Передплата 2024 ВЗ

Центральна Європа тоне

Чехію, а особливо її столицю Прагу, затоплює катастрофічна повінь. Рятувальники споруджують дамби на берегах Влтави, а частину метро закрили через загрозу затоплення

Влада запевняє, що тепер готова до удару стихії краще, ніж у 2002-му. Перші жертви повені — жінка, що потонула в одному з передмість столиці, і чоловік, який помер у лікарні після того, як завалився його власний будинок, підмитий водою.

Повінь пошкодила 51 станцію празького метро. Енергетики чеської столиці перейшли на аварійний режим роботи і скоротили постачання електрики до районів Праги, яким загрожує затоплення. Це зроблено, аби знизити загрозу ураження людей струмом. Евакуювали 79 пацієнтів з празької лікарні «На Франтішку». Вода залила там господарські будівлі. У центрі Праги, по берегах Влтави, пожежники встановили сотні метрів спецбар’єрів, які мають захистити центр від повені. Їх закупили після руйнівної повені 2002-го, яка стала найсерйознішою за 500 років і забрала 19 життів, завдавши багатомільярдних збитків місту. Прем’єр Чехії Петр Нечас виступив зі зверненням: «Боюся, найгірше попереду. Усі задіяні структури працюють на повну потужність. Сам на сам зі стихією не залишиться ніхто». Нечас повідомив, що уряд виділив на боротьбу зі стихією 15 млн. дол.

Влада Німеччини теж оголосила тривогу в десяти містах і районах Баварії через повінь, спричинену зливами. В окрузі Тюбінген безвісти зникло двоє людей. Найбільше населених пунктів затоплено на півдні та сході Німеччини. Баварія стала однією з найбільш постраждалих від стихії німецьких земель — вода у річках піднялася до історичного максимуму — 11,2 м. Канцлер ФРН Анґела Меркель заявила про готовність уряду скерувати солдатів у зони повеней.

Критичний рівень води перевищено на 23 водоймах Дольношльонського воєводства Польщі. Через це влада оголосила підвищений рівень небезпеки в 11 районах країни. Пожежна служба Польщі отримала понад 60 звернень мешканців через затоплення.

В Австрії через затоплення на заході і в центрі країни одна людина загинула і двоє зникли безвісти. Сотні мешканців евакуйовано.

А тим часом...

«500-річна вода» повернулася

Третє червня мало стати для випускників Тройської гімназії в Празі святом — їх чекало урочисте вручення атестатів, і не де-небудь, а в сусідньому бароковому Тройському замку, що колись належав графам Штернбергам. Замість цього тим кільком учням, які все ж добралися до школи, довелося займатися евакуацією меблів і комп’ютерів з першого поверху будинку на другий. Чудовий сад Тройського замку — пам’ятки архітектури 1679-1991 рр., — уже перебував під водою, і вона повільно добиралася до порогу гімназії.

Затопило і нижній рівень празького зоопарку, розташованого через дорогу. Той рівень, де розміщені вольєри зі слонами, гігантськими черепахами і горилами. Під час потопу 2003 року збожеволілого від страху слона так і не вдалося вивести з його бетонного вольєра, який перетворився на глибоку ванну, — тварину довелося застрелити. А тюлень з празького зоопарку доплив аж до Німеччини.

Сьогодні більшість станцій метро Праги закриті, однак транспортні служби відреагували оперативно і вивели на дороги додаткові трамваї та автобуси. Нові маршрути позначено як XA, XB, XC (A, B, С — лінії місцевого метро). Рух біля річки в затоплених районах призупинено. Відкрито інформаційні центри для зв’язку з пасажирами. Потоп 2003-го став для Праги справжнім шоком. У тунелях метро були аварійні ворота, призначені для того, щоб у разі потреби захистити їх від затоплення. Гроші на техогляди аварійної техніки виділяли регулярно, але хто її реально перевіряв? Отож деякі механізми не спрацювали, і кілька станцій затопило. Як наслідок — величезний скандал. Судячи з того, що метро досі функціонує, сумний урок засвоїли добре.

Паводок 2003-го чехи називали між собою “500-річною водою”, тепер вони неприємно здивовані тим, що “500-річна вода” повернулася вже через 10 років.

Спеціально для “ВЗ”, Прага.

Схожі новини