Передплата 2024 «Добре здоров’я»

S&Р: "МВФ працюватиме з Україною, попри проблеми з "боргом Януковича"

  • 20.10.2015, 09:59
  • 1 799

Міжнародний валютний фонд продовжить співпрацю з Україною навіть у разі невиплати 3 млрд дол. боргу Росії.

Про це йдеться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Standard & Рoor's Ratings Services.

"Уряд України включив "російський" борг, виплата якого мала б відбутися в грудні 2015 року, до периметру реструктуризації, але, як ми розуміємо, Росія відмовилася приймати пропозицію України. У зв'язку з цим ми прогнозуємо два сценарії розвитку ситуації. Перший: Україна виплачує борг за рахунок резервів, і другий: Україна не виплачує борг і оголошує дефолт за цими бондами до моменту, поки не буде знайдено інше рішення", - говориться в повідомленні агентства.

"Якщо буде обрано другий сценарій, МВФ вдасться до особливої політики фінансування і продовжить фінансування чотирирічної програми співпраці з Україною, яка передбачає обсяг кредитування в 17,5 млрд дол.", - додали експерти.

Нагадаємо, у грудні 2013 року Віктор Янукович домовився, що Росія дасть Україні кредит в 15 млрд дол. Однак до втечі з України Янукович і його уряд встигли отримати від Москви тільки 3 млрд дол.

Кредит був виданий з допомогою викупу євробондів України через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного, однак російська сторона наполягає, що позика є міждержавною, оскільки покупцем облігацій був російський державний фонд.

Україна, вважаючи кредит комерційним, віднесла його до переліку реструктуризованих. Російська сторона з цим не згодна.

Україна запропонувала РФ вирішити питання реструктуризації 29 жовтня, але на умовах, які були запропоновані іншим кредиторам: списання 20% боргу, пролонгація платежів за тілом кредиту і встановлення ставки купона на рівні 7,75% річних.

Якщо РФ не погодиться, питання вирішуватиметься в тому числі в суді. І, як зазначав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, Україна до цього готова.

Раніше також повідомлялося, що Standard & Рoor's підвищило довгостроковий суверенний рейтинг України, а також довгостроковий і короткостроковий рейтинг країни в національній валюті на тлі завершення боргової операції. Прогнози щодо рейтингів стабільні.

Джерело: УНІАН

Схожі новини