Передплата 2024 «Добрий господар»

Юнкер, або ще більше Європи

Попри спротив Великої Британії, Європарламент обрав Жана-Клода Юнкера президентом Єврокомісії

Європарламент більшістю голосів схвалив кандидатуру люксембурзького екс-прем’єра Жана-Клода Юнкера главою Єврокомісії. Проти Юнкера були Велика Британія і Угорщина. У день голосування за кандидатуру Юнкера британський прем’єр Девід Кемерон замінив на посту глави британського МЗС політичного ветерана Вільяма Хейга — на екс-міністра оборони і євроскептика Філіпа Гаммонда. До своїх обов’язків Юнкер приступить з 1 листопада, коли закінчаться повноваження чинного глави Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.

Сучасник Міттерана і Коля

Перед голосуванням Юнкер виступив з програмою «Новий старт для Європи: мій порядок денний щодо зайнятості, економічного зростання, демократичних змін та правосуддя», в якій виклав 10 пріоритетів Єврокомісії. Програма Юнкера спрямована на подальшу євроінтеграцію. «Терміново потрібна спільна зовнішня політика і політика безпеки. Маємо стежити, аби діям верховного представника ЄС із закордонних справ більше не перешкоджали глави МЗС країн ЄС», — зая­вив Юнкер.

Юнкер претендував на пост глави Єврокомісії ще в 2004-му, але тоді Європарламент обрав Баррозу. Юнкера вважають ветераном європейської політики. Свою кар’єру він починав, коли Францію очолював Франсуа Міттеран, а Німеччину — Гельмут Коль. Юнкер — прихильник подальшої внутрішньої інтеграції ЄС. Із 1989-го по 2009 рік він був міністром фінансів Люксембургу. Його називають одним із «батьків» валюти євро. Він також очолював групу міністрів фінансів країн ЄС, що ухвалювала жорсткі рішення щодо порятунку Греції, Кіпру, Португалії, Ірландії.

Тепер Британія вийде з ЄС?

Британія так вороже налаштована проти 59-річного люксембуржця, бо він хоче бачити ЄС справжньою федерацією. А Британія найворожіше з 28 країн ЄС налаштована до ідеї більш інтегрованого ЄС. Кемерону вже зараз складно давати раду з ростом впливу в Британії консервативної Партії незалежності Сполученого Королівства та правим крилом власної консервативної партії. І ті, й інші хочуть виходу Британії з ЄС. Кемерон пообіцяв провести референдум щодо виходу Британії з ЄС у 2017-му. Але на початку червня британський лідер пригрозив достроковим виходом Британії з ЄС, якщо... Юнкер стане головою Єврокомісії.

«Позиція ЄС означає перемогу Берліна і Парижа над популізмом Лондона. Те, чим займався Кемерон останні кілька років, — шантаж. Йому тепер залишається чекати 2017-го, ставку на який він зробив у своїх гучних заявах. Перемога Юнкера — свято німецького підходу. Може, саме Юнкеру вдасться примирити французькі та німецькі погляди на подальший розвиток ЄС, що для Європи було б проривом. Головування Юнкера має всі шанси на успіх, бо йому справді болить Європа. Юнкер продовжить європоцентричну політику, орієнтуючись на Париж і Берлін та зберігаючи тісні зв’язки з Нідерландами. Найближчим часом до них може приєднатися Італія, прем’єр якої має високий особистий рейтинг», — каже директор Центру європейських досліджень Тимофій Бордачов.

«Українці — європейський народ»

«Найпрекрасніший європейський досвід, який я мав поза межами ЄС, був в Україні. Я організував перший саміт ЄС-Україна в 1997-му», — згадував Юнкер в одному з інтерв’ю.

Юнкер у виступі перед голосуванням запевнив: «Українці — європейський народ. Майбутнє України — в Європі». Водночас Юнкер заявив, що у найближчі п’ять років не буде держав, які вступлять в ЄС. «Важко уявити, що хтось із кандидатів виконає всі необхідні для цього умови», — пояснив він. Разом з тим додав, що переговори про вступ триватимуть з усіма кандидатами.

Довідка «ВЗ»

Єврокомісія — виконавчий орган ЄС, який розробляє й пропонує законодавчі акти, керує впровадженням політики ЄС, розпоряджається бюджетом, підтримує зовнішні відносини, наглядає за дотриманням законів ЄС і вказує шляхи і перспективи розвитку Євросоюзу. Єврокомісія складається з 28 членів (по одному від кожної країни-члена), разом із президентом і п’ятьма віце-президентами. Комісію обирають на п’ять років. Рішення про її призначання ухвалює Європарламент.

Схожі новини