Передплата 2024 «Добрий господар»

У Литві перемогли ліві

У Литві підбивають підсумки другого туру парламентських виборів. За попередніми даними, у 22 одномандатних округах лідирує соціал-демократична партія, у 21-му — християнські демократи. Кандидати Партії праці, заснованої підприємцем із Росії Віктором Успаскіх, лідирують в 11 округах. У п’яти — представники партії «Порядок і справедливість» екс-президента Роландаса Паксаса.

З урахуванням результатів першого туру, найбільшу кількість у парламенті одержать соціал-демократи і «трудовики». Ці дві політичні сили разом із пар­тією «Порядок і справедливість» ведуть переговори про створення коаліції. Передбачається, що новим прем’єром стане лідер соціал-демократів Альгірдас Буткявічюс (на фото).

Другий тур виборів стартував на тлі кримінального скандалу. Із Національного кредитного союзу Литви викрали п’ять мільйонів євро, які могли бути використані для фінансування однієї з партій. Голова ЦВК Литви Зенонас Вайгаускас заявив, що справа про махінації може слугувати підставою для анулювання результатів голосування, — якщо буде доведено, що ці кошти використали для підкупу виборців і хабарів. У Литві через підкуп виборців в одному виборчому окрузі вже анулювали результати першого туру виборів.

Схожі новини