Передплата 2024 «Добрий господар»

Путінська «націоналізація еліти»

Невдовзі будь-якого російського чиновника зможуть звільнити, якщо у нього знайдуть його закордонні рахунки

Президент Росії Володимир Путін видав указ, який забороняє російським чиновникам мати рахунки за кордоном. Після схвалення у США «акта Магнітського», що заборонив в’їзд ряду російських чиновників, Путін вирішив, що російські «слуги народу» мають тримати гроші у Росії. Ця ініціатива вже отримала назву «націоналізація еліти».

Влада перехопила гасла... опозиції

Мільйон російських чиновників (від Кремля до сільради) можуть невдовзі потрапити під перевірку їхніх декларацій про доходи. Якщо у них знайдуть закордонні рахунки чи незадекларовану нерухомість, то звільнять. У пошуках такого майна може допомогти будь-який росіянин. Єдина умова — анонімок не приймають. Голова президентської адміністрації Сергій Іванов сказав, що чиновникам дали три місяці, аби вони надали дані про свої витрати за 2012-ий. За законом, чиновники мають щорічно звітувати про доходи. Але цього року також відзвітують і про витрати, часто значно більші, ніж доходи. Ці кроки подають як боротьбу з корупцією, гігантські масштаби якої не дають РФ піднятися з дна рейтингу Transparency International. Цього року Росія зайняла 133-тє місце зі 176 у цьому рейтингу.

Декларувавши боротьбу з корумпованими чиновниками, влада перехопила гасла протестного руху. Керівництво адміністрації президента вже відзвітувало про 322 звільнення у владі за підсумками звітів про доходи чиновників. Утім, публічними стали тільки ті відставки, що відбулися після того, як компрометуючі дані подала опозиція. За перші місяці 2013-го повноваження склали депутат від «Єдиної Росії» Володимир Пехтін, якого один із лідерів опозиції Олексій Навальний звинуватив у володінні незадекларованою квартирою у Маямі, та лояльний до Кремля сенатор Віталій Малкін, зобов’язаний Навальному даними про незадекларовану нерухомість у Канаді.

Серед росіян ідея покарання чиновників за приховування майна за кордоном — популярна. У березні половина росіян заявила «Левада-центру», що за це слід вводити кримінальну відповідальність, а ще 34% сказали, що можна обійтися і позбавленням мандата. Президент найбільшої російської нафтової компанії «Роснефть», права рука Путіна Ігор Сечін, і голова правління «Газпрому» Олексій Міллер поспішили повідомити, що не мають рахунків за кордоном...

«Досі еліта вважає Росію мисливськими угіддями, а сама живе і зберігає гроші за її ме-жа-ми. Це ахіллесова п’ята Путіна перед Заходом, адже на таких чиновників Захід може тиснути — заблокувати їхні рахунки, забрати майно. У грудні чиновники і депутати влаштували овацію Путіну, коли він висунув цю ініціативу. Але реальне її виконання зіткнулося з проблемами — мало хто хоче видавати «заначки», — каже колишній заступник голови управління президента Росії з внутрішньої політики Костянтин Костін.

Проте в указі Путіна є лазівки. Співробітник адміністрації президента Євген Школов каже, що доходи компаній, зареєстрованих на деяких членів сімей чиновників, не потрібно декларувати.

«Кажуть, навіть Путін тримає гроші в офшорах»

«Мільярдери з Москви зберігають капітали за кордоном. Багато з них реєструють свої компанії в Англії, Голландії, Швейцарії чи на Кіпрі. Де завгодно, але не в Росії. Кажуть, навіть Путін тримає гроші в офшорах. Російські гроші бояться Росії. Путін не забезпечив реального захисту прав власності в країні. Це провокує параною російських грошей. Із 2008-го з Росіі «витекло» понад 350 млрд. дол. Російські мільярди шукали безпеки, і фінансові острови в ЄС із задоволенням їх прийняли. Тиждень тому столиця Кіпру Нікосія була ключовим офшором Росії. Але банківський сектор Кіпру зазнав аварії під тиском гігантських грецьких боргів. Багато росіян втратили гроші на Кіпрі. Проте російські гроші досі лежать в інших офшорах — від британських Віргінських островів до Люксембургу», — пише The New York Times.

Схожі новини