Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Керрі: "США можуть втратити підтримку Європи по Україні через Іран"

  • 12.08.2015, 09:36
  • 2 415

Провал угоди з Іраном в Конгресі може привести до втрати США союзників в інших важливих питаннях, в тому числі і в питанні кризи в Україні.

Про це заявив Держсекретар США Джон Керрі, повідомляє Voice of America, - повідомляє "Європейська правда"

"Друзі, це рецепт того, щоб вони швиденько відвернулися від України, де вони вже й так переживають сумніви і готові сказати: "Ну, ми зробили все від нас залежне", - сказав він, натякаючи на підтримку європейськими союзниками українського уряду у боротьбі з проросійськими сепаратистами.

За словами Керрі, якщо Конгрес не підтримає угоду, позиції США в міжнародній політиці серйозно похитнуться, оскільки раніше угоду обговорили і погодили країни так званої "шістки" Британія, Китай, Франція, Росія, США та Німеччина.

"Якщо США поведуть себе таким чином, ми не лише втратимо їх підтримку у питанні санкцій, а й тоді, коли будемо змушені вдатися до військових дій", - зазначив держсекретар США.

Крім того, провал угоди в Конгресі, за його словами, може призвести ослаблення позицій долара.

"Якщо ми розвернемось і скажемо їм (Ірану - ред), мовляв, підкоряйтеся нашим правилам і санкціям, то це вірний шлях до того, що долар перестав бути резервною валютою світу" - сказав Керрі.

Слід зазначити, що в Конгресу США є 60 днів для розгляду ядерної угоди з Іраном. Проголосувати за відповідну резолюцію він має 17 вересня.

Як повідомлялося, шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) в липні досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Раніше від провалу угоди застеріг президент США Барак Обама, який заявив, що блокування угоди Конгресом відкриє шлях до війни.

Схожі новини