Передплата 2024 «Добра кухня»

Загадково жив і загадково помер

Власника заводів, газет, пароплавів, непримиренного ворога президента Росії Путіна Бориса Березовського знайшли мертвим у ванній його будинку

Першим про смерть опального 67-річного російського олігарха Бориса Березовського 23 березня повідомив на своїй сторінці в Facebook його зять Єгор Шуппе. Згодом стало відомо, що Березовського знайшли мертвим у ванній його будинку,що в передмісті Лондона. Близькі до російської влади ЗМІ поспішили повідомити, що Березовський наклав на себе руки. Проте вже на другий день в будинку Березовського працювали фахівці з пошуку хімічних, біологічних та радіоактивних речовин, яких викликала британська поліція. Отож правоохоронці Великої Британії припускають, що Березовського могли отруїти.

Опального ОЛІГАРХА Бориса Березовського у Росії пов’язували чи не з усіма “кольоровими” революціями, що проходили на пострадянських теренах. Кремлівські ідеологи, яким підспівували українські “регіонали”, звинувачували його зокрема у фінансуванні Помаранчевої революції в Україні та революції троянд у Грузії.

Самогубство?

Прихильники версії щодо самогубства Березовського кажуть, що він міг накласти на себе руки через банкрутство. Фінансові неприємності Березовського почалися після того, як вирішив купити бразильський футбольний клуб “Корінтіанс”. Бразильська влада тоді звинуватила його у відмиванні коштів. Минулого року Березовський почав судитися з російським олігархом Романом Абрамовичем, намагаючись довести, що той примусив його продати за заниженою вартістю акції компанії “Сибнафта”. Суд Березовський програв і мусив виплатити Абрамовичу разом із судовими витратами близько 100 мільйонів доларів. На додачу Березовський розлучився зі своєю дружиною й виплатив їй рекордну для Британії суму відкупних.

Фінансові труднощі, писали газети, примусили Березовського навіть виставити на аукціон свою улюблену картину художника Енді Уорхола “Червоний Ленін”. 202 тисячі доларів, виручені за продаж полотна, пішли буцімто на погашення якихось боргів.

У версію про самогубство через фінансові негаразди не вірить і головний редактор радіостанції “Эхо Москвы” Олексій Венедиктов, який добре знав Березовського. “Фінансова скрута, про яку прийнято говорити, — зауважив Венедиктов, — це брехня. Звичайно, важко втрачати 100 мільйонів доларів. Та у нього ще було багато. Я думаю, що це, швидше за все, — здоров’я, депресія, вік...”.

Депресія?

Версії щодо депресії, як причини смерті, дотримуються й журналісти лондонського тижневика “Санді Таймс”. “Програш суду з Абрамовичем, — йдеться у статті цього видання, — привів Березовського на шлях стрімкого відчаю. Йому були приписані антидепресанти. Чотири місяці тому він лікувався у відомому реабілітаційному центрі лондонської “Прайорі Клінік”. Своєю чергою, газета “Гардіан” наводить слова близьких друзів Березовського, яким буцімто незадовго до смерті казав: “Все завершено, все не має сенсу. Краще, що може зі мною трапитися, — це інфаркт”.

Проте найближчий друг родини Березовського Дем’ян Кудрявцев, відповідаючи на запитання, чи не наклав на себе Березовський руки, категорично відповів: “Ні, це не так! Зовнішніх ознак самогубства немає. Немає слідів від шприців, немає ознак прийому якихось піґулок — невідомо від чого зупинилося серце”...

Убивство?

Коли в Росії завершувалося правління президента Єльцина, Березовський вже був мільярдером та власником чи не всіх провідних телеканалів і газет Росії. Подейкують, саме він привів до влади Путіна. Та не пройшло й року, як колишній “чекіст” почав садити за ґрати олігархів, які не бажали ділитися прибутками з “пітерською родиною”. Березовський, щоб не потрапити за ґрати, мусив продати за півціни свої активи в Росії та бігти у Лондон. У 2003 році, коли російська прокуратура офіційно оголосила його у розшук, Велика Британія надала Березовському політичний притулок.

В Англії Березовський найбільше допомагав ще одному політичному біженцю — колишньому офіцерові російських спецслужб Олександру Литвиненку, який помер у Лондоні від отруєння полонієм. Британська Скотланд Ярд звинуватила в отруєнні Литвиненка російську владу. За даними британської поліції, організатором убивства був завербований російською розвідкою колишній охоронець доньки Березовського Андрій Луговий, який після цього став депутатом Держдуми Росії.

Ніби свідомо намагаючись збити з “російського сліду” у смерті Березовського, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що нещодавно Березовський написав листа Путіну, в якому попрохав пробачення за помилки та просив дозволу повернутися в Росію. Проте цього листа ніхто в очі не бачив.

Натомість минулого року був надрукований відкритий лист Березовського до російських журналістів. “Я прошу пробачення за попрану мною свободу слова, — писав Березовський. — Мої дії поклали початок знищенню незалежної журналістики. Я каюся та прошу вибачення з те, що привів до влади Володимира Путіна, за те, що мусив, та не спромігся побачити в ньому майбутнього корисливого тирана та узурпатора, людину, яка зупинила розвиток Росії. Простіть мене за це...”.