Передплата 2024 «Добра кухня»

Ядерний Кім виходить з-під контролю?

Молодий лідер «Великого ГУЛАГу» вкотре погрожує сусідам знищенням, а світу – ядерною війною

Комуністична Північна Корея заявила, що виходить з угоди про перемир'я у Корейській війні 1950-1953 років і готова завдати по своїх ворогах (а це насамперед Південна Корея, Японія, США) атомного удару. Ця заява з'явилася одразу після чергового посилення Радою безпеки ООН санкцій проти КНДР — у відповідь на її ядерне випробування 12 лютого. Приводом для весняного загострення у Пхеньяні стали щорічні масштабні військові навчання Південної Кореї і США.

На службі у Кіма — радянські ракети

Вождь комуністичної Кореї Кім Чен Ун відвідав 11 березня прикордонні позиції артилерії КНДР і заявив, що Пхеньян готовий завдати ударів по невеликих південнокорейських островах Пеннендо і Течхондо, перетворивши їх на «море полум'я». А тому порадив жителям прикордонних районів Південної Кореї «евакуюватися»...

На тлі загострення на Корейському півострові Пхеньян випробував дві ракети малої дальності — KN-02 дальністю до 120 км. Це переробка радянського тактичного комплексу «Точка». У СРСР ці ракети могли нести ядерні боєголовки до 100 кілотонн. У Сеулі вважають, що у КНДР є більше тисячі ракет KN-02. Частина з них здатна завдати удару не лише по Південній Кореї, а й по японських і американських базах у регіоні.

Страшний голод у... країнах Заходу

Нещодавно телебачення КНДР показало передачу, що розповідає про страшний голод, злидні та інші лиха у країнах Заходу. Відео корейською потрапило на YouTube. Телепрограма «Темна реальність капіталістичних суспільств» показує кадри черг за їжею, польових кухонь для бідних і нічліжок для бомжів. У другій половині передачі закадровий голос розповідає про насильство і вільний продаж зброї у США. У цей час показують кадри магазинів зброї та жертв стрілянин у школах США. Закадровий текст ролика показує капіталістичні країни як світ безконтрольного насильства і повсюдної бідності. Північна Корея у цьому контексті — країна соціального благополуччя та рівності.

Північну Корею іноді називають «Великим ГУЛАГом» — на 25 млн. осіб. Із 1990-х років країна отримує гуманітарну допомогу від ООН та КНР. Із 1957-го жителям КНДР заборонено торгувати крупою, тож вони змушені отоварювати талони. У 2012-му за талонами корейці могли отримати до 400 г їжі на день. Влітку норма зменшує-ться до 335 г. За останніми даними ООН, у Північній Кореї регулярно недоїдають близько трьох мільйонів осіб.

Протягом останніх місяців комуністична Корея посилила пропаганду. У лютому державні портали КНДР розмістили два відеоролики, у яких зобразили міста США, які гинуть від ядерних ударів. Другий ролик закінчувався написом «Народ чекає, Америка має відповісти». Того ж місяця країна завершила най-масштабніші випробування ядерної зброї у своїй історії. Перед цим у КНДР показали ролик, який розповів про «пропаганду в країнах Заходу» і про те, як жителями країн Заходу нахабно маніпулюють... Оглядачі вже назвали це класичним прикладом «міністерства правди», відомого за романом-антиутопією Джорджа Орвелла «1984».

У Сеулі все спокійно

Натомість у 11-мільйонному Сеулі (п'ята частина населення Південної Кореї), який розташований за 55 км від кордону з КНДР, життя йде як зазвичай. Там пояснюють, що такий тон розмови звичайний для Північної Кореї. Приблизно раз на два роки, під час чергового загострення міжкорейських відносин, який-небудь генерал армії КНДР виступає по телебаченню і заявляє, що війська Народної армії повністю мобілізовані та готові перетворити Сеул «у море вогню» — тільки-но Улюблений Полководець віддасть наказ...

Який же сенс у цих погрозах? Насамперед, вони мають внутрішнє значення: допомагають створити у північнокорейців відчуття, що їхня країна сильна, а вороги тремтять. Ряд експертів пов'язує погіршення двосторонніх відносин з перебуванням при владі в Сеулі консерваторів, які виступають за жорсткий курс щодо Пхеньяна. Кажуть також, 30-річний диктатор КНДР втрачає зв'язок із реальністю...

«Пхеньян більше не дослухається до думки Пекіна»

«У погрозах силових дій, що звучать з боку Півночі, немає нічого нового. США і Південна Корея щороку проводять спільні навчання, а Північна Корея щороку голосно протестує і погрожує. Вона навіть оголошує про припинення перемир'я з Півднем. Це сталося у 2009-му, коли, як і зараз, проти КНДР ввели чергові санкції за ядерні випробування. Наразі не ясно, наскільки Китай дотримуватиметься нових санкцій проти КНДР. Експерт Народного університету Пекіна Чен Сяохе каже: «Пекін і КНДР потребують один одного. Пхеньян залежить від допомоги Китаю і від торгівлі з ним. А Пекін хоче зберегти хоча б одну дружню країну в регіоні — на тлі «азійського повороту» Вашингтона, який спрямований на стримування Китаю». Чен каже, що, прийшовши до влади рік тому, Кім Чен Ун «від початку ігнорує дружбу з КНР і змушує Китай почуватися незатишно». Це підштовхує Пекін активніше висловлювати невдоволення і закликати КНДР до стриманості. «Перемир'я, яке зупинило Корейську війну, відіграє важливу роль у підтриманні миру на Корейському півострові», — заявляє представник МЗС КНР Хуа Чунь-Їн. Чи прислухається до цих слів Пхеньян, — питання», — пише американська The Christian Science Monitor.

Схожі новини