Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Диво-церкви і шаланди, повні кефалі

Оксамитовий сезон у Поморії

У вересні у Поморії, затишному болгарському курортному містечку на Чорноморському узбережжі, триває оксамитовий сезон. Море, багато сонця, великі піщані пляжі, дешевизна побуту, екологічно чисті овочі, фрукти і спокійна атмосфера містечка, з неспішним ритмом життя. Поморіє — визнаний бальноологічний курорт, в якому лікують цілющими грязями, добутими із солоних озер.

Стара частина Поморія розташована на вузькому скелястому півострові, що виходить далеко в море, тому спеки не відчувається — з моря освіжає бриз. Сонце сходить і заходить над морем. Я часто спостерігала, як народжується і згасає день.

На самому краєчку півострова розташована скромних архітектурних форм, без бань і апсиди, церква Преображення Господнього, збудована ще у ХVІІІ ст. з цегли і каменю. Варто переступити з яскравого сонця поріг храму, як опиняєшся в сутінках, в загадковому світі давніх ікон, написаних на золотому тлі. Ікони у вівтарній частині в обрамленні гарної дерев’яної різьби у вигляді квітів. Плоска дерев’яна стеля, під ногами — витерті потріскані кам’яні плити. І особлива утаємниченість, намолена тиша. Щодня о половині на дев’яту церковний дзвін кличе на молитву. Поруч церкви декілька вцілілих після пожежі на початку ХХ ст. будинків в традиційному болгарському стилі. Перший поверх будівель із каменю і цегли, другий обшитий тоненькими дощечками і значно виступає в ширину над першим. Дах критий червоною черепицею. Поруч росте смоковниця (інжир), який достигає в цю пору. Вуличка викладена бруківкою.

церква
церква

Болгарія багата на стародавні пам’ятки культури, архітектури. На її території знайдено сліди цивілізацій, давніших від єгипетських і месопотамських. Найдавніший у світі скарб золотих виробів знайдено у Варнівському некрополі. В глибоку давнину, в часи бронзового віку, на території сучасної Болгарії існувала одна із найзагадковіших цивілізацій — фракійська, яку потім змінили римська, греко-візантійська, слов’янська, протоболгарська, мусульманська, болгарська. Фракію прославили відомий музикант Орфей, вождь повсталих рабів Спартак, бог вина і родючості Діонісій. З тих далеких часів фракійці залишили після себе дивовижні пам’ятки — сотні курганів, захоронень своїх вождів, що збереглися дотепер. Болгари свідомі унікальності фракійської культури та мистецтва, і до семи об’єктів, що входять до списків культурної спадщини ЮНЕСКО, ввійшли фракійські гробниці в Казанлиці (ІV ст. до н. е.), Свєштарах (ІІІ ст. до н. е.), в оздобленні яких збереглися мистецькі шедеври.

І на околиці Поморія, збоку від Бургаса, на території давнього некрополя серед теперішніх виноградників височить вкрита травою фракійська купольна гробниця, якій 2500 років. Як унікальна будівля, вона визнана пам’яткою культури національного значення. Каменем викладено вхід до споруди. Довгий 22-метровий мурований коридор (дромос) веде до круглої просторої камери діаметром 12 метрів. І те, що відкривається перед очима, дивує. Посередині камери — висока пустотіла кам’яна колона, до якої є вхід. Нагорі колона плавно розширюється у формі гриба і так само плавно переходить у стіни, у яких є п’ять глибоких ніш. Очевидно, споруду прикрашали фрески, бо на залишках штукатурки збереглася зелена фарба. Хоча її називають склепом, могилою, мавзолеєм, вона швидше нагадує святилище, в якому здійснювали обряди. Відкрили могилу 1887 року видатні археологи брати Карел і Герман Шкорпіли, засновники Варнівського археологічного музею. Споруда виявилася зовсім порожньою, а захоронення були під долівкою.

риба
риба

Для мене Поморіє має особливу цікавинку, — можливість щодня харчуватися свіжою морською рибою. Вже стало ритуа­лом вставати рано-раненько і йти до пристані, куди повертаються з моря рибалки, засмаглі рослі чоловіки, купувати і смажити рибу. Під навісом на столах вони виставляють свій улов: тут і краби, і мідії, і скати, але найбільше кефалі, різної за розміром і, відповідно, за ціною. Кефаль — подовгаста риба сріблястого кольору, низькокалорійна, на смак ніжна і приємна. Їй приписують лікувальні властивості. Про це пишуть навіть у рекламних проспектах про Поморіє. Кефаль має велику кількість корисних жирів, мінералів і мікроелементів виключно корисних для організму, ненасичених жирних кислот омега-3, які нормалізують стан судин. Дехто з рибалок продає рибу просто з човнів, чистить її від луски і нутрощів. Тоді злітається зграя чайок, які з криком накидаються на поживу. Рибальська пристань дуже мальовнича: багато човнів, пофарбованих у різні кольори, вітрильники, столи і лавки вздовж моря. За столами зі самого ранку сидять чоловіки і п’ють каву...

Схожі новини