Передплата 2024 «Добра кухня»

Яблуко від яблуні далеко не падає...

Сини диктаторів копіюють поведінку своїх батьків

Діаманти вартістю півмільйона доларів, колекції з тисячі авто, придушення протестів, бізнес-шахрайства, позолочені палаци і повна безкарність за будь-який злочин — так живуть більшість дітей диктаторів під час царювання їхніх батьків. Їхньому “казковому” життю настає кінець лише після повалення батьківської влади. Тоді настає час розплати або втечі...

«Дракуліто» Чаушеску

Син диктатора Румунії Ніколає Чаушеску, Ніколає-молодший, сповна користав з привілеїв, коли його батько був при владі. Якщо батька офіційні ЗМІ іменували “генієм Карпат”, то син у народі заслужив прізвисько “Дракуліто”. Він зажив слави... полюванням на дівчат. Син диктатора мав звичку ґвалтувати жінок, які йому сподобалися. Усе йому сходило з рук. Але після повалення і страти батька у 1989-му справедливість його наздогнала — Ніко потрапив до в’язниці на 20 років. А після звільнення помер від цирозу печінки.

Інший син Чаушеску, Валентин, і дочка Зоя поводилися скромніше. Їм довелося відсидіти за фінансові злочини значно менші терміни у в’язниці. Зоя померла в 2006-му, у віці 56 років — від раку. Валентин після звільнення працює фізиком-ядерником.

Зґвалтованих дівчат син Хусейна таврував літерою U

За життя правителя Іраку Саддама Хусейна для його синів не існувало заборон. Старший син диктатора Удей міг дозволити собі 10 тисяч дорогих авто в колекції та зґвалтувати будь-яку жінку в Іраку. Удей одружився з двоюрідною сестрою Саджо. Шлюб був невдалим. Через жорстокість і побої Удея Саджа повернулась до батьків. Жінок викрадали на вулицях і доставляли в апартаменти Удея. Тих, хто чинив опір, — вбивали. Кажуть, після зґвалтування Удей таврував жінок тавром U — першою літерою свого імені. Також син Хусейна проводив приватне проведення тортур у секретних в’язницях Іраку. Брат Удея Кусей очолював таємну поліцію, яка славилася жорстокими каральними акціями проти опозиції. У 2003-му обидва сини загинули під час атаки військ США.

Саїфа аль-Іслама Каддафі судять за злочини проти людства

У правителя Лівії Муамара Каддафі було шість синів і дочка. За життя Каддафі вони обіймали високі посади, жили розкішним життям. У них були мільярди доларів і необмежена влада батька. Найгіршої слави зажив син Каддафі Ганнібал — був відомий своїм жорстоким поводженням з людьми. У 2008-му його арештували в Швейцарії за побиття прислуги в готелі. Інцидент спровокував конфлікт між Швейцарією і Лівією. Ганнібал купував лайнери з басейнами для акул, їздив на скаженій швидкості по Парижу, бив свою дружину в Лондоні...

Після повалення режиму Каддафі його сім’ю спіткала сумна доля. Двоє його синів, Саїф аль-Араб і Хаміс, загинули під час боїв. Ганнібал з матір’ю Сафією, сестрою Айшею і зведеним братом Мухаммедом знайшли притулок в Алжирі. Ще один син Каддафі, Сааді, ховається в Нігерії, а Саїфа аль-Іслама, якого готували в наступники, заарештували в Лівії та судять тепер за злочини проти людяності. У родини Каддафі конфіскували їх численні активи, палаци і предмети розкоші.

Кім згодував дядька псам?

Одразу по смерті Кім Чен Іра багато експертів були впевнені, що його молодий і незграбний син Кім Чен Ин буде м’яким і порівняно ліберальним. Мовляв, вчився у швейцарському Берні (освіти не завершив), великого авторитету в правлячій верхівці не має, а економічна ситуація в країні має штовхнути режим до деяких ліберальних реформ. Але ситуація почала розвиватися в протилежному напрямі. Правління молодий диктатор почав з того, що... розстріляв усіх неугодних генералів. Один з них був страчений за те, що був напідпитку під час жалоби за Кім Чен Іром. Генерала розстріляли з міномета з відстані кількох метрів, «аби від нього не залишилося жодної волосини».

ЗМІ Південної Кореї писали, що під репресії потрапили десятки представників військової еліти. Так Кім Чен Ин завойовував авторитет армії. Його батько Кім Чен Ір під час приходу до влади у 1994-му влаштував такі самі чистки. Кім Чен Ину зараз, мабуть, 31 рік (точна дата народження невідома). У нього є старша сестра Кім Сул Сон, яку він просуває на найвищі щаблі влади.

У швейцарській школі кажуть, що юний Кім був лінивим, сором’язливим і мав схильність до садизму... Перед Новим роком заради збільшення свого впливу серед армії та вибудовування власної вертикалі влади Кім Чен Ин наказав стратити свого дядька, «вихователя» і другу особу в державі. ЗМІ писали, що дядька та п’ятьох його соратників роздягли догола і кинули у вольєр зі 120 псами, яких кілька днів морили голодом...

Сини-захисники «бацьки» Лукашенка

«Останній диктатор Європи» Олександр Лукашенко має трьох синів: Віктора (38 років), Дмитра (33 роки) і Миколу (9 років). Микола народився поза шлюбом від особистого лікаря «бацьки». Коли 1994-го Лукашенко став главою держави, його 19-річний син Віктор вчився на міжнародних відносинах у Мінську. Після університету пішов у білоруське МЗС. Після кількох місяців роботи Віктор пішов в армію. Служив у прикордонних військах на польському кордоні, як колись батько. Після армії продавав білоруську зброю по світу.

До політики Віктор потрапив перед виборами 2005-го, коли батько поставив його радником з питань безпеки. Влада боялася «кольорової» революції. Віктор не підвів батька. 2006-го і 2010-го президентські вибори у Білорусі відбулися під диктатом влади. Протести придушили, лідерів опозиції кинули за ґрати, а вплив Віктора зріс. Дружба з сином президента почала відкривати двері до головних постів у країні. Друг Віктора Ігор Рачковський у 39 років став наймолодшим главою прикордонних військ. Інший друг, Юрій Жадобін, — міністром оборони, ще один, Валерій Вакульчик, — шефом КДБ.

Віктор Лукашенко — прихильник твердої руки, а його оточення характеризують як «бандитів». Віктор уникає уваги мас-медіа. Одружений з подругою дитинства, живе у приватному будинку з посиленою охороною і має трьох дітей. «Бацька» не раз казав, що не готує Віктора в наступники, але оглядачі бачать протилежне. Старші сини Лукашенка грають у батьковій хокейній команді. Батько в нападі, сини — в захисті.