Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обама порівняв російську агресію з нацизмом

  • 03.09.2014, 17:42
  • 958

Президент США Барак Обама провів паралелі між нинішньою агресією Росії щодо України з діями нацистів перед Другою світовою війною.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з президентом Естонії Тоомасом Ільвесом у Талліні у середу.

"Те, що ми бачимо — це агресія, яка звертається до націоналістичних почуттів, що історично було дуже небезпечно у Європі", — сказав він.

Обама також заявив, що в зв’язку з цим у Європі, зокрема — в Естонії буде посилена присутність військ НАТО, будуть проведені додаткові військові навчання.

За його словами, Росія заплатить важку плату за свою агресію. Він нагадав, що вона вже зазнає серйозних економічних втрат і це продовжиться і надалі.

При цьому він пообіцяв суттєву економічну підтримку Україні, в тому числі щодо проведення радикальних реформ і подолання наслідків військового конфлікту на сході.

Президент США також заявив, що зараз наступив новий світовий порядок у плані безпеки і це буде відображено під час саміту НАТО в Уельсі 4 — 5 вересня. Він також заявив, що на цьому саміті Україна може отримати статус особливого партнера НАТО.

У свою чергу президент Естонії заявив, що угода між НАТО та Росією, яка наразі заморожена, буде змінена.

"Треба називати все своїми іменами. Це — російська агресія", — сказав Ільвес.

Він додав, що НАТО і Європа збільшать підтримку Україні, в тому числі політичну, економічну і гуманітарну. За його словами, важко поранених українських солдат лікуватимуть в західних клініках.

Ільвес також припустив, що в період, який залишився до парламентських виборів в Україні, Росія робитиме все, щоб дестабілізувати ситуацію в країні ще більше і намагатиметься зірвати голосування.

Під час прес-конференції у Таллінні глава Білого дому наголосив: перші кроки до мирного врегулювання має зробити Москва, адже саме вона сприяла загостренню конфлікту на Донбасі.

"Сполучені Штати завжди підтримували наміри Петра Порошенка досягти насамперед політичного врегулювання конфлікту на сході України", — наголосив він.

"Але поки що ці наміри не вдалося реалізувати, оскільки Росія не ставилася до цього серйозно та не визнавала, що контролює сепаратистів на сході. Ми сподіваємося, що цього разу Москва справді готова піти назустріч і зупинити фінансування бандитських формувань", — заявив Обама.

Джерело: Українська правда

Схожі новини