Передплата 2024 «Добра кухня»

Поворот у справі Надії Савченко

У ПАРЄ російська делегація несподівано висловилася за свободу для української льотчиці

Мабуть, з один відсоток тих, хто стежить за справою Надії Савченко, до останнього сподівався на чудодійність її дипломатичного імунітету. Та щойно відкрилася сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), на якій мали офіційно підтвердити «недоторканний» статус полоненої української льотчиці, як сподівання почали розвіюватися. На вимогу негайно звільнити українську бранку, яка отримала міжнародну недоторканність, російські мужі видали кіпу заперечень. Це було зранку. А ближче до вечора сталося неймовірне: «триколорна» делегація раптом змінила свою позицію щодо звільнення української льотчиці. За інформацією «Української правди», на засіданні профільного комітету ПАРЄ російські делегати підтримали вимогу про свободу для Надії Савченко.

Ще напередодні відкриття (26 січня) зимової сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи її президент Анн Брассер особисто зверталася до спікера російської Держдуми Сергія Наришкіна із закликом посприяти якнайшвидшому звільненню української льотчиці-депутата. Але аргумент про те, що, як член української делегації у ПАРЄ, Надія Савченко матиме дипломатичну недоторканність, глуху російську стіну не пробили. «Щодо громадянки України Савченко, то вона підозрюється в співучасті у скоєнні тяжкого злочину. І тільки слідство та суд можуть встановити вину. Якщо вина не буде доведена, Савченко буде звільнена», — заявив Наришкін.

Вимогу про звільнення української льотчиці Анн Брассер озвучила і на сесії ПАРЄ. «Ми наголосили російським колегам, що вони зобов’язані звільнити Надію Савченко», — заявила президент ПАРЄ, підтвердивши надання заручниці путінського «бєспрєдєла» дипломатичного імунітету.

Офіційне підтвердження статусу Надії Савченко як делегата у ПАРЄ «розчесало» язики придворним кремлівським «адвокатам». Керівник комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков написав у своєму Twitter, що дипломатичний імунітет Надії Савченко — не аргумент. Льотчицю, мовляв, звинувачують у злочині, скоєному ще до її обрання у склад української делегації у ПАРЄ. А значить — ніякої недоторканності. «Ніхто не має наміру звільняти Савченко через таке трактування ПАРЄ імунітету, — гнув кремлівську лінію Пушков. — Ми вважаємо, що імунітет надається для здійснення депутатом своїх повноважень, а не для того, щоб зробити його недоторканним від покарання за злочини, вчинені у минулому».

Інший держдумівець, Сергій Калашников, недвозначно натякнув, що для Росії дипломатичний імунітет — порожнє місце. Особливо, коли йдеться про Надію Савченко. «Імунітет діє лише на тій території, де його визнають, — заявив Калашников. — Звільняти Савченко у нас немає жодних резонів, навіть якщо їй видадуть дипломатичний паспорт. Вона ж не з офіційним візитом приїхала до Росії. Тож не володіє на території РФ імунітетом. Так само, як і ми не маємо імунітету в Європі, якщо перебуваємо там з неофіційним візитом».

Ні у Києві, ні у Страсбурзі не приховують, що обрання Надії Савченко до складу української делегації у ПАРЄ — це спроба витягнути відважну льотчицю з путінських застінків (прецедент вже був: 2001-го у такий спосіб з придністровської в’язниці вдалося звільнити молдовського військовополоненого Іліє Ілашку). Врятувати жертву сфабрикованих звинувачень і відбілити злочинницю (як це намагаються подати у Білокам’яній) — дві великі різниці. Про це у відкритому листі до Путіна написав й адвокат Надії Марк Фейгін. «Надані докази невинуватості Савченко. Але вона досі у тюрмі, — написав Марк Фейгін у своєму зверненні. — Чи варто дивуватися, що реакцією на таку кричущу несправедливість стало обрання Савченко депутатом українського парламенту, делегування у ПАРЄ і вимога про її звільнення урядами, зовнішньополітичними відомствами і провідними політиками ряду країн. Переслідування Савченко сприймається ними як покарання в її особі непокірної України. А вимога звільнити невинну Савченко російським слідством і судом розцінюється як неприпустима поступка «карателям»... Вказані вище обставини змусили Савченко вдатися до голодування — як до останнього способу домогтися чесного і справедливого вирішення справи. Термін її відмови від їжі наблизився до 45 діб. Лякає те, що в останньому моєму спілкуванні з нею у тюрмі прямо почув про її бажання померти. Мої слова не є перебільшенням, у чому легко переконатися, поцікавившись про все у керівництва УЗКС (російською — Управление по защите конституционного строя. — «ВЗ») ФСБ Росії, яке здійснює оперативний супровід справи».

Про вкрай важкий стан Надії Савченко розповідала і її сестра, Віра. Каже, за час голодування Надія схудла на 15 кілограмів. «Дух її незламний, настрій на висоті, але стан тіла жахливий», — заявила Віра Савченко. Напередодні адвокат льотчиці Ілля Новиков повідомив, що у російській Федеральній службі виконання покарань збираються розглянути питання про примусове годування ув’язненої українки. Сама ж Надія заявила, що припинить голодування лише у разі звільнення та повернення з арештантського полону в Україну. Схоже, шанс на свободу для неї наблизився до реальності.

Коментар для «ВЗ»

Михайло БАСАРАБ,

політолог

— Як трактувати різку зміну позиції російської делегації у ПАРЄ щодо звільнення Надії Савченко?

— У непростій для Путіна ситуації йому доведеться йти на певні поступки. Хоче він цього чи ні. З самого початку було зрозуміло, що історію з полоном й ув’язненням Надії Савченко, яка не вписується ні у норми міжнародного права, ні в елементарне поняття моралі, може бути використана Путіним в його інтересах. Путін розумів, що у цих непростих стосунках з Європою, з Україною, на тлі західних санкцій потрібно назбирувати якнайбільше козирів, які він потім зможе виставляти у грі з Україною і Заходом. Історія з Надією Савченко виявилася одним з джокерів у руках Путіна. При нинішньому загостренні ситуації вона може бути використана як умовна путінська поступка перед Україною чи державами Заходу.

— Взамін на що?

— На послаблення тиску. Путін розуміє, що історія Надії Савченко — символічна, вона має величезне значення, прозвучала на весь світ. Звільнивши українську льотчицю, Путін демонструватиме це як свою величезну поступку, розраховуючи на зменшення санкцій чи інших елементів політичного тиску на себе.

— Очевидно, навіть за найкращих розкладів звільнення Надії Савченко — питання не одного дня? Це станеться не завтра і не післязавтра?

— Якщо Путін використає цю історію для політичних торгів, то намагатиметься всіляко затягувати процес звільнення Надії Савченко, намагаючись по ходу справи виторгувати ще якісь поступки. Можуть вигадати цілу низку бюрократичних норм, якихось додаткових умов, які потрібно буде виконати для того, аби пані Савченко змогла повернутися в Україну.

— Як можуть юридично обставити рішення щодо звільнення української льотчиці? На виправдальний вирок навряд чи підуть.

— Думаю, Надію Савченко звільнятимуть без виправдання. Оскільки Путін веде проти України гібридну війну, у цій історії також, мабуть, буде гібридне рішення. Можливо, це відбуватиметься навіть у безпрецедентний спосіб. І буде подано як широкий жест з боку Росії на адресу України.