Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не надто багато надій на НАТО...

Західні сусіди України теж бояться військової агресії

Російська армія може дійти до Києва, ба навіть до Варшави, Вільнюса, Риги, Талліна... Це видається божевіллям, але ще два місяці тому думка, що Росія захопить Крим, теж мало кому приходила в голову... Тепер НАТО перекидає додаткові сили в Польщу і Балтію, у Європі проводять навчання НАТО, а Варшава вирішила витратити на доозброєння додаткові 45 млрд. дол. Для порівняння, Україна витратила на свою армію у 2013-му менш як два мільярди доларів.

Днями польська газета Super Express взяла інтерв'ю в екс-командувача сухопутних військ Польщі Вальдемара Скжіпчака. У діях Путіна Скжіпчак побачив небезпеку для всієї Європи. Польський генерал, інформуючи про стратегію нападу Росії на Україну, розповів: росіянам вистачить трьох днів, аби повністю захопити Польщу і стерти її зі світової мапи. «У перший день росіяни можуть атакувати Польщу з повітря, бомбардувати основні міста, військово-повітряні бази. На другий день слід чекати нападу армії по суходолу і на морі. На третій день росіяни можуть оголосити перемогу у Варшаві та заявити, що Польщі немає», — сказав Скжіпчак. За його словами, російська армія вдесятеро потужніша, ніж польська. Повітряний напад Польща може очікувати з трьох боків — Калінінграда, Білорусі та України.

Непокоїтися сусідам Росії є чого. То віце-спікер російської Думи Володимир Жириновський «радить» Польщі, Румунії і Угорщині розділити Україну. У ЄС це називають маячнею, але те, що в «Жиріка» на язиці, у Путіна в голові... То українські ЗМІ знаходять план російського Радбезу з окупації пів-України, із Києвом включно. То Росія вустами свого дипломата в ООН переймається правами росіян і російськомовних в Естонії (подібне було приводом для анексії Криму)... А у недавньому інтерв'ю постійний представник РФ у ЄС Володимир Чижов пожартував: «Скажіть Маккейну, хай стежить за Аляскою». Коли дипломат помітив розгубленість журналіста, Чижов уточнив: він жартує, і Кремль не збирається відбирати у США штат, який Росія продала 1867 року.

На думку головного редактора російського журналу The New Times Євгенії Альбац, крім Путіна, рішення щодо України та можливі рішення про напади на інші країни Європи приймає російська Рада безпеки. Це 12 осіб: прем'єр, глава ФСБ, керівник Адміністрації президента Росії, глави МЗС, МВС, глави обох палат російського парламенту, директор Служби зовнішньої розвідки і міністр оборони. Вони всіляко підтримують Путіна та погоджуються з ним.

Тим часом міністри оборони Румунії і Польщі вимагають посилити роль НАТО у Східній Європі. «За кілька тижнів світ змінився», — заявив міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк у Бухаресті після переговорів зі своїм румунським колегою Мірчею Душею. Сємоняк наполягає на посиленні армії США у Східній Європі. США вже перекинули 16 додаткових винищувачів F-16 до Польщі, аби посилити східні кордони Альянсу. А турецька влада дала дозвіл перетнути Босфор та увійти в Чорне море ракетному крейсеру США USS Mobile Bay. Але це крапля в морі порівняно з силами російської армії.

Польща надіється не лише на НАТО. Варшава планує в наступні дев'ять років витратити на модернізацію своєї армії 45 млрд. дол. Відповідний план затвердив уряд країни. Більшу частину коштів буде витрачено на польську та іноземну військову техніку. США і Британія посилили охорону повітряного простору країн Балтії та Польщі, але наземних сил не мобілізували.

Як заявив глава МВС Польщі Бартоломєй Сєнкевич, «логіка повзучого конфлікту, а це повзучий збройний конфлікт в Україні, в тому, що він може доповзти до наших кордонів». Він сказав, що Польща готується до усіх можливих варіантів розвитку подій, один з яких — «гаряча війна». «Не для того збираються такі великі збройні сили Росії на кордоні з Україною, аби лише використати їх для політичної демонстрації. Існує ризик використання цих сил»,- наголосив Сєнкевич.

Аби не допустити зближення країн Східної Європи з ЄС і НАТО, РФ використовує механізм «замороженого конфлікту», — сказав у Брюсселі командувач сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав. «Російські війська сконцентровані біля східних кордонів України: чисельність військ настільки велика і вони так добре підготовлені, що можуть вчинити бліцкриг в напрямку Придністров'я», — заявив Брідлав.

Тим часом, на прохання прем'єра Арсенія Яценюка дати українській армії сучасні озброєння НАТО відповіло ввічливою відмовою. Замість цього адміністрація президента США Барака Обами запропонувала допомогти обмундируванням і сухими пайками...

Схожі новини