Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЄС Молдова сказала Yes

На парламентських виборах перемогла проєвропейська коаліція

Молдавани несміливо обрали ЄС, а не Росію. На парламентських виборах у Молдові три правлячі партії, які виступають за зближення з Євросоюзом, отримали 55 зі 101 мандата. Проросійські сили отримали 46 мандатів. У Кишиневі вже почалися переговори щодо нової-старої коаліції. Явка на виборах становила 56%.

Без голосів з Росії

У Молдові живе 3,5 млн. осіб. Ще до 2 млн. молдаван живуть за кордоном. У день виборів молдовські ЗМІ рясніли сюжетами про голосування в Росії. В цій країні працює 700 тисяч молдаван, для яких відкрили лише п’ять виборчих дільниць. В Італії, де працює 150 тисяч молдаван, відкрили 25 дільниць. Перед дільницями в Москві та Петербурзі зібралися тисячі молдаван. Багато з них, простоявши день у черзі, не змогли проголосувати. Молдавани, які живуть у Румунії, віддали проросійським партіям лише 1% голосів. Підсумок по діаспорі для проросійських партій скромний — 9,6%. А 80% голосів там отримали правлячі проєвропейські партії.

Уряд заборонив голосувати за паспортами радянського зразка. Таку постанову Кишинів прийняв кілька місяців тому. Багато хто зі 100 тисяч власників радянських паспортів не встиг отримати нові документи. Більшість таких людей тяжіють до лівих і проросійських ідей... У день голосування не провели жодного екзит-полу. За даними ЦВК, заявку на проведення опитувань подала лише одна компанія. Але за кілька днів до виборів вона з власної ініціативи її відкликала.

І ліберально-демократичні,

і ліберальні, і демократичні...

Молдовська проєвропейська коаліція складається з трьох партій — Ліберально-демократичної, Демократичної і Ліберальної. «Програми у наших партій різні, але мета одна — інтеграція в ЄС», — заявив лідер Ліберальної партії Міхай Гімпу. Коаліційні партії, окрім демократів, виступають за вступ Молдови у НАТО.

У майбутньому парламенті Молдови, крім учасників коаліції, 25 мандатів матимуть соціалісти і 21 — комуністи. Ці сили виступають за тіснішу співпрацю з Росією. Ліва опозиція в Молдові розраховує скористатися невдоволенням населення станом економіки. Молдова залишається однією з найбідніших країн Європи. ВВП за паритетом купівельної спроможності Молдови у понад два рази гірший, ніж в Україні. Стан економіки погіршився після того, як Росія заборонила імпорт молдовської аграрної продукції (вина, м’яса, фруктів, овочів) — через підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Москва розкритикувала рішення ЦВК Молдови усунути від участі у виборах проросійську політичну партію «Батьківщина» бізнесмена Ренато Усатого. За порушення правил фінансування кампанії цю партію виключили з перегонів за два дні до виборів. Усатий втік у Москву, бо, за його словами, боявся арешту в Молдові.

Лідер комуністів Володимир Воронін виключив можливість коаліції з соціалістами Ігоря Додона. Додон 2012-го пішов від комуністів і отримав від колишніх однопартійців тавро зрадника.

В очікуванні реформ

Приблизно рівне співвідношення прозахідників і прихильників зближення з РФ помітне в молдовській політиці з весни 2009-го. Тоді жодна зі сторін не могла набрати 61 мандат, потрібний для обрання президента. Це спричинило дворічну політичну кризу і низку дострокових парламентських виборів.

Мандат чинного президента Ніколає Тімофті завершується через два роки. Якщо до того часу проєвропейська коаліція не поповниться кількома прихильниками з лівого флангу, то на Молдову знову чекає лихоманка політичної невизначеності. Утім, молдовські політики, як і українські, схильні до «політичного туризму», тож шанси обрати нового президента, який продовжить прозахідну політику свого попередника, досить високі. Так можна змінити баланс сил у парламенті, але не настрої в суспільстві. Останньому потрібні ефективні реформи, боротьба з корупцією, звільнення судової системи від політичного тиску. Тут провладним партіям похвалитися нічим. Про незадовільну роботу молдовського уряду говорять і його партнери у ЄС. За даними соцдосліджень, діяльність влади не схвалюють 86% молдаван.

Схожі новини