Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шпигунський скандал. Німецький розвідник начебто продавав секретні дані американцям

Берлін і Вашингтон з’ясовують стосунки. Москва потирає руки...

Німеччину струсонув скандал, який може попсувати відносини Берліна з Вашингтоном.

Працівника BND, Федеральної розвідувальної служби Німеччини, впіймали на передачі спецслужбам США даних про роботу спецкомісії Бундестагу з розслідування дій американської АНБ, Агенції національної безпеки. Раніше АНБ піймали на прослуховуванні телефонів німецьких політиків, зокрема канцлера Анґели Меркель. Посла США у ФРН Джона Емерсона через скандал викликали на килим у німецьке МЗС. Вбити клин між головною скрипкою ЄС і США — на руку Москві.

Уже на перших допитах затриманий працівник BND розповів, що протягом двох років працював на американців. Контакт з вербувальником ЦРУ відбувся після того, як працівник BND електронною поштою зв’язався з посольством США в Берліні. Всього під час трьох особистих зустрічей в Австрії затриманий передав американцям 218 таємних документів. Як винагороду за це отримав 25 тисяч євро.

Спочатку працівника BND, пише Die Welt, запідозрили у співпраці з російською розвідкою, — бо той відправляв росіянам листи електрон­ною поштою, вклавши туди призначені для внутрішнього користування документи BND. Відповіді від росіян він не отримав, але Федеральна служба захисту конституції Німеччини перехопила повідом­лення і повідомила про це BND. Після цього управління безпеки BND зв’язалося з працівником, видавши себе за російську спецслужбу...

Новина про можливе шпигунство обурила німецьких політиків. Шпигунський скандал, пише Tagesspiegel, може «стати каменем спотикання для німецько-американських відносин». «Цей скандал показує, що йдеться не про одиничний випадок, а системний. Німцям, зважаючи на серйозну кризу довіри до американських партнерів, пора вдарити кулаком по столі», — заявив заступник голови фракції ХДС бундестагу Андреас Шокенхофф.

Тим часом у самій BND вже сумніваються у свідченнях затриманого колеги, пише Die Welt. Працівники служби дивую­ться, чому американці, знаючи, що за працівником BND стежать, продовжили з ним співпрацю. Крім того, передача секретних матеріалів відбувалася у Відні, Зальцбурзі та Празі — містах, які люблять російські шпигуни. Тож у Берліні існує така версія: «зрадник з BND» вірив, що працював на американців, а насправді давав секретні дані росіянам... У німецьких спецслужб немає жодного доказу співпраці агента з американцями, крім його власного зізнання, а КДБ завжди вміло вербувало агентів «під чужим прапором».

Працівники аналітичних центрів США здивовані галасом у Берліні. Мовляв, спецслужби США ніколи не приховували, що шпигують у країнах-партнерах. І це залишиться незмінним, кажуть у Вашингтоні. За оцінками, спецслужби США мають бюд­жет 50 млрд. доларів. Через страх повторення терактів, подібних на 11 вересня 2001 року, США не шкодують грошей для АНБ, ЦРУ і Розвідувального управління Пентагону. Безпека країни для Вашингтона важливіша, ніж обурення європейських партнерів.

Цей шпигунський скандал вибухнув через кілька тижнів після скандалу з прослуховуванням високих чиновників у Польщі (нагору вилізла критика главою МЗС Польщі спів-

праці Варшави з Вашингтоном). Сварка між Німеччиною і США у розпал російсько-україн­ської війни на сході України на руку Кремлю...

Схожі новини