Передплата 2024 «Добра кухня»

Вірменські протести змусили Путіна піти на поступки Єревану

  • 30.06.2015, 19:00
  • 3 517

На думку американського видання, реакція російських медіа на протести у Вірменії свідчила про знервованість Кремля.

Побоюючись ескалації напруження у Вірменії, президент країни Серж Саргсян та його російські покровителі пішли на поступки мітингувальникам. Про це йдеться у статті, оприлюдненій американським виданням The Wall Street Journal.

Автори публікації зазначають, що реакція російських медіа на акції протесту, які сколихнули Вірменію минулого тижня, продемонструвала, що у Кремлі нервують.

У статті наголошують, що демонстранти виступали не лише проти зростання цін на енергоносії, а й проти панування РФ в багатьох галузях вірменської економіки, корупції і кумівства, які є обов’язковими ознаками бізнес-моделі Кремля.

Як повідомляється, у зв’язку із звинуваченнями у корупції президент Вірменії наказав провести незалежний аудит в компанії Електромережі Вірменії, що підконтрольна російській Інтер РАО, головою якої є Ігорь Сєчін - близький друг Владіміра Путіна. Крім того, Саргсян відтермінував підвищення тарифів доти, доки не оприлюднять результати аудиту.

«Вірменський лідер і його російські покровителі, здається, зрозуміли глибину почуттів народу. Кремль на минулих вихідних надав $ 200 млн військової допомоги Вірменії, яка має давню територіальну суперечку з сусіднім Азербайджаном. Москва також погодилася передати до вірменського суду справу російського солдата, підозрюваного у вбивстві вірменської родини в січні», - пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що Путін вирішив піти на поступки вірменським протестувальникам, щоб зберегти свої військові інвестиції. Зокрема, йдеться про 102-гу військову частину ЗС РФ у Гюмрі, на якій дислокуються близько 3 тис. російських військових. У статті стверджують, що ця база є «стратегічним російським плацдармом на Південно-Кавказькому коридорі, без якого Москва не зможе контролювати Каспійське море та Центральну Азію».

«Путін вважає Кавказ частиною імперського домену Росії, і, напавши 2008 року на Грузію, Кремль відділив від неї частину території. Путін також прагне стабільності його Євразійського економічного союзу, членом якого Вірменія стала цього року», - йдеться у статті.

Разом з тим у публікації зазначають, що під час саміту Східного партнерства у травні ЄС обділив прихильністю держави Південного Кавказу - Вірменію, Грузію і Азербайджан.

«Заперечуючи чіткий шлях цих країн до Асоціації, Європа підштовхує їх в зону впливу Путіна», - резюмує The Wall Street Journal.

Схожі новини