Передплата 2024 «Добрий господар»

Не за горами Льодовиковий період!

Тепла течія Гольфстрім уповільнилася. Аномальні снігопади у березні — це було лише попередження...

Два балканські циклони, які подарували європейцям снігопади, хуртовини і тріскучі морози, “дали жару” українцям та взялися “прочісувати” безкраї простори Росії, виявилися передвісниками природної катастрофи. Спеціалісти NASA повідомили, що температура течії Гольфстрім, яка прогріває Європу, за два тижні опустилася на 1,5°С. Відповідні заміри були проведені після того, як термічна карта течії (знімок роблять з космосу) змінила свій вигляд. Це означає, що течія уповільнюється. Природний “конвектор”, який обігріває Європу, виходить з ладу. Учені прогнозували, що таке може трапитися, але ніхто не міг передбачити, що так швидко.

ГОЛЬФСТРІМ — це теп-ла морська течія Атлантичного океану, яка виходить з Мексиканської затоки у Північну Атлантику і сягає берегів Західної Європи. Швидкість течії — 3,6-10 км/год. Теплий Гольфстрім обігріває холодне арктичне повітря, яке вітрами переноситься на північний захід Європи. Клімат у цій місцевості (порівняно з тими, що перебувають на аналогічній широті, наприклад, у Сибіру) набагато тепліший. Течія рухається з півдня на північ за рахунок різниці солоності та температур вод Північної і Південної Атлантики. Льодовики, що покривають Гренландію і Арктику, утворюються з опрісненої морської води, а сіль залишається в океані. Ось чому вода біля берегів Гренландії є більш солоною порівняно з південними ділянками. Більш солона (а значить, важка вода) опускається на глибину. Звільнену нішу займає тепла легка вода з Південної півкулі, яка також охолоджується, опускається униз і повертається холодною глибинною течією до екватора. Цей природний “двигун” безперебійно обертає Гольфстрім — частину велетенського океанського конвеєра, який переносить тепло по всій планеті. Якщо він зупиниться, планеті буде непереливки.

“Жителям Британії, Австрії, Швейцарії, Німеччини, півночі Франції, Бельгії, Монако, Ліхтенштейну, Люксембургу, Голландії буде непросто пережити зими — ці країни потерпатимуть від страшних морозів та сильних снігопадів. У той час як жителям Греції, Італії, Іспанії, півдня Франції, Мальти, Словенії, Чорногорії, Хорватії, Боснії і Герцоговини, Албанії, Португалії слід готуватися до аномальної спеки, посух та нестачі питної води”, — коментує “ВЗ” доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри метеорології і кліматології географічного факультету Головного національного університету Петро Сніжний.

— До чого слід готуватися українцям?

— Треба звикати до різкого переходу температур. Не буде весни як такої, осені. Із зими відразу “стрибатимемо” в літо. Зими будуть холодними, літо — спекотним. Також матимемо справу із сильними бурями та аномальними снігопадами (щось подібне вже бачили у березні).

— Льодовиковий період — не за горами?

— Течія Гольфстрім уповільнювалася і раніше. Палеокліматологи підрахували, що 12 700 років тому глобальне потепління (яке має місце зараз) протягом десяти років змінилося різким похолоданням у Північній півкулі, що тривало... 1300 років. Припинилося воно так само різко, як і почалося. А почалося, бо льодовики, які покривали у той час Північну Америку, танули, морська вода опріснювалася, і через те у течії Гольфстріму трапився збій. Зараз події розвиваються за схожим сценарієм.

— Щоб вижити, жителям Західної Європи доведеться будувати іглу і замотуватися в оленячі шкури. А жителям Середземномор’я — переймати спосіб життя бедуїнів. Слід очікувати напливу мігрантів з цих країн?

— Є прогнози, що у світі незабаром налічуватиметься близько 200 млн. кліматичних мігрантів. Одні — втікатимуть від холоду, інші — від спеки. Україна схована “у серці” континенту. Кліматичні умови тут будуть одними з найкомфортніших у світі. Безумовно, сюди хлине велика кількість мігрантів з Європи. Отакий парадокс — сьогодні ми просимо у них прихистку, а завтра — вони стукатимуть у наші двері...

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень