 ВЗ

США в ООН закликали Росію "вибрати шлях миру"

  • 11.12.2015, 19:30
  • 2 202

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер закликала Росію "вибрати шлях миру і виконувати мінські домовленості".

Про це Пауер сказала під час засідання Ради Безпеки ООН щодо України.

"Ми закликаємо Москву обрати шлях миру і дотримуватися мінських домовленостей. Мінські домовленості - це єдиний шлях встановлення миру на Сході України", - сказала Пауер.

За її словами, через півроку помітно, як навіть неповні кроки у напрямку виконання мінських домовленостей і вересневе припинення вогню призвело "до зменшення втрат, до того, що намічається прогрес на інших фронтах".

"Зараз настав час врегулювати конфлікт на основі мінських домовленостей, тоді народ України повернеться до нормального життя і займеться формуванням основ демократичного європейського суспільства, за які боровся", - сказала Пауер.

За її словами, для досягнення миру на Сході України необхідно, щоб "безпосередні щоденні порушення по лінії зіткнення припинилися, важке озброєння було відведено від лінії фронту, для ОБСЄ був відкритий весь доступ аж до кордону, а також на Донбасі відбулися легітимні місцеві вибори".

Радбез ООН: "З початку бойових дій на сході України загинуло понад 9 тис. осіб".

З квітня місяця 2014 року по грудень 2015 року внаслідок бойових дій на сході України загинуло 9115 осіб.

Про це повідомив помічник генсекретаря з прав людини Іван Шимонович під час засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Україні.

"З початку бойових дій у квітні 2014 по 7 грудня 2015 - у зоні бойових дій загинули принаймні 9115 осіб. Це консервативні оцінки, і кількість жертв конфлікту, як здається, ще вища", - заявив він.

Заступник генсека ООН: «Ситуація на сході України залишається вибухонебезпечною».

Перший заступник генсека ООН Ян Еліассон наголосив, що ситуація на сході Україні залишається вибухонебезпечною, бо з недавнього часу бойові дії поновилися.

"Ситуація на сході Україні залишається вибухонебезпечною. З недавнього часу бойові дії поновилися і стали більш інтенсивними", - заявив Еліассон.

Він зауважив, що процес відведення озброєнь залишається неповним, моніторингова місія спостерігає застосування мінометів по всій лінії бойових дій.

Помічник генсека ООН: «Відсутність верховенства права на непідконтрольній Україні території ускладнює життя людей»

Помічник генсекретаря ООН з прав людини Іван Шимонович заявив, що відсутність верховенства права в зоні, непідконтрольній українській стороні, робить дуже складним життя людей.

"Відсутність верховенства права робить ситуацію з правами людини дуже складною. А це понад 2,5 млн людей у зоні, непідконтрольній українській стороні. Надходять повідомлення про загибель, насильства, незаконні затримання та насильницьку працю. Відсутні відповідальність і можливість використання правового захисту", - заявив Шимонович.

Він зауважив, що у багатьох містах не дають допуск моніторинговій місії з прав людини ОБСЄ.

Перший заступник генсека ООН назвав єдиний прийнятний шлях вирішення конфлікту на Донбасі.

Мінські домовленості про врегулювання ситуації на сході України повинні бути виконані.

Про це перший заступник генерального секретаря ООН Ян Еліассон сказав сьогодні на засіданні Ради безпеки організації щодо України.

«Мінські домовленості - це єдиний надійний і прийнятний шлях розв‘язання проблем. Ці домовленості мають бути виконані, всі сторони повинні добиватися політичного врегулювання. Політична воля і гнучкість повинні бути продемонстровані всіма зацікавленими сторонами», - сказав він.

Еліассон закликав всі сторони відкривати доступ для доставки жителям тимчасово окупованих територій Донбасу критично важливої гуманітарної допомоги і гарантувати свободу пересування цивільним особам територією всієї країни.

«Я закликаю сторони усунути всі бюрократичні обмеження щодо гуманітарної допомоги», - сказав Еліассон.

Він також висловив стурбованість тим, що населення Криму постраждало внаслідокенергоблокади через підрив опор ліній електропередач у Херсонській області.

«Сподіваюся, що енергопостачання невдовзі буде повністю відновлено, й інцидент стане предметом розслідування», - додав Еліассон.

В ООН закликають звільнити всіх заручників на Донбасі за формулою "всіх на всіх" до Нового року.

Помічник Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Іван Шимонович закликає звільнити усіх заручників на Донбасі, здійснивши обмін за формулою “всіх на всіх” до Нового року.

Зокрема, Шимонович заявив, що підтримує позицію Спеціального представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі стосовно того, що “дуже важливо досягти прогресу у питанні звільнення затриманих осіб до Нового року”.

“Ми на полягаємо на тому, щоби так, як це записано у Мінських угодах - “всі на всі” були звільнені заручники, і наполегливо закликаємо до повного та негайного виконання цього принципу”, - наголосив Шимонович.

80% смертей цивільних на Донбасі - від мін.

Основною причиною загибелі мирних мешканців на окупованих територіях сходу України є вибухові пристрої, які залишились після боїв, та саморобні бомби.

На цьому наголосив у п'ятницю під час засідання Ради Безпеки ООН по Україні помічник генсека Організації з прав людини Іван Шимонович.

"На сході України спостерігається зниження інтенсивності обстрілів та кількості жертв. Тим не менше, люди продовжують гинути. Головним чином, через вибухові пережитки війни та саморобні вибухові пристрої", - зауважив представник ООН.

За його словами, "число загиблих цивільних осіб через такі пристрої впродовж останніх місяців становить 80%".

У цьому зв'язку Шимонович заявив про необхідність "провести широку роботу щодо розмінування, в тому числі створити відповідний механізм координації, забезпечити навчання населення щодо ризику мін та поінформованість з усіх сторін лінії зіткнення".

Водночас представник ООН поінформував, що така робота вже розпочата на рівні тристоронньої контактної групи по Україні, яку тепер треба підтримати практичними діями.

Клімкін: «Від обсягів російської брехні факти не зміняться».

Про це заявив у п'ятницю під час засідання РБ ООН у Нью-Йорку глава МЗС України Павло Клімкін.

"Зараз ви чули від російського представника, що Росія не є стороною конфлікту. Продовжуються заяви, що це внутрішній конфлікт, і знову Росія каже, що російські військові там перебувають у відпустці", - зазначив Клімкін у відповідь на промову постпреда РФ при ООН Віталія Чуркіна.

У цьому зв'язку міністр заявив, що тільки минулого тижня Україна обміняла російського майора на одного зі своїх полонених. "Звичайно, Росія може сказати, що Елвіс Преслі живий, але обсяг її брехні не здатен змінити факти", - підкреслив український міністр.

Він також зауважив, що чотири доповідачі з ООН і ОБСЄ, які виступили під час засідання РБ ООН в п'ятницю, спростували всі тези росіян про непричетність до конфлікту в Україні. "Питання в тому, чи проживає російська сторона в паралельній реальності? Моя відповідь — ні, пропаганда продовжується. А причина в тому, що російська сторона хотіла би, щоб Донбас і Україна були російськими", - наголосив глава українського МЗС.

Обговорюючи заяви Москви щодо реалізації мінських домовленостей, Клімкін зауважив, що досягнення миру пов'язане з мотивацією. "Миру можна добитися тільки якщо його хотіти. Україна хоче миру, оскільки це наша можливість і наш шанс на виживання. Чи має таку мотивацію Росія — питання залишається відкритим", - сказав він.

Замість цього Росія та підтримувані нею незаконні збройні формування не відмовляються від провокацій та масових обстрілів, ховають важку зброю в заборонених для цього районах, блокують доступ СММ, стопорять обмін військовополоненим. Вони також ставлять палки в колеса діяльності міжнародних гуманітарних організацій в регіоні, а потім заявляють про гуманітарну кризу в районах конфлікту. "І звичайно ж, Росія продовжує ротацію та підкріплення військових підрозділів на окупованих територіях Донбасу", - наголосив міністр закордонних справ України.

Великобританія в ООН: «Росія повинна вплинути на бойовиків, щоби припинити військове протистояння на Донбасі».

Посол Великобританії в ООН Метью Рікрофт зазначає, що вплив Росії призводить лише до посилення напруженості.

Дипломат заявив, що на Донбасі спостерігається глибоко тривожна ситуація з трьох принципових причин.

"По-перше, Мінські угоди як і раніше — не виконані. Не встановлено мир", - наголосив Рікрофт.

Другою причиною він назвав погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі, що може продовжуватися під час усієї зими.

"По-третє, Крим як і раніше незаконно анексований. Права людини продовжують піддаватися репресіям", - заявив Рікрофт.

Дипломат нагадав, що на Донбасі з початку військового протистояння більше 9 тис. осіб було вбито та понад 20 тис. поранено.

Він висловив занепокоєння, що люди продовжують гинути через протипіхотні міни, застосування важкого озброєння, яке за Мінськими угодами потрібно було відвести.

На його переконання, після вивчення звітів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, більшість дій, які призводять до загибелі людей, здійснюються бойовиками. У цьому зв’язку він сказав, що дуже важливо, щоб припинення вогню дотримувалося усіма сторонами.

Рікрофт закликав, щоб на Донбасі було проведене розмінування територій від протипіхотних мін та інших вибухонебезпечних предметів.

За його словами, ліквідація та очистка території від вибухонебезпечних предметів неможлива без припинення збройних зіткнень.

"Є один член в Раді безпеки, вплив якого може покласти кінець озброєним зіткненням, і натиск цієї сторони може привести до політичного урегулювання. Усі ми розраховуємо, що Росія це зробить, вплинувши на сепаратистів та шляхом виведення своїх військ та техніки, які як і раніше знаходяться в Україні", - наголосив Рікрофт.

Він переконаний, що Росія може вплинути, щоб не допускати погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі, тому що бойовики продовжують не тільки блокувати повний і безпечний доступ місії ОБСЄ, вони не дають доступ міжнародним гуманітарним організаціям на неконтрольовані Україною частини Донбасу.

"Зараз, на жаль, вплив Росії призводить лише до посилення напруженості", - заявив Рікрофт.

Чуркін поставив під сумнів легітимність української влади і звинуватив її в "прихильності неонацизму".

Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін на засіданні Ради Безпеки ООН у п'ятницю поставив під сумнів легітимність української влади через її нібито прихильність "ідеології екстремізму, неонацизму та агресивного націоналізму".

"Одним із чинників, під впливом яких формуються політичні установки і виробляється алгоритм дій нинішньої київської влади є широко поширена і укорінена в частині українського суспільства ідеологія екстремізму, неонацизму та агресивного націоналізму", — сказав Чуркін в ході засідання РБ ООН.

Як заявив даний дипломат, "поки така ідеологія буде розглядатися в Україні як реалізація права на свободу вираження думки, ні про яку легітимізацію влади в Києві не може бути й мови".

Крім цього, Чуркіну не сподобалася можлива ідея назвати новий український літак Ан-178 на честь Степана Бандери. Дипломат заявив, що шокований такою ідеєю і спитав, "чи будуть на ньому малювати свастику?".

Окремо Чуркін розкритикував США за їхню позицію по Україні. Зокрема, російському дипломату не сподобалася поведінка США в контексті реалізації Мінських угод.

"Виступ представника США, який був насичений спотвореннями, лише підтвердив, що протягом усієї кризи в Україні - від його генезису до нинішнього моменту - Вашингтон, у всьому вигороджуючи своїх київських партнерів, відіграє деструктивну роль, випадає з контексту зусиль "нормандської четвірки". Це, безумовно, одна з причин, по якій так непросто йде робота з політичного врегулювання", - сказав представник Росії.

При цьому Чуркін вирішив, що "Росія свою частину роботи в мінському форматі виконує".

Джерело: Еспресо.TV, УНІАН, Укрінформ, РИА Новости.

Схожі новини