Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Грузії новий прем’єр – 31-річний Гарібашвілі

За його плечима – лише кар’єра «хлопчика на побігеньках» у Іванішвілі

20 листопада парламент Грузії затвердив склад нового уряду на чолі з прем’єр-міністром Іраклієм Гарібашвілі. За новою конституцією Грузії, саме до прем’єр-міністра перейшли всі важелі управління державою.

31-річний Іраклій Гарібашвілі, який після приходу до влади в Грузії “Грузинської мрії” очолював міністерство внут­рішніх справ, став наймолодшим лідером держави у Європі. У нього немає досвіду самостійного політика. Гарібашвілі завжди був лише “хлопчиком на побігеньках” у екс-прем’єра Іванішвілі. Виходець із грузинських бізнесових кіл Гарібашвілі з 23 років працював на керівних посадах у корпорації Іванішвілі Cartu Croup. З 2004-го по 2012 рік був “правою рукою” мільярдера та допомагав йому створити коаліцію “Грузинська мрія”.

На посаді міністра внутрішніх справ Гарібашвілі замінив Олександр Чікаідзе. Решта міністрів уряду Грузії залишилися на своїх посадах. Коли “новий” уряд затверджував парламент, представники опозиції схвально відгукувалися лише про міністра оборони Іраклія Аласаніа, який після політичної поразки прибічників Саакашвілі продов­жив курс попередників зближення Грузії з НАТО.

День обрання прем’єр-міністром Грузії Іраклія Гарібашвілі став останнім днем перебування на цій посаді лідера “Грузинської мрії” Бідзіни Іванішвілі. Мільярдер неодноразово заявляв, що після відставки піде у “громадський сектор”, проте продовжить активно брати участь у політичних процесах в країні. Тобто, зробили висновок чимало політологів, “з тіні” смикатиме за нитки свою маріонетку — Гарібашвілі.

Коментар для «ВЗ»

Додона Кізіріа, професор університету Індіани (США)

Придивіться до нового уряду Грузії. Чи є там професіонали? Дуже мало. Міністр енергетики Каха Каладзе — колишній футболіст, який закінчив шість класів середньої школи. Його вже “перепробували” у двох чи трьох міністерствах. Новий прем’єр призначенй за ознакою уміння укладати вдалі гешефти, на кшталт купівлі для Іванішвілі вертольота. Найгірші справи в міністерстві фінансів. Та й у решти міністерств — не кращі.\

Схожі новини