Передплата 2024 «Добрий господар»

Бжезінський: "Україну врятує від Росії "фінська схема""

  • 26.02.2014, 12:07
  • 1 072

Захід має захистити Київ від тиску Москви, підтримавши вихід України до врівноваженої зовнішньої політики.

Таку думку у свої статті для The Financial Times висловив американський політолог Збігнєв Бжезінський.

На думку експерта, Росія може "затягти Україну в руйнівну і небезпечну у міжнародному масштабі громадянську війну". Москва може сприяти відділенню від України Криму та деяких східних індустріальних регіонів.

У цій ситуації, вважає Бжезінський, США мають гарантувати РФ, що незалежна та територіально цілісная Україна вестиме нейтральну зовнішню політику, таку як, наприклад, Фінляндія.

Така політика включає "формування добросусідських відносин з широкомасштабними економічними відносинами з Росією та ЄС; утримання від входу в будь-який військовий союз який Москва розцінює як ворожий для себе, але який би розширював її прив'язанність до Європи".

Але щоб встановити таку рівновагу, Вашингтон має стримати Москву від дестабілізації ситуації в Україні, підкреслює Бжезінський.

"Варіанти такого впливу можуть варіювати від односторонніх індивідуальних і міждержавних фінансових санкцій до перегляду статусу Росії в Всесвітній торговій організації, Світового банку та Великої вісімки", — вважає він.

У цьому свою підтримку США мають надати країни ЄС

"Очолити цей рух повинні Німеччина і Великобританія. Роль останньої як "безпечної гавані" для українських і російських олігархів дає Лондону особливі важелі. Але кожна країна ЄС повинна піти на деякі жертви, прагнучи уникнути потенційно катастрофічного українського економічного колапсу", — впевнений Бжезінський.

Він вважає, що західні країни мають переконати десятку найбагатших українських олігархів пожертвувати по $1 млрд для фінансового оздоровлення своєї країни.

"Казково багатий син-дантист Януковича має докласти ще $10 млрд. Українська громадськість напевно підтримає такий внесок", — додає Бжезінський.

Перспективи України він розцінює доволі оптимістично.

"Радше рано, ніж пізно, Україна дійсно стане частиною демократичної Європи. Радше пізніше, ніж було раніше, Росія піде її шляхом, якщо тільки не ізолює себе і не стане напівстагнуючим імперіалістичним уламком", — прогнозує він.