Передплата 2024 «Добра кухня»

Взуття для гулліверів

У маленькому німецькому містечку Фредені, що на кордоні з Нідерландами, живе сім’я шевців у дев’ятому поколінні

У їхній магазин-салон ХХL-взуття приїжджають покупці з усього світу за черевиками 47-60 розмірів.

Найбільші черевики — 69 розміру!

Предки родини Вессельсів почали шити взуття у 1745-му. У ті часи шкіряні чоботи носили тільки багаті. Простий люд ходив у дерев’яних черевиках або босоніж. Розміри взуття були значно менші, ніж сьогодні. «У 1950-х мій батько вперше пошив черевики для велетня з Амстердама», — згадує керуючий справами фірми Георг Вессельс. 30 років тому Георг вмовив батька перепрофілювати сімейний бізнес на виробництво і продаж взуття розміру ХХL. «Найбільші черевики, які ми пошили, були 69 розміру. Їх підошва сягала півмет-ра», — каже Георг.

Георг згадує, як 30 років тому з нього сміялися городяни, дізнав-шись, що в його магазині можна буде купити лише ХХL-взуття. Мовляв, збанкрутуєш. Звідки у маленькому містечку взятися стільком велетням? Незабаром до Фредена потягнулися клієнти з усієї Європи. Переважно — дуже високі. Сьогодні навіть міські готелі переобладнали частину ліжок під таких гостей, бо в стандартні не вміщаються. Ціни на великі черевики звичайні як для ФРН — від 60 до 120 євро за пару. «Ми не витрачаємо грошей на рекламу. Її не потребуємо вже 30 років, відтоді як щороку про нас згадує Книга рекордів Гіннесса», — каже Георг.

Серед постійних клієнтів фірми так звані люди-гіганти. Багато хто з них страждає від пухлин нижньої ділянки головного мозку. Вона сприяє тому, що виробляється забагато гормонів росту. Люди, які мають цю недугу, виростають понад 2,5 м. Ніхто у світі, крім Вессельсів, не шиє ортопедичного взуття для цих людей на замовлення. І тим паче — безкоштовно.

«Найчастіше у таких людей немає можливості заплатити за взуття. У них через вади здоров’я немає роботи і, відповідно, грошей», — каже брат Георга, Петер Вессельс, фахівець з ортопедичного взуття. Оплату за проїзд з Китаю, Африки чи Туреччини, проживання та вартість самих черевик фірма бере на себе. За 30 років шевці пошили понад 320 пар взуття для гігантів.

Мешти для Леоніда Стадника

У фірмі розмовляють і російською. 20 років у ній працює Володимир Церро — переселенець з Таджикистану. Через нього німецькі шевці встановили контакт з українськими гігантами.

За словами Вессельсів, багато великих людей живе в Україні. Навіть американський гігант Ігор Вовковінський родом з України. Серед українських велетнів чи не найвища людина у світі — 35-річний Леонід Стадник. Йому німецькі шевці теж шиють взуття за “дякую”. А ось російський боксер Микола Валуєв оплачує за взуття сам.

Трапляється, що шевцям доводиться шити взуття на замовлення не лише для людей. Кілька років тому до них звернувся швейцарець з проханням пошити черевики для його... верблюда Голіафа. Здійс-нюючи перехід зі Швейцарії до Португалії, верблюд потрапив на ділянку степової пожежі. Палаюча трава обпекла Голіафу копита. Долати великі відстані не міг. А господар мріяв об’їхати на верблюді Європу. Шевці взули верблюда.

Схожі новини