Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уже і Хорватія в Євросоюзі...

Через економічні проблеми лише половина хорватів вірить, що вступ в ЄС принесе їм користь

Хорватія з 1 липня стала 28-им членом ЄС. Святкування з нагоди урочистої події були не такими пишними, як раніше в подібних випадках. Економіка Хорватії п’ятий рік поспіль не виходить з рецесії, а безробіття сягає рекордних 21% від працездатного населення (серед молоді — близько 50%), тож багатьом хорватам не до урочистостей... Це перше поповнення ЄС з того часу, як до Спільноти 2007-го приєдналися Болгарія та Румунія.

Коли минуле — не перешкода майбутньому

Хорватія подала заявку на членство у ЄС 2003-го, а в середині 2004-го країні надали статус кандидата. Для євроінтеграції хорватам довелося розрахуватися з минулим і видати суду в Гаазі воєнних злочинців, винних у етнічних чистках 1991-1995 років. Зокрема, Анте Готовіну, який для хорватів є національним героєм. У 2011-му Гаага засудила Готовіну до 24 років тюрми, а в 2012-му після апеляції — звільнила.

Договір про приєднання Хорватії до ЄС Загреб і Брюссель підписали 9 грудня 2011-го. На референдумі в січні 2012-го 66,24% хорватів проголосували за вступ у ЄС. Це не так багато, адже ще 10 років тому підтримка вступу в ЄС сягала 85%. І лише 49% хорватів вважають зараз, що вступ у ЄС принесе їм користь.

«Українці та росіяни — найкращі гості»

На подолання шляху до ЄС Хорватії знадобилося близько десяти років непростих і часто непопулярних реформ, здійснених під контролем Брюсселя. Влада змушена була продати багато суднобудівних підприємств, які загрузли в багатомільйонних боргах. У рамках боротьби з корупцією на 10 років за ґрати потрапив навіть екс-прем’єр Іво Санадер, який взяв п’ять мільйонів євро хабара з угорської фірми за вигідний державний контракт.

Майже чверть надходжень до бюджету Хорватії дають доходи від туризму. Експерти вважають, що приєднання до ЄС поліпшить імідж Хорватії як туристичного напрямку і зможе принести нові інвестиції. Торік на туризм припало близько 6,8 млрд. євро доходів хорватського бюджету.

Хорватія сподівається, що вступ в ЄС збільшить потік туристів із країн Заходу, бо туристів із України, Росії та Туреччини стане менше — через візи. «Ситуація з туристами з України і Росії дуже складна, навіть катастрофічна. Цього року до нас приїжджає на кільканадцять процентів менше туристів зі Сходу, ніж в тій самій порі минулого року. А готелі скаржаться, що їхні прибутки в цьому сезоні будуть наполовину меншими, ніж торік. Це дуже погано, бо українці та росіяни — найкращі гості. Вони тратять по 100 євро в день і залишаються на 40% довше, ніж туристи з країн Заходу. Які часто ще й приїжджають із усім своїм», — каже глава Торгового дому Істрії та Кварнеру Бруно Буліч.

І корупція, і хабарі...

Хорватія також потребує адміністративної реформи, бо на 4,4 млн. населення припадає понад 500 владних структур. Це — забагато, за мірками ЄС. Ахіллесовою п’ятою хорватів є також корупція. За останнім опитуванням Ernst&Young, яке провели серед менеджерів, 90% із них вважають, що в Хорватії поширена корупція. А 40% сказали, що в їхній сфері поширені хабарі — заради отримання вигідних контрактів.

12 млрд. євро допомоги від ЄС на сім років

До плюсів від інтеграції Загреба в ЄС можна віднести економічну та політичну стабільність, більшу вагу на міжнародній арені. 2013-го Загреб отримає від ЄС 800 млн. євро, потім з року в рік ця цифра буде збільшуватися. У 2014-2020 роках Хорватія має отримати із фондів ЄС 12 млрд. євро допомоги. Для країни із бюджетом 63 млрд. євро — це великі гроші.

Бояться, що їхню маленьку економіку ковтнуть «кити»...

Головний страх хорватів через членство в ЄС — економічно слабка країна не витримає конкуренції із сильними сусідами. Зокрема з італійцями, які можуть скупити місцевий бізнес. Багато хто боїться різкого підвищення цін, коли зарплати залишаться на колишньому рівні, запровадження для хорватського бізнесу завищених європейських вимог і, відповідно, банкрутства місцевих компаній. Бояться також напливу величезної кількості нелегальних мігрантів.

Наступною країною, яка вступить в ЄС, має стати Чорногорія. Днями Рада Євросоюзу вирішила також почати переговори про приєднання до ЄС Сербії.

Схожі новини