Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Нормандська четвірка" говорила про Донбас, Савченко і газ

  • 24.07.2015, 11:00
  • 2 328

Стало відомо, про що говорили лідери "нормандської четвірки" під час телефонної розмови.

Увечері 23 липня відбулися телефонні переговори між президентом України Петром Порошенком, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом та президентом Росії Володимиром Путіним.

Співрозмовники обговорили результати останнього засідання Тристоронньої контактної групи та її чотирьох підгруп, яке відбулося 21 липня у Мінську, повідомляє прес-служба глави української держави.

Петро Порошенко констатував погіршення ситуації на Донбасі, зокрема збільшення кількості обстрілів з боку бойовиків. "Нормандська четвірка" наголосила на необхідності забезпечення належного моніторингу і верифікації режиму припинення вогню з боку ОБСЄ і підтримали ініціативу Порошенка щодо невідкладного підписання домовленості щодо відведення танків, гармат калібром до 100 міліметрів і мінометів.

Глава української держави особливо наголосив на необхідності звільнення усіх заручників, в тому числі незаконно утримуваних осіб на території Росії, зокрема Надії Савченко.

Сторони привітали досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи рішення щодо відновлення зруйнованих об'єктів водної інфраструктури та залізничних шляхів.

Особливу увагу було приділено невідкладному створенню в районі лінії розмежування гуманітарно-логістичних центрів, де українці з окупованих територій зможуть придбати продукти та ліки за прийнятними цінами. Співрозмовники також обговорили питання майбутніх виборів в окупованих районах Донецької та Луганської областей. У цьому контексті Петро Порошенко особливо наголосив на неприпустимості проведення запланованих на 18 жовтня і 1 листопада псевдовиборів, які не матимуть юридичних наслідків.

Співрозмовники домовилися прискорити укладення угоди у форматі Україна — Європейський Союз — Росія щодо постачання російського газу до України. Раніше повідомлялося, що лідери "нормандської четвірки" дійшли згоди щодо термінів виконання Мінських домовленостей.

Схожі новини