Передплата 2024 ВЗ

Не май сто рублів, а май один долар

Через те, що Путін рятує компанії своїх друзів, російська валюта рекордно обвалилася. Утім, до масових протестів терплячі росіяни ще не готові

Російський рубль нарешті перегнав українську гривню за темпами знецінення. «Дерев’яний» почав стрімке піке — із 53 рублів за долар на початок понеділка впав до 81 рубля за долар у вівторок (євро впав з 66 до 100 рублів за євро). За якийсь час паніка трохи вгамувалася і вже в середу долар «відіграв» до 71 рубля, а євро — до 88. А ще на початку року долар коштував 32,5 рубля, а євро 45 рублів... Російські банки готуються до гіршого — почали купувати табло з п’ятизначними цифрами для обмінників (три знаки до коми для курсу понад 100) або закривають через ажіотаж щодо валюти. Банки Росії припинили валютні операції, а найбільша фінустанова РФ, «Сбєрбанк», оголосила про зупинку видачі кредитів фізичним особам. Росіяни ж кинулися змітати все з полиць крамниць, поки не підскочили ціни.

625 мільярдів переламали рублю хребет

Серед причин піке рубля, крім обвалу цін на нафту та виведення капіталу з Росії через західні санкції, також називають багатомільярдне вливання Центробанку РФ — задля порятунку компанії «Роснефть». Цією компанією керує друг Путіна Ігор Сєчін. Він попросив у держави допомоги на 44 млрд. дол., які «Роснефть» винна закордонним позичальникам. У п’ятницю «Роснефть» розмістила біржові боргові облігації на 625 млрд. рублів. Покупцем паперів стали чотири російські державні банки. Тобто держава викинула на ринок величезну масу рублів, чим долила олії у вогонь стрімкого падіння рубля.

«Дії Путіна і Центробанку поставили РФ на поріг гіперінфляції. Не здивуюся, якщо до сере­дини 2015-го в РФ, за зразком Венесуели і Аргентини, заборонять вільний ринок валюти. Крім вливання грошей у «Роснефть», іноземці активно продають російські облігації. Гроші конвертують у валюту за будь-яку ціну і виводять за кордон. Ще одна причина обвалу — у грудні російські компанії мають заплатити 180 млрд. дол. боргів. Ніхто їм на Заході грошей не позичить, тож вони будь-яким чином скуповують валюту. Також більшість російських бізнесменів продають зараз усе, що мають, купують долари і вивозять на Захід. Та 625 млрд. рублів, які вилилися на ринок, були останньою причиною, які переламали хребет верблюду», — пише російська публіцистка Юлія Латиніна.

Від початку року РФ витратила на підтримку рубля 93 млрд. дол. Водночас сумарний відтік капіталу з Росії за підсумками 2014-го, за оцінками МВФ, становитиме 150 млрд. дол., що більше, ніж показники кризового 2008 року. Бюджет РФ на 2015-й рахували, виходячи з ціни нафти марки Urals — 96 доларів за барель. Urals дешевша за Brent на 2-3 дол. Ціна марки Brent опустилася до мінімуму від 2008-го — 61 долар за барель. Тобто ціна марки Urals зараз на 40 доларів менша за розраховану в бюджеті. Прибутки від продажу нафти — більш як половина російського бюджету. А експорт нафти і газу дає понад 80% доходів Росії.

«За офіційними даними, РФ має на утримання рубля золотовалютні запаси на рівні 370 млрд. дол. 170 із цих 370 млрд. — два фонди національного добробуту країни. Один із фондів призначений для виплат пенсій. Насправді Кремль має 270 млрд. дол. у твердій валюті, які доступні й можуть бути використані без урізання видатків деінде. Це менше, ніж треба для погашення зовнішніх боргів російських компаній упродовж наступних двох років (500 млрд. дол.)», — пише британський The Economist.

«До активних форм

протесту далеко»

«Пити будемо молоко з порошку, яловичину замінимо ковбасою з сої, дзвонити будемо не смартфонами від Samsung і Apple, а китайськими No name. Щоправда, їздити будемо на іномарках, складених у Росії. Такі дані опитування імпортерів та експертів російського ринку», — пише про наслідки падіння рубля для росіян російське видання «Газета.Ru».

«Ситуація шокова, проте багато хто ще розраховує на відскок. Усе залежатиме від того, чи надовго затягнеться ця ситуація. Населення поки що не відчуло погіршення, але не випадково російські торговці просять дозволу (його не дали) вказувати ціни у Росії в «умовних одиницях». Під «умовними одиницями» вони мають на увазі вже не долари, а євро, дорожчу валюту. Коли населення це відчує, реакція буде різна: хтось буде скорочувати витрати, хтось шукати нову роботу, хтось пити, а хтось емігрувати. Це буде щось близьке до реакції 1990-х. У 1990-і були протести, але більшість населення не брала в них участі. На вулиці виходили переважно шахтарі — не так багато людей. Але якщо хтось спробує організувати протести зараз, то реакція влади буде жорсткою. Великі колективні дії можуть відбутися, коли спрацюють два-три негативні фактори. Наприклад, закриється завод і зросте плата за ЖКГ. Якщо фактори спрацюють на місцевому рівні, то може бути вибух. Будуть падати рейтинги президента і уряду. Рейтинг Путіна буде знижуватися, але несуттєво, бо для більшості росіян, якщо не вірити президенту, то незрозуміло кому вірити», — пояснює заступник директора росій­ського Центру політич­них технологій Олексій Ма­кар­кін.

«Падіння соціального само­почуття росіян станеться після Нового року, коли люди побачать нові ціни в магазинах. Перша реакція людей — шок, другою буде ступор. Аби економічна криза переросла у соціальну, а та — в політичну, має минути не менш як рік. До активних форм протесту далеко. Поки росіяни чекають дива від Путіна, запас міцності у нього ще є», — каже глава російської Політичної експертної групи Костянтин Калачов.

Схожі новини