Передплата 2024 «Добра кухня»

Обама — перший президент США, який проголосував достроково

Президент США Барак Обама (на фото) достроково проголосував на загальних виборах у рідному Чикаго. Обама став першим в історії президентом США, який голосував достроково. Виступаючи на зустрічі з виборцями у Денвері, він закликав американців теж не чекати 6 листопада, а заздалегідь прийти на виборчі дільниці або відправити бюлетень поштою.

«Не можу сказати, за кого голосував. Це — секрет. Але Мішель каже, що проголосувала за мене», — пожартував Обама. Перша леді США ще 15 жовтня відправила бюлетень у місцеву виборчу комісію. Перші виборчі дільниці в країні відкрилися ще місяць тому, і багато американців вже віддали свої голоси. За американськими законами, не потрібно давати жодних пояснень, чому ти вирішив голосувати завчасно. У 32 із 50 американських штатів і в столичному окрузі Колумбія можна достроково проголосувати на президентських виборах, особисто з’явившись на виборчу дільницю. Працюють вони, як правило, у вихідні у приміщеннях місцевих виборчкомів, школах, бібліотеках, церквах, торгових центрах і навіть у продовольчих магазинах. У жовтні почалося також дострокове голосування поштою. У двох штатах на північному заході США, Орегоні і Вашингтоні, — це взагалі єдина форма волевиявлення.

За оцінками експертів, цього року в США може достроково проголосувати рекордна кількість виборців — до 40%. У таких «спірних» штатах, як Флорида, Колорадо і Північна Кароліна, їх кількість може сягти 80%. На президентських виборах чотирирічної давнини свої голоси заздалегідь віддала третина американців. А в 2000-му — лише 15%.

Схожі новини