Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європа вкладе в українську "газову трубу" 300 млн євро

  • 07.05.2015, 18:15
  • 1 416

Про це заявив віце-голова Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович у рамках берлінського Енергетичного саміту з безпеки

 У ході останньої тристронньої зустрічі з питань газу між Росією, Україною і ЄС було знайдено взаємоприйнятне рішення з питання про те, як відображувати в протоколі "питання боргу" за постачання палива до України в 2013-2014 рр.

Про це заявив віце-голова Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович у рамках  берлінського Енергетичного саміту з безпеки, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми погодилися з сумою 3,1 мільярда доларів як взаємоприйнятною для сторін: для української сторони це є повна суму боргу, для російської – частина боргу, оскільки дійсна сума має бути визначена в Стокгольмі (мова йде про Стокгольмський арбітражний суд, куди подали позови і українська, і російська сторони. — Ред.)», — пояснив Шефчович.

Він назвав таке рішення «дипломатичною формулою» і «ключем, який відкриває двері до подальших дискусій, які дозволять досягти домовленості з інших питань».

У Єврокомісії сподіваються, що Стокгольмський арбітраж зможе врегулювати питання, і одночасно працюють з МВФ з питання можливості покриття боогу. Зараз важливо, за словами єврокомісара, створити стабільні переговорні рамки, щоб в період до винесення судом ухвали не допустити перебоїв з газовими поставкками до України і транзитом.

Кажучи про перспективи інвестування в українську ГТС, Шефчович підкреслив, що Європейський банк реконструкції і розвитку, а також Європейський інвестиційний банк вкладають в модернізацію української "труби" 300 млн євро. Є також інтерес з боку деяких європейських компаній обговорити з «Укртрансгазом» і «Нафтогазом України» питання щодо газосховищ. Водночас  він підкреслив необхідність реформ, у тому числі подальшої реструктуризації «Нафтогазу», і важливість дотримання нового законодавства, яке, на думку Єврокомісії, цілком відповідає європейським нормам.

Нагадаємо, в кінці жовтня 2014 року "Газпром" відмінив у контракті з "Нафтогазом" принцип take-or-pay і надав знижку в $100 за 1 тис. куб. м до контрактної ціни до кінця березня 2015 року — так званий "зимовий пакет". Знижка надана шляхом зниження експортного мита рішенням російського уряду.

У свою чергу, "Нафтогаз" зобов'язався до кінця 2014 року погасити борг за газ в $3,1 млрд.

"Газпром" продовжує вимагати від "Нафтогаза" виплати $2,47 млрд — ця сума складає різницю між ціною контракту $486,5 за 1 тис. куб м і переговорною позицією Києва — $268,5 за 1 тис. куб. м в оплаті постачань в 2013-2014 рр.

"Газпром" і "Нафтогаз" подали взаємні позови в Стокгольмський арбітраж: про стягнення довга і про повернення передбачуваної переплати. Поки контракт продовжує діяти.

Схожі новини