Передплата 2024 «Добра кухня»

Віце-спікер Палати громад зґвалтував двох чоловіків?

Секс-скандал б’є по правлячих у Британії консерваторах

За звинуваченням у зґвалтуванні двох чоловіків заарештували 55-річного віце-спікера британської Палати громад Найджела Еванса. Йому загрожує до 10 років в’язниці. Еванс — член правлячої Консервативної партії (торі), один із близьких соратників прем’єра Девіда Кемерона. Віце-спікер, який не приховує нетрадиційної сексуальної орієнтації, каже, що його шантажують колишні друзі... Еванса відпустили під заставу.

Кемерон мовчить...

Одна з жертв — 21-річний юнак, який каже, що Еванс зґвалтував його у 2009-му. Інша жертва — 29-річний чоловік, який каже про сексуальне домагання з боку політика цьогоріч. Віце-спікер усі звинувачення заперечує. «Мене викликали у поліцію через скарги від осіб, яких я вважав друзями. Це неправдиві звинувачення», — каже Еванс.

Найджел Еванс — старожил у парламенті. Вперше став депутатом 21 рік тому. З тих пір виборці його округу, в якому його і заарештували, постійно віддавали йому свої голоси. Не лише однопартійці, а й депутати від опозиції кажуть, що Еванс не справляв враження особи, здатної на такі злочини. Усі знали про його сексуальну орієнтацію — він розповів про це пресі три роки тому, коли в Палаті громад утворили групу підтримки депутатів, які вирішили відкрито заявити про свою гомосексуальність.

«Такі серйозні звинувачення політику такого рангу похитнуть позиції торі. Найкраще Нейджелу було би подати у відставку. Але він каже, що не робитиме цього, як і не буде відмовлятися від мандата, поки не з’ясують усі обставини справи», — розповів ВВС міністр оборони в уряді Кемерона Філіп Гаммонд. Ймовірно, кажуть оглядачі, не Еванс буде вирішувати, чи бути йому надалі віце-спікером, а сам прем’єр Кемерон. Останній — мовчить. Кажуть, відходить від наслідків останніх місцевих виборів у Англії та Вельсі, на яких торі зазнали поразки — отримали 25% голосів, порівняно з 44% у 2008-му.

А перемогла на цих виборах Лейбористська партія, яка здобула 29% голосів, порівняно з 25% у 2008-му. Але найбільшою несподіванкою стало третє місце найбільших британських євроскептиків — Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP). Вона дістала 23% — найбільше в своїй історії.

Президент ЄС... «мокра швабра»

«Попередні британські уряди включили нас до політичного союзу з Європою, навіть не спитавши. Тепер 75% наших законів приймають за морем. Більшість з нас каже: хочемо повернути назад нашу країну. Хочемо торгувати з Європою, дружити з Європою. Але не хочемо, аби нами управляли із Брюсселя», — заявив лідер Партії незалежності Найджел Фарадж.

UKIP забрала голоси розчарованих виборців від торі, — кажуть оглядачі. Раніше Кемерон різко критикував «незалежних» та їх лідера, називаючи його політику «шаленою». 49-річний Фарадж відомий через гострий язик і популізм. Три роки тому, виступаючи у Європарламенті, Фарадж назвав президента ЄС Германа ван Ромпея «мокрою шваброю», додавши, що той не має права говорити від імені всього Євросоюзу. «Ви — тихий вбивця європейської демократії та національних держав. Не дивно, адже ви приїхали з Бельгії, яка не гідна назви держави», — сказав Фарадж Ромпею, звертаючись до постійних суперечок фламандців і валлонів, які не можуть дійти згоди в Бельгії.

UKIP йшов на місцеві вибори із вимогами скорочення соціальних витрат на охорону здоров’я і освіту для іммігрантів. UKIP критикує відкриття наступного року британського ринку праці для громадян Болгарії і Румунії. Торі на місцевих виборах не допомогло навіть те, що частина вимог UKIP збігається з діями уряду Кемерона — як-от скорочення допомоги із безробіття для іммігрантів.

«Імперія карликів»

Однією з визначних пам’яток китайського міста Куньмінь є тематичний парк «Імперія карликів». Тут працюють кількасот маленьких чоловічків і жіночок з усього Китаю. Єдина вимога до жителів імперії — зріст до 1,3 м.

Місцеві жителі беруть участь у повсякденній роботі: кухарі, прибиральники, охоронці, поліцейські, розважальники туристів... Щодня тут організовують шоу, в якому карлики співають традиційні пісні, танцюють, організовують мітинги та шоу каскадерів. Більшість із них одягнені у казкові костюми. Карлики заробляють 100-250 євро на місяць, а житло їм надається безплатно. Усі умови для життя пристосовано до потреб цих маленьких людей.

Схожі новини