Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Расмуссен: "НАТО готує план швидкого реагування"

  • 08.07.2014, 12:34
  • 884

Про це генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив під час виступу 7-го липня в американському аналітичному центрі "Атлантична Рада" (The Atlantic Council).

«Російська агресія щодо України привернула увагу до необхідності серйозної колективної оборони, тому на саміті (саміті НАТО у Вельсі — Ред.), я сподіваюся, ми приймемо план дій щодо готовності, який покращить нашу можливість швидкої відповіді у випадку, якщо потрібно буде захищати наших союзників», — заявив Расмуссен.

За його словами на саміті у Вельсі також буде започатковано Ініціативу із розвитку обороноздатності (the Defense Capacity Building Initiative) для сусідів, аби інші народи також могли себе захищати.

«Ми також вирішили зміцнити нашу співпрацю зі східними партнерами, зокрема, Україною. Ми маємо комісію Україна-НАТО і у нас нещодавно відбулося кілька зустрічей, також із новим міністром закордонних справ і ми прийняли всеохопну програму співпраці. Тож ви побачите розширення співпраці між Україною та НАТО у найближчі роки, зокрема, на рівні військового співробітництва. На саміті буде видно, як далеко ми можемо зайти, але особисто я сподіваюся, що нашу Ініціативу із розвитку обороноздатності може бути застосовано і до України», — зазначив Генсек НАТО.

За його словами також, для всіх цілком зрозуміло, що українське військо потребує модернізації та подальшого розвитку. «На мою думку, НАТО має досвід, який можна використати для реформування і модернізації українських збройних сил», — сказав Расмуссен.

НАТО, як зазначив Расмуссен, також вирішило розширити співпрацю із Молдовою, а на саміт у Вельсі готує «основні пакети» для Грузії та Чорногорії.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини