Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Холмі витає могутній дух Данила Галицького

Біля колишньої резиденції короля може постати пам’ятник першому українському президенту Грушевському

В одному з найстаріших міст Польщі — Холмі — кореспондент «ВЗ» побувала в рамках поїздки на урочистості з нагоди 761-ї річниці коронації Данила Галицького. Це місто має багато спільного зі Львовом. Йдеться не лише про архітектуру, затишність, комфортність, європейське обличчя.

Холм, як і Львів, заснував король Данило Галицький. На пагорбі звів оборонну резиденцію, спеціальний насип, який захищав від нападу ворогів. Данило Галицький помер і похований у Холмі.

Холм зустрів нас насупленим небом та холоднечею. Незважаючи на вихідні, людей на вулицях негусто, в магазинах теж. Жителька Львівщини Ольга зазначила: “У Львові на вихідні — “гаряче”: багато туристичних груп, черги до магазинів, сувенірних яток, гамірно. А чому у Холмі так тихо?”. Виявилося, що місцеві в цей час штурмують заміські супермаркети.

Місто оточене парками, в яких красуються незвичні водограї та скульптурні композиції, наприклад, із зображеннями птахів. Дехто з нашої туристичної групи порівняв озеленення Холма з Києвом, де теж чимало паркових зон. Поляки люблять відпочивати у парках сім’ями, катаються на роликах, їздять на велосипедах. Наші туристи перетворюють “зелені легені” на кнайпи: на лавочках розкладають канапки, чай у термосах і трапезують. Добре, що сміття не забувають викидати в урну...

Зупиняємося біля будинку, де, за свідченнями історичних джерел, жив перший президент України історик Михайло Грушевський. Екскурсовод Василь Петрик зазначив, що досі ніхто не дослідив, в якій саме квартирі та на якому поверсі народився український історик. На фасаді будівлі — таблиця, де польською та українською мовами написано, що в цьому будинку народився Грушевський. Біля будівлі — металева конструкція для вінків. Наша туристична група була неприємно вражена, коли побачила там вилинялий вінок, перевернутий догори ногами. Чи якась делегація так його встановила, чи вітер вніс корективи, але виглядало це як знущання з пам’яті Грушевського. Перш ніж помолитися і заспівати гімн України, встановлюємо як слід квіткову композицію біля будинку. Василь Петрик нагадав, що за два роки будемо вшановувати 150-ліття від дня народження цієї видатної особистості. До цієї дати пасувало б встановити у Холмі пам’ятник... Такі ініціативи від українських громадських активістів та влади є. Однак поляки відповідають, що у Холмі немає жодного пам’ятника навіть польським визначним діячам. Польська сторона навіть роздумує, чи варто встановити перший пам’ятник Данилу Галицькому. Місце для цього підшукали — парк поблизу пагорба (резиденції Данила Галицького), який нещодавно відкрили з нагоди вшанування річниці коронації. “Це чудове місце для пам’ятника королю Данилу, — сказав Андрій, турист з України, який був у складі нашої делегації. — Кращого годі знайти. Сквер — просторий, доглянутий. Неподалік — пагорб, де правив король Данило. Зі скверу відкривається чудова панорама на місто”.

Дісталися ми і цього історичного пагорба Данила Галицького, де була його резиденція. Там панує особлива атмосфера спокою, на горі височіє хрест. Тут усе дихає історією (архео­логічні дослідження території проводили у кілька етапів у XX столітті). Пагорб охороняє церква, фортифікаційний паркан, який має цінне історичне значення. З висоти все місто як на долоні. Кажуть, у сонячну погоду пагорб Данила Галицького можна побачити вже за кілька кілометрів до Холма. Територія доглянута, але деякі скульптури потребують реставрації.

На цьому позитивні враження від комплексу закінчилися. Неподалік пагорба є поховання, де, зокрема, спочивають українські історичні дія­чі. Та могили занедбані, заросли травою, ще й встелені битим склом... Довелося засукати рукава і доводити могили до ладу.

Після відвідин королівського пагорба вирушаю в центральну частину міста. Впадає у вічі скляна “підлога” (раритетні експонати підземель законсервували під склом). Туристи наввипередки фотографуються біля експонатів під склом, дехто хоче наступити ногами... Центр у Холмі — як витвір ландшафтного дизайну. Навіть вуличні квіти на клумбах гармонійно вписалися у старовинні будиночки. Квіти наче підібрані в тон будівель. Квіткова оаза у Холмі не лише тішить око, а й гріє душу, коли надворі — плюс 5. Зайшла у магазин, щоб купити зимових обновок. Курс польського злотого — орієнтовно 4,75 гривні, але якщо замовляти в банку клієнтську підтримку і розраховуватися зарплатною карткою — 3,90-4,25 гривні. Стильні замшеві рукавиці — 250 гривень, коротке пальто — 980, шапка — 560, светр — 400-600, джинсові штани — 550-700, утеплений сарафан — 690-750 гривень, чоботи з якісного шкірзамінника — 1200-1500 гривень.

Після шопінгу варто відновити сили у кафе. Їх у центрі Холма на кожному кроці. Є назви кафе, пов’язані з Украї­ною, — “Львів”, “Козак”. Перекусити можна за 15-10 злотих (70-80 гривень). Меню — сезонне, є чимало страв з гарбуза. Налягаємо з друзями на “суп дня” (гарбузовий) — 5 злотих. За філіжанку кави заплатили 6 злотих, сирник — 7, шарлотку — 6. М’ясні страви витягнуть з гаманця 20-24 злотих, піца — 15-25 злотих.

P.S. Редакція “ВЗ” дякує за організацію поїздки Львівській обласній організації Спілки офіцерів України.

Схожі новини